12.5 C
Keratea
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Μποϊκοτάζ στη Eurobank για την Κερατέα

Πρόσφατα Άρθρα


 

lavreotiki keratea katoikoi apokleismos eurobank aftodioikisi


Η σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι. Οι της Λαυρεωτικής δεν «πήραν το νόμο στα χέρια τους», αλλά έλαβαν μια σημαντική απόφαση. Να μποϊκοτάρουν στην και διεθνώς την τράπεζα Eurobank του Ομίλου Λάτση, λόγω του ΧΥΤΑ στην Κερατέα.

Έστειλαν μάλιστα και ανοικτή επιστολή με αποδέκτες τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και το μεγαλομέτοχο της τράπεζας EFG Eurobank Σπύρο Λάτση.

Στην επιστολή οι του Δήμου Λαυρεωτικής, ενημερώνουν όλους για την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν ένα διεθνές μποϊκοτάζ εναντίον της τράπεζας Eurobank, καθώς και των θυγατρικών της τραπεζών που λειτουργούν σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Τουρκία, Ουκρανία, Λουξεμβούργο και Κύπρο.

Η απόφαση των κατοίκων να προχωρήσουν σε διεθνές μποϊκοτάζ, πηγάζει από το γεγονός ότι πίσω από την εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΤΕΕ, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου κατασκευής ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Λαυρεωτικής, βρίσκεται η τράπεζα Eurobank.

Σύμφωνα με την ανοιχτή επιστολή, οι γνωστοποιούν ότι προτίθενται να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τους χιλιάδες υποστηρικτές του αγώνα τους, τόσο στην όσο και στο εξωτερικό και από τους οποίους θα ζητηθεί να πραγματοποιήσουν ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα της τράπεζας Eurobank.

Προτίθενται επίσης να μπουν και σε διαδικασία απόσυρσης των τραπεζικών τους καταθέσεων, δηλώνοντας ως λόγο απόσυρσης, την αποτροπή της κατασκευής χωματερής από την τράπεζα στην περιοχή της Κερατέας. Ήδη η πρώτη εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank έγινε στην πόλη του Λαυρίου.

Κατάσταση πολιορκίας

Την κατάσταση πολιορκίας στην οποία ζουν οι της Κερατέας ζει καθημερινά και ο γνωστός σκιτσογράφος Σπύρος Ορνεράκης. Και αφού επί τρεις μήνες είδε κι απόειδε πως ουδείς καταλαβαίνει την κατάσταση που επικρατεί εκεί, αποφάσισε να κάνει μια «δημόσια δήλωση συγγνώμης» και με πικρή ειρωνεία να περιγράψει αυτά που ζει. Γράφει λοιπόν στη δήλωσή του ο Σπύρος Ορνεράκης που κοινοποίησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και όλους τους βουλευτές. «Ζητώ συγγνώμη! Από τον Έλληνα φορολογούμενο και τον δεινά οικονομικά ταλαιπωρημένο πολίτη, για τη μοναδική φύλαξη από την Πολιτεία της μόνιμης κατοικίας μου στο Οβριόκαστρο Κερατέας, της οικογένειας και της περιουσίας μου και την πρόθεση αξιοποίησης του περιβάλλοντος χώρου, σε τόπο χλοερό, σε τόπο αναπαύσεως και γαλήνης, εύοσμο και ιδιαίτερου κάλλους ΧΥΤΑ.

Σε καμιά κατοσταριά από την πόρτα μου, η πολιτεία φρόντισε να διαθέσει τέσσερα (4) αστυνομικά μπλόκα για τη φύλαξή μου. (Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ένα έως δύο το πολύ).

Τρεις ολόκληρους μήνες, είπα να κάνω πως δεν καταλαβαίνω. Έλα όμως που δεν μπόρεσα να το κρατήσω μυστικό! Όλο αυτόν τον καιρό, λες και με γιορτάζουν, πέφτουν κάθε βράδυ εκατοντάδες βεγγαλικά, καπνογόνα, φωτιές και εκρηκτικά». Και αφού απαριθμεί τα μαρτύρια που περνάει κάθε μέρα (απαγόρευση ελεύθερης διακίνησης, απομόνωση από φίλους και συγγενείς που για να τον επισκεφτούν υφίστανται σωματικό έλεγχο) καταλήγει:

«Η συμπεριφορά αυτή με προσβάλλει και εξευτελίζει την προσωπικότητά μου. Όλα αυτά συμβαίνουν τρεις μήνες τώρα. Αυτό όμως που με πανικοβάλλει κυριολεκτικά είναι μήπως το κράτος μου ζητήσει αμοιβή για την αστυνομική φύλαξη που μου παρέχουν». Άδικο έχει;

http://www.paraskevi13.com/?p=18095 
Με αποσύρσεις τραπεζικών καταθέσεων, κλείσιμο λογαριασμών
και μεταφορά δανείων και καρτών σε άλλες τράπεζες ξεκίνησε το μποϊκοτάζ των κατοίκων της Λαυρεωτικής, σε βάρος της τράπεζας Eurobank, που όπως έγινε γνωστό βρίσκεται πίσω από την εταιρία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΤΕΕ, που ανέλαβε την εργολαβία για την κατασκευή χωματερής στο Οβριόκαστρο Κερατέας.

Το μποϊκοτάζ στην τράπεζα αποτελεί το επόμενο στάδιο αντίδρασης των κατοίκων που εδώ και μία εβδομάδα ξεκίνησαν σειρά κινητοποιήσεων ενημερωτικού χαρακτήρα προς τους πολίτες έξω από τα υποκαταστήματα της Eurobank, τόσο στην όσο και σε πόλεις που βρίσκονται στην περιφέρεια Αττικής.

Από την ερχόμενη Δευτέρα ωστόσο αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς, παράλληλα με την απόσυρση των τραπεζικών καταθέσεων και την ολοκληρωτική παύση οποιασδήποτε άλλης συναλλαγής, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις συμπαράστασης και ενημέρωσης σε όλες τις πόλεις της χώρας όπου λειτουργούν υποκαταστήματα της συγκεκριμένης τράπεζας.
Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και έντονη κινητοποίηση από ενεργούς πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στο αγώνα των κατοίκων της Λαυρεωτικής και δηλώνουν έτοιμοι να ανταποκριθούν άμεσα στο μποϊκοτάζ της Eurobank.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα συνεχιστεί με οργάνωση ειρηνικών ενημερωτικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από τα τραπεζικά καταστήματα θυγατρικών της Eurobank που λειτουργούν σε Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Τουρκία, Ουκρανία, Λουξεμβούργο και Κύπρο.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αποτελούν συνέχεια της ανοιχτής επιστολής
που έστειλαν οι της Λαυρεωτικής με αποδέκτες τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργο Προβόπουλο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτη Λαζαρίδη και τον μεγαλομέτοχο της τράπεζας EFG Eurobank κ. Σπύρο Λάτση, γνωστοποιώντας την πρόθεση τους να προχωρήσουν σε γενικευμένο μποϊκοτάζ ακόμη και με τη μορφή μαζικής απόσυρσης καταθέσεων εάν η τράπεζα δεν αλλάξει τα σχέδια της να κατασκευάσει χωματερή στην περιοχή της Κερατέας.

lavreotiki.com

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ