20.3 C
Keratea
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2021

ΕΝΦΙΑ – Μείωση 8% το 2022 και νέοι συντελεστές

Πρόσφατα Άρθρα

Ο φόρος ακινήτων, επτά χρόνια μετά την πρώτη εφαρμογή του, επανασχεδιάζεται από μηδενική βάση.

Τον Νοέμβριο, όταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν την τρίτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του νέου φόρου κατοχής ακινήτων που θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 6,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι το Μάρτιο του επόμενου έτους.

Το λίφτινγκ που σχεδιάζεται στον θα είναι ριζικό. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ενεργοποιηθούν την 1η Ιανουαρίου 2022.

Τα σχέδια για συντελεστές, συμπληρωματικό φόρο και νέα μείωση 8%

Ο νέος θα έχει νέα κλιμάκια, νέους συντελεστές για τον υπολογισμό του βασικού φόρου, νέους συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι επηρεάζουν το τελικό ύψος του φόρου, μεγαλύτερες εκπτώσεις καθώς αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η νέα μεσοσταθμική έκπτωση 8% όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε μιλώντας σε κανάλι της τηλεόρασης:

«τον Νοέμβριο θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες. Εχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ. Είναι γεγονός όμως ότι έχουν υπάρξει στρεβλώσεις τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών. Και αυτές οι στρεβλώσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ταυτόχρονα έχουμε μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του κατά 8%. Όπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, ή πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».

Τις παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια επεξεργάζεται ειδική 18μελής ομάδα εργασίας που έχει πιάσει δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα «τρέχει» η άσκηση προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Ο νέος σχεδιάζεται χωρίς να επέρχονται αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί για δημοσιονομικά ουδέτερες αλλαγές, που σημαίνει πως και το επόμενο έτος οι εισπράξεις από τον φόρο κατοχής ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 2,6 δισ. ευρώ.

Οι νέες ρυθμίσεις θα έρθουν να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν μετά το άλμα των αντικειμενικών αξιών. Εκτός από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στα κλιμάκια και στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας εργασίας βρίσκονται και οι συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα. Οι προτάσεις της ομάδας εργασίας αναμένεται να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι φορολογούμενοι που είδαν να αυξάνεται η αντικειμενική αξία στην περιοχή τους δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν με έξτρα το 2022. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών.

Αντίθετα, η καμπάνα του θα χτυπήσει το 2022 για χιλιάδες που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.

2022: Σε ποιες περιοχές θα πάρει «φωτιά» και σε ποιες θα «ξεφουσκώσει»

Οι επιβαρύνσεις θα είναι σημαντικές για όσους έχουν ακίνητα τα οποία μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν. Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΝΦΙΑ θα πάρει φωτιά για με ακίνητα στη Μύκονο, στο Λαγονήσι, στην Ιθάκη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάτμο, την Κεφαλονιά αλλά και σε περιοχές του Χαλανδρίου και του Αμαρουσίου που αποκτούν για πρώτη φορά τιμές ζώνης. Ο λογαριασμός θα «ξεφουσκώσει» για τους που έχουν ακίνητα στις 2.860 περιοχές όπου υπήρξε μείωση στις τιμές ζώνης.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ