ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΟΥ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΠΠΛ ΚΑΙ ΕΜΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ-ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

 

Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, συντελέστηκε ένα ακόμη βήμα προόδου στην πορεία ολοκλήρωσης του νέου Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ), το οποίο θα στεγασθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ).

Συγκεκριμένα, στο Κτήριο Διοίκησης του ΤΠΠΛ, υπεγράφη μεταξύ της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) και της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ), η οποία εποπτεύει το ΤΠΠΛ, Σύμβαση Χρησιδανείου Αρχειακού και Ιστορικού Υλικού της ΕΜΕΛ με σκοπό την συντήρηση και την έκθεσή τους στο υπό ίδρυση Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ). Το Μουσείο αυτό εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ιστορικό Αρχείο Λαυρίου από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος από το ΕΜΠ για το ΜΜΜΛ Νίκος Μπελαβίλας, ανακοίνωσε το γεγονός με την ακόλουθη ανάρτηση, την οποία και σας παραθέτουμε: 

«Μία συγκινητική στιγμή για το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου και το Μουσείο Μεταλλείας Μεταλλουργίας Λαυρίου. 

Η πολύτιμη συλλογή 130 σπάνιων ιστορικών κειμηλίων (έγγραφα, λιθογραφίες, βιβλία, εξαρτήματα και συσκευές της μεταλλουργίας κ.α.) της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής διατέθηκε με τη μορφή χρησιδανείου στο μουσείο. Υπογράφτηκε στη Βίλλα Σερπιέρι από τον Αντιπρόεδρο του ΤΠΠΛ καθηγητή Δημήτρη Καλιαμπάκο και τον Πρόεδρο της ΕΜΕΛ Αναστάσιο Βλάδο παρουσία των μελών της διοίκησής της Γιώργου Δερμάτη, Κώστα Μάνθου, Αριστείδη Κανατούρη και των στελεχών του ΤΠΠΛ Κώστα Αγγελόπουλου και Δέσποινας Μπαλόπητα.

Ταυτόχρονα αυτά τα σημαντικής αξίας τεκμήρια συμπληρώνουν το Ιστορικό Αρχείο Λαυρίου, το μεγαλύτερο βιομηχανικό αρχείο της χώρας. Η τακτοποίηση και η συντήρησή του πλησιάζει την ολοκλήρωση. Περισσότεροι από 3.500 φάκελοι εγγράφων, περισσότερα από 1.000 διοικητικά και οικονομικά βιβλία της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, περνάνε πλέον σε συστηματικούς καταλόγους ώστε σε λίγο καιρό και πριν τα εγκαίνια του μουσείου να είναι προσβάσιμα στην έρευνα. Όλη η μεγάλη ιστορία της Λαυρεωτικής του 19ου και του 20ου αιώνα σώζεται εκεί.

Χρειάστηκαν τριάντα χρόνια, η επίμονη δουλειά των φίλων Λαυρεωτών, της ΕΜΕΛ, η συνεχής στήριξη του Δήμου Λαυρεωτικής και το ερευνητικό και μελετητικό έργο εκατοντάδων μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας (καθηγητών, διοικητικών, φοιτητών και ερευνητών) για να φτάσουμε εδώ. Δίπλα στα αναστηλωμένα βιομηχανικά μνημεία, ένας ισχυρός πόλος της Δημόσιας Ιστορίας: το μουσείο και το αρχείο. 

Το Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ιστορικό Αρχείο Λαυρίου από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Τα έργα της κατασκευής του μουσείου, της καταγραφής και συντήρησης εκθεμάτων και αρχειακού υλικού, όπως και της μουσειογραφικής έκθεσης χρηματοδοτήθηκαν στο σύνολό τους από την Περιφέρεια Αττικής το 2017.»

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι  δύο μέλη του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ συμμετέχουν, με απόφαση του ΕΜΠ, στην Επιστημονική Επιτροπή του ΜΜΜΛ, και αυτό είναι ιδιαίτερη τιμή για το Σωματείο μας: ο Γιώργος Ν. Δερμάτης, Δρ Ιστορίας, Επιμελητής των Εκθεμάτων και ο Κώστας Γ. Μάνθος,  MArch Αρχιτέκτων.

Ο Πρόεδρος της ΕΜΕΛ, Αναστάσιος Βλάδος, σχολιάζοντας το γεγονός δήλωσε τα εξής: 

«Η αναγνώριση της προσφοράς της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής γίνεται αντικειμενική κάθε φορά που το έργο της συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας, ιδιαίτερα με την εισφορά της στις πολιτιστικές υποδομές που υπηρετεί από ιδρύσεώς της σε συνεργασία με τον Δήμο και τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς του φορείς.

Χθες, ένας μεγάλος αριθμός συγκεντωθέντος και διασωθέντος με δαπάνες της ΕΜΕΛ και των Μελών της, πολύτιμου αρχειακού υλικού που τηρεί στο Ιστορικό της Αρχείο, αναγνωρισμένου από τα ΓΑΚ, και μουσειακών αντικειμένων παραχωρήθηκαν με χρησιδάνειο στο ΤΠΠΛ του ΕΜΠ για να συντηρηθούν και αποτελέσουν μέρος των εκθεμάτων του ιδρυόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού Μουσείο Μεταλλείας Μεταλλουργίας Λαυρίου. 

Επιβεβαιώνεται και πάλι η αγαστή συνεργασία του ΕΜΠ με την ΕΜΕΛ για το καλό, αυτή τη φορά, όχι μόνο της πόλης μας αλλά της πατρίδας.»

Ακολουθεί το ηχητικό από την υπογραφή: 

https://www.youtube.com/watch?v=_fcau8KH1Ug

Λαύριο, 24 Μαρτίου 2023

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης...

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ-ΓΙΑ-ΤΗΝ-ΠΡΟΣΛΗΨΗ-ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ-ΓΙΑ-ΤΟ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ-ΤΟΥ-ΔΗΜΟΥ-ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

Ο Καιρος Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων ΣΧΕΔΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΒΑΚ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ

Νέες-προσλήψεις-στον-Δήμο-Λαυρεωτικής

Νέες προσλήψεις στον Δήμο Λαυρεωτικής

Νέες προσλήψεις στον Δήμο Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα αφορούν τέσσερις (4) κενές θέσεις Οδηγών Πυροπροστασίας Πυρασφάλειας, ορίζοντας όσον αφορά τους τίτλους σπουδών, ως Γ΄ Επικουρικά Προσόντα σε

Κερατέα:-Κυκλοφοριακές-ρυθμίσεις-λόγω-των-εορτασμών-της-Αγίας-…-–-irafina

Κερατέα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των εορτασμών της Αγίας … – irafina

Λόγω διεξαγωγής εκδηλώσεων εορτασμού της Αγίας Τριάδος, Πολιούχου Κερατέας, θα πραγματοποιηθούν προσωρινές και σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Αθηνών Σουνίου, περιοχής Δήμου Λαυρεωτικής, ως εξής:

Ιστορική-στιγμή-για-την-Ελλάδα:-Πώς-οι-ΑΠΕ-εκτόξευσαν-στο-ζενίθ-την-παραγωγή-ρεύματος-και-μηδένισαν-την-τιμή-του

Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα: Πώς οι ΑΠΕ εκτόξευσαν στο ζενίθ την παραγωγή ρεύματος και μηδένισαν την τιμή του

Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα: Πώς οι ΑΠΕ εκτόξευσαν στο ζενίθ την παραγωγή ρεύματος και μηδένισαν την τιμή του Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα: Πώς

21-προσλήψεις-στον-Δήμο-Λαυρεωτικής

21 προσλήψεις στον Δήμο Λαυρεωτικής

07/06/2023 4:50 μμ Facebook Youtube Instagram Twitter Linkedin Search Close this search box. ΡΟΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΑΧΑΡΝΑΙ-ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΒΑΡΗ-ΒΟΥΛΑ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΚΟΡΩΠΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ ΠΑΙΑΝΙΑ ΠΑΛΛΗΝΗ

Scroll to Top