Πατούλης και Λουκάς προχωρούν την αναστήλωση και αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου “Οικία Μπία” στην Κερατέα

Πρόσφατα Άρθρα

Με χρηματοδότηση ύψους 1.8 εκ. ευρώ από την ξεκινά η αναστήλωση και αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου “Οικία Μπία” στην Κερατέα του Δήμου

 

Γ. Πατούλης: «Ένα κτήριο – έργο τέχνης του προηγούμενου αιώνα, αποκτά ξανά ζωή και παίρνει τη θέση του στη σύγχρονη καθημερινότητα και την πολιτιστική ζωή της Κερατέας»

 

Η υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου με αναγνωρισμένο πολιτιστικό πρόσημο για την Κερατέα και την ευρύτερη περιοχή εκκινεί άμεσα, κατόπιν της υπογραφής της σχετικής προγραμματικής σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Δ. Λουκά, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής Θ. Αυγερινού.

 

Το έργο, το οποίο η χρηματοδοτεί με 1,8 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους της, αφορά στην αναστήλωση και αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου «Οικία Μπία» που βρίσκεται στον ιστορικό πυρήνα του Δημοτικού Διαμερίσματος Κερατέας, και το οποίο θα στεγάσει το λαογραφικό μουσείο των Μεσόγειων, ενώ παράλληλα θα αναδειχθεί και ως ένας χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανάδειξης πολιτισμού για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου. 

 

Η αποκατάσταση αφορά τα τρία ανεξάρτητα κτίσματα τα οποία έχουν κτιστεί στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα, εκ των οποίων το ένα είναι χαρακτηρισμένο ως και έργο τέχνης.

 

Για το λόγο αυτό, η σύμβαση προβλέπει ειδικές εργασίες  που αφορούν στη συντήρηση και αποκατάσταση του ζωγραφικού διάκοσμου οροφογραφιών και τοιχογραφιών, του περίτεχνου μαρμάρινου εξώστη, τα διακοσμητικά κονιάματα όψεων, το παραδοσιακό διακοσμητικό δάπεδο πλακιδίων, ορθομαρμαρώσεις, διακοσμητικά στοιχεία πλίνθων γεισωμάτων, αποκατάσταση συστήματος μαρμάρινου πατητηριού παραγωγής κρασιού, παραδοσιακή εστία (τζάκι) κ.λ.π.

 

Ειδικότερα, συνοπτικά, προβλέπονται οι εξής παρεμβάσεις: 

 – Εκσκαφές και αποχωματώσεις, καθαιρέσεις, αποξηλώσεις, ικριώματα κοινά και ειδικά, αντιστηρίξεις. 

– Σκυροδέματα, απλισμοί μανδυών, ενισχύσεις φέρουσας τοιχοποιίας λιθοδομών, ξυλοπατοδοκών μεσοπατωμάτων, στεγών, διαζωμάτων στέψης τοίχων, τσιμεντενέσεις, μανδύες οπλισμένης τσιμεντοκονίας κ.λπ. 

– Λιθοδομές, πλινθοδομές, διαξωματικές τοιχοποιίες, ξυλουργικά, παραδοσιακά πατώματα, κουφώματα, ψευδοροφές, στέγες, μεταλλουργικά, αρμολογήματα, επιχρίσματα, επιστεγάσεις, επικεραμώσεις βυζαντινού τύπου, επιστρώσεις παραδοσιακών δαπέδων τσιμεντοπλακιδίων, μαρμάρων, ορθομαρμαρώσεις, υαλουργικά, χρωματισμοί κ.λ.π.

– Εργασίες ηλεκτρομηχανολογικές ύδρευσης αποχέτευσης, κλιματισμού, συστήματος τηλεφώνων, φωνής και δεδομένων (DATA), αντικλεπτικό σύστημα ασφαλείας και πυρανίχνευσης, ειδικός φωτισμός ανάδειξης του διατηρητέου κτιρίου μνημείου κ.λπ. 

 

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, ο επισημαίνει σχετικά:

 

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι μαζί με τον αγαπητό Δήμαρχο Δημήτρη Λουκά, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και να αναδείξουμε για τον Δήμο και την πόλη της Κερατέας ένα κτήριο πολιτισμού, με μεγάλη ιστορία. Ευχαριστώ από την πλευρά μου, τον Δήμαρχο για την άψογη συνεργασία που έχουμε. Σύντομα, με πολλή αγάπη εκ μέρους μας, θα αποδοθεί στους της Κερατέας ένα σημαντικό έργο με ισχυρό πολιτιστικό πρόσημο για την περιοχή και τους κατοίκους της». 

 

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δ. Λουκάς τόνισε:

 

 «Η βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς στο συγκεκριμένο κτήριο θα στεγαστεί το λαογραφικό Μουσείο των Μεσόγειων. Σε αυτό, με την συμβολή όλων των συλλόγων της Κερατέας, θα στεγαστούν τα αντικείμενα που έχουν συλλεχθεί εδώ και πολλά χρόνια και πραγματικά θα είναι ένα κόσμημα για την περιοχή μας.

Θέλω να ευχαριστήσω και προσωπικά αλλά και εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου , τον κο Περιφερειάρχη για την διαρκή, έμπρακτη στήριξη που προσφέρει στα έργα και τις του δήμου μας».

 

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις πατώντας στο παρακάτω link:

https://youtu.be/8oOr5neR6qI

photo keratea 2

photo keratea 1 photo keratea 3

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ