2.2 C
Keratea
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Π.Φιλίππου: Αναγγέλλει εντυπωσιακά ποσοστά ανακύκλωσης και ‘καρφώνει’ γειτονικούς δήμους για ταφή σε παράνομες χωματερές!!!

Αξίζει να διαβάσετε

Dec 16th 2022, 10:23, by paraktios

Εντυπωσιακές επιδόσεις στη Διαχείριση απορριμμάτων για το 2022 και ειδικότερα στη Διαλογή στη πηγή (ΔσΠ), ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στις 13/12/22. Σημειώνουμε ότι τα ποσοστά ανακύκλωσης για το Δήμο Σαρωνικού για το 2021 ήταν 7,5% και για το 2022 (μέχρι τον Ιούλιο) είναι 8,26% (Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)

Αν πραγματικά είναι έτσι και επισημοποιηθούν οι μετρήσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, ο Δήμος Σαρωνικού θα έχει κάνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα στην διαχείριση απορριμμάτων αγγίζοντας το 25-30% (ΔσΠ)και θα πιάσει τόπο η προσπάθεια που επιλέχτηκε ως προτεραιότητα, να γίνεται  ΔΙΑΛΟΓΗ και ΕΚΤΡΟΠΗ κλαδεμάτων και ογκωδών προς ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥΣ Χώρους. ‘Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση να δούμε και τα αντίστοιχα κόστη και τις επίσημες καταχωρήσεις γιατί αυτά τα στοιχεία καταχωρούνται  όχι από τον ΕΔΣΝΑ αλλά στο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ το οποίο δημοσιεύεται κάθε τέλος του έτους και μόνο οι Δήμοι και οι σχετικοί εργολάβοι έχουν πρόσβαση οι οποίοι το ενημερώνουν.

ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΕΙ  – ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΝΩΡΙΤΕΡΑ– ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ  ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΔΣΝΑ, (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ), τόσο για το 2021 όσο και για το 2022!

Ο  Πέτρος Φιλίππου αναλύοντας την κατάσταση την οποία παρέλαβε -και όπως είπε και πολλές χωματερές- αιτιολογώντας την αύξηση του κόστους στα απορρίμματα, “κάρφωσε¨, χωρίς να κατονομάσει, γειτονικούς Δήμους οι οποίοι όπως είπε ¨ΔΕΝ οδηγούν όλα τα απορρίμματά τους στη Φυλή αλλά τα θάβουν σε παράνομες χωματερές!

Τα κύρια σημεία όσων είπε:

“..Σε ότι αφορά την ανακύκλωση είμαστε και πολύ παρα πάνω από τον ΜΟ που είχε ορισθεί για το 2022. Και με τους μπλε κάδους και κυρίως με αυτό που ξεκινήσαμε πέρσι αλλά ειδικά φέτος, έχοντας εκτρέψει περίπου 10.000 τον από τους συνολικά 30.000 τον που παράγονται στο Δήμο μας και αυτή είναι η απάντηση του Δήμου σε όσους λένε ότι δεν έχουμε κάνει ανακύκλωση”.

Επίσης, είπε ο Δήμαρχος Σαρωνικού, μαζί με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων έχει υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης ύψους 3,5 εκ ευρώ πρός Περιφέρεια και ΕΣΠΑ που αν δεν χρηματοδοτηθεί δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε.

“..Σε ότι αφορά τους καφέ κάδους, ως πρώτο μέτρο, για τους ελάχιστους κάδους που έχουμε παραλάβει από την Περιφέρεια. Σήμερα παραλάβαμε βιοαποσπώμενες σακούλες με χρήματα από το δικό μας ταμείο και ξεκινούμε πιλοτικό πρόγραμμα στην Παλαιά Φώκαια πριν από τα Χριστούγεννα”.

“..Επιπροσθέτως, εκπρόσωποι Εταιρείας  στην οποία έχει αναθέσει η Περιφέρεια Αττικής την εκπόνηση σχεδίου για την διαλογή 4 ρευμάτων ανακύκλωσης, επισκέφθηκαν το Δήμο Σαρωνικού και πήραν τα απαραίτητα στοιχεία για την μελέτη του σχεδίου το οποίο για να υλοποιηθεί, ως πρώτη εκτίμηση, υπολογίζεται ένα κόστος ύψους 600 χιλ ευρ. που αν δεν μας διατεθεί ΔΕΝ μπορούμε να ξεκινήσουμε”.

Αναφορικά με το γενικότερο κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων, ο Πέτρος Φιλίππου αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπήρχε όταν ανέλαβε την Διοίκηση του Δήμου “με χωματερές παντού και συνολική δηλωμένη στον ΕΔΣΝΑ παραγωγή 18 χιλ τον. Μέσα στα επόμενα χρόνια (’20,’21) κάναμε τις ενέργειες μίσθωσης εργολάβων συν τα δικά μας μέσα, κάναμε την μεταφορά κανονικά κai φτάσαμε τους 30.000 τον. Τα δικά μας σκουπίδια μεταφέραμε, δεν φέραμε από αλλού. Και γιαυτό διπλασιάστηκε το κόστος. Τι να τα κάναμε? να τα θάβαμε? Είπε με έμφαση ο Δήμαρχος, συνεχίζοντας να αποκαλύπτει ότι “γειτονικοί Δήμοι θάβουν απο δω κι από κει και δεν μεταφέρουν ογκώδη στα Λιόσια. Δεν θέλω να μιλήσω για γειτονικούς δήμους πόσες ποσότητες από τις παραγόμενες τις πάνε και στα Λιόσια”!

Δείτε το video που είναι απόσπασμα από την συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σε θερμό κλίμα η κοπή πίτας του ΚΑΠΗ Λαυρίου

Σε ζεστό και εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΚΑΠΗ Λαυρίου την Πέμπτη...

Σχετικά άρθρα