Γιατί ο σιδηρόδρομος “κοιτάει” τα λιμάνια του Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας

Πρόσφατα Άρθρα

Την ενδυνάμωση που θα φέρει ο σιδηρόδρομος στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορών επιδιώκει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω τριών σιδηροδρομικών έργων που θα συνδέσουν με το εθνικό δίκτυο τα τρία -μετά από αυτό του Πειραιά- κύρια λιμάνια της Αττικής δηλαδή του Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας.

Τα λιμάνια τα οποία λειτουργούν με διαφορετική στόχευση το κάθε ένα, συνδεόμενα με τον σιδηρόδρομο αποκτουν πρόσβαση στην διακίνηση εμπορευμάτων και επιβατών, δημιουργώντας αναπτυξιακές συνθήκες. Η Αττική θα ενδυναμώσει το προφίλ της ως μεγάλος συγκοινωνιακός και εμπορευματικός κόμβος στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη.

Σήμερα το Λαύριο σύνδεεται οδικά μέσω της Λεωφόρου Λαυρίου με το εθνικό δίκτυο αυτοκινητόδρομων, η είναι στο ξεκίνημα της Ολυμπίας Οδού. Η Ραφήνα διευκολύνεται (αλλά δεν εξυπηρετείται επαρκώς) μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος.

Η σιδηροδρομική σύνδεση τους θα αλλάξει το τοπίο των μεταφορών και θα επιτρέψει νέες επενδύσεις. Για παράδειγμα το Λαύριο, που είναι ίσως και το πιο απομακρυσμένο είναι ένα λιμάνι με σημαντικές λιμενικές και αποτελεί και μια ιστορική περιοχή στην βιομηχανική ιστορία της χώρας.

Η είναι ένα εμπορικό λιμάνι που βρίσκεται σε πλεονεκτική γεωγραφική θέση και μπορεί να αποτελέσει ένα νέο εμπορευματικό κόμβο, ιδιαίτερα με την αξιοποίηση του Θριάσιου Πεδίου.

Το Λαύριο

Αυτή την εποχή έχουν ξεκινήσει δύο διαγωνισμοί από την ΕΡΓΟΣΕ για την σύνδεση των λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου. Τα δύο έργα κίνησαν το ενδιαφέρον τριών σχημάτων (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΒΑΞ-ALSTOM, ΑΚΤΩΡ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ).

Η γραμμή Κορωπί-Λαύριο μήκους περίπου 32 χιλιομέτρων θα δώσει την απαραίτητη σύνδεση στο λιμάνι του Λαυρίου που θέλει να ενισχύσει το ρόλο του σημαντικού επιβατικού και εμπορικού λιμανιού. Στα αποτελέσματα του 2021 το λιμάνι κατέγραψε δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 1,22 εκατ. ευρώ, ποσό κατά 65,4% πάνω σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020.

Η επίδοση αυτή επετεύχθη παρά το γεγονός ότι ο ΟΛΛ ΑΕ στερήθηκε σημαντικών εσόδων από ενοίκια λόγω της εφαρμογής των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Η διαμόρφωση του αποτελέσματος οφείλεται στη σημαντική αύξηση των εσόδων (+ 14,7 % έναντι του προϋπολογισμού και + 15,4 % έναντι του 2020).

Η Ραφήνα

Η Ραφήνα τα τελευταία αρκετά χρόνια παίζει ολοένα και πιο σημαίνοντα ρόλο στις ακτοπλοϊκές μεταφορές. Με την σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού θα μπορέσει να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την επιχειρησιακή του ικανότητα.

Ο διαγωνισμός προβλέπει δύο εναλλακτικές διαδρομές από και Γέρακα με στόχο να καλύψει ευρύτερα την περιοχή της Ανατολικης Αττικής.

Παράλληλα θα μπορέσει να αποσυμφορήσει την πόλη της Ραφήνας η οποία κατά την καλοκαιρινή περίοδο ασφικτυά από την πληθώρα ι.χ. κυρίως οχημάτων από επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν σε κάποιο νησί.

Στο τελικό τους αποτέλεσμα τα δύο λιμάνια θα έχουν σύνδεση και με το Ελευθέριος Βενιζέλος, που αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου της χώρας ενισχύοντας το τουριστικό προφίλ όλης της περιοχής. Η σύνδεση αυτή θα επιτρέψει την εύκολη και απρόσκοπτη μετακίνηση προς τα νησιά του Αιγαίου.

Η

Παράλληλα μέσω του προετοιμάζεται διαγωνισμός για την εκ νέου ενεργοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Άνω Λιόσια-Ελευσίνα-Μέγαρα. Το έργο αυτό αφορά την αξιοποίησης τμήμα της παλιάς μετρικής γραμμής Αθηνών-Κορίνθου, η οποία έχει τεθεί εκτός λειτουργίας εδώ και περίπου 15 χρόνια.

Θα δημιουργηθεί μία νεα γραμμή ηλεκτροκινούμενη μήκους 36 χλμ προαστιακού σιδηροδρόμου που θα ξεκινά από τα Άνω Λιόσια, θα περνά από τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα και θα τερματίζει στα Μέγαρα. Το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 85 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κανονικοποίηση-σηματοδότηση--τηλεδιοίκηση της γραμμής.

Η επέκταση του Προαστιακού στη Δυτική Αττική θα ωφελήσει συνολικά και κυρίως τις περιοχές του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, του Λουτρόπυργου και τη Νέα Πέραμο και έχει ήδη προταθεί ως έργο για από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η νέα αυτή γραμμή θα έρθει να ενδυναμώσει τα δίκτυα σταθερής τροχιάς στην Αττική προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες.

Τελικός στόχος είναι o σιδηρόδρομος να βοηθήσει τα λιμάνια του Λαυρίου, της Ραφήνας και της να αποτελέσουν κινητήριο άξονα ανάπτυξης για την Αττική.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ