Μέσω του Υποσταθμού του Λαυρίου διασυνδέονται με το ηλεκτρικό σύστημα Σαντορίνη, Φολέγανδρος, Μήλος και Σέριφος

Πρόσφατα Άρθρα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η διασύνδεση των δυτικών και νότιων Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, ένα έργο προϋπολογισμού 408 εκατ. ευρώ μπήκε στο και εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος του μήνα, αναμένεται να γνωστοποιηθούν οι ανάδοχοι του έργου για το τμήμα Νάξου Σαντορίνης, που αφορά στην κατασκευή υποσταθμού προϋπολογισμού 26,2 εκατ. ευρώ και τα καλώδια ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Το έργο παρουσιάστηκε χθες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της προέδρου της Ο. Φον Ντερ Λάιεν, από τον αρμόδιο υπουργό ενέργειας Κ. Σκρέκα, τη γγ του ΥΠΕΝ Α. Σδούκου και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Μ. Μανουσάκη.

Βάσει του σχεδιασμού στο πλαίσιο της Δ φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων προβλέπεται ότι θα διασυνδεθούν τα Σαντορίνη, Φολέγανδρος, και Σέριφος, μέσω 5 υπογείων και υποθαλασσίων καλωδίων συνολικού μήκους 370 χιλιομέτρων ενώ θα κατασκευαστούν στα νησιά 4 υποσταθμοί GIS.

Ως προς τη χωροθέτηση των διασυνδέσεων προβλέπεται να δημιουργηθεί κλειστός βρόχος με το διασυνδεδεμένο σύστημα των Βορείων Κυκλάδων μέσω του Υποσταθμού της Νάξου και με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα μέσω του Υποσταθμού του Λαυρίου στην Αττική.

Πιο αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει χερσαίες καλωδιακές γραμμές 19 χιλιομέτρων σε Λαύριο, Σέριφο, από Σέριφο, Μήλο προς Φολέγανδρο, Φολέγανδρο, Σαντορίνη και Νάξο, υποβρύχιες καλωδιακές γραμμές 150KV περίπου 350 χιλιομέτρων από Λαύριο προς Σέριφο, από Σέριφο προς Μήλο, από Μήλο προς Φολέγανδρο, από Φολέγανδρο προς Σαντορίνη και από Σαντορίνη προς Νάξο.

Τέλος προβλέπεται η κατασκευή 4 νέων Υποσταθμών GIS 150KV σε Σέριφο, Μήλο, Φολέγανδρο και Σαντορίνη καθώς και η εγκατάσταση μονάδας δυναμικής αντιστάθμισης αέργου ισχύος (SVC) -100/+50MVAr στη Σαντορίνη

Εντός του προβλέπεται να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί με στόχο η διασύνδεση Νάξου-Σαντορίνης να ολοκληρωθεί το 2023 ενώ όλα τα υπόλοιπα έργα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2024.

Ως προς τα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο, εκτός από την αξιόπιστη των 4 νησιών, θα δημιουργηθεί μια επιπλέον ισχυρή διασυνδετική γραμμή προς το διασυνδεδεμένο σύστημα για όλα τα των Κυκλάδων. Επίσης θα δοθεί η δυνατότητα απόσυρσης των τοπικών πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής.

Τέλος ως προς τα περιβαλλοντικά οφέλη αναμένεται να μειωθούν οι εκπομπές κατά 100 χιλιάδες τόνους/ έτος το 2025, που θα είναι το πρώτο έτος λειτουργίας και κατά 120 χιλιάδες τόνους / έτος το 2030, ενώ θα αυξηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη ΑΠΕ στα εν λόγω νησιά.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ