ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι ο δρόμος προς το μέλλον

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Microsoft Brad Smith στο podcast «Tools and Weapons»

Ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Microsoft Brad Smith, για το πως η χώρα μας κατάφερε για ένα χρονικό διάστημα να ηλεκτροδοτηθεί μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, απάντησε: « Έχουμε 10 GW εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σε 10 GW ανέρχεται και η μέγιστη κατανάλωση. Προφανώς δεν γίνεται όλη αυτή η ζήτηση να καλυφθεί σε κάθε φάση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά στις 7 Οκτωβρίου κατακτήσαμε ένα ορόσημο. Μια όμορφη, ηλιόλουστη μέρα που έπνεαν άνεμοι, μία Παρασκευή με λογική θερμοκρασία, που σημαίνει ότι δεν υπήρχε ανάγκη χρήσης κλιματισμού, ούτε θέρμανσης -κάτι που συνεπάγεται σχετικά χαμηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας- καταφέραμε για έξι ώρες να ηλεκτροδοτήσουμε ολόκληρη τη χώρα βασιζόμενοι σε ανανεώσιμες πηγές. Με αιολική και ηλιακή ενέργεια -και σε μικρό ποσοστό υδροηλεκτρική ενέργεια».

Είναι κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν, όμως αυτός είναι ο δρόμος προς το μέλλον, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως όσο μεγαλύτερη διείσδυση έχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόσο περισσότερο θα πλησιάσουμε αυτή την πραγματικότητα.

Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όμως, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός, ότι στο μεσοδιάστημα θα χρειαστούμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Επικρατούσε μία πλάνη στο πράσινο κίνημα: ότι θα μπορούσαμε να περάσουμε από τον άνθρακα και το πετρέλαιο στην αιολική και ηλιακή ενέργεια ανοίγοντας έναν διακόπτη. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Θα χρειαστούμε ορυκτά καύσιμα στο ορατό μέλλον. Θα πρέπει να είναι το φυσικό αέριο. Θα πρέπει να είμαστε όσο πιο επαρκείς γίνεται σε αέριο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές. Και ταυτόχρονα να αντιληφθούμε πως η επίσπευση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι η λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λύση με βάση οικονομικά και γεωπολιτικά κριτήρια. Γιατί ουδείς μπορεί να μας στερήσει τον ήλιο και τον άνεμό μας. Ο κ. Putin δεν μπορεί να «κλείσει την παροχή».

Επομένως υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους έχει νόημα να αυξήσουμε ιδιαίτερα την επένδυση στις ΑΠΕ. Και αυτό, ασφαλώς, συνεπάγεται την υπέρβαση διαφόρων εμποδίων.

Στο θέμα της αδειοδότησης, θα πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τη διαδικασία. Και θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ως προς τις περιοχές όπου θα επιτρέπεται ή δεν θα επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων. Είμαι, λοιπόν, σαφώς υπέρ του προσδιορισμού κατάλληλων περιοχών. Άρα, αντί να έχουμε διάσπαρτες ανεμογεννήτριες ανά την Ελλάδα, δύο εδώ και τρεις εκεί, ας επιλέξουμε δέκα μέρη όπου έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, όπου τα δίκτυα είναι εγκατεστημένα και όπου πραγματικά μπορούμε να επιταχύνουμε. Για παράδειγμα, στο θέμα της αδειοδότησης, είπαμε πως δεν θέλουμε ανεμογεννήτριες σε ψηλά βουνά, καθώς αυτό θα ερχόταν σε σύγκρουση με το φυσικό οικοσύστημα. Έχουμε αρκετό χώρο ώστε να εγκαταστήσουμε ανεμογεννήτριες σε άλλα σημεία.

Το δεύτερο θέμα, βεβαίως, είναι το δίκτυο. Πιστεύω πως οι επενδύσεις σε δίκτυα θα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη ροή της ηλεκτρικής ενέργειας από τα σημεία όπου γίνεται η παραγωγή. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό.

Επομένως, τα δίκτυα και η διασυνδεσιμότητα, με τις ευρωπαϊκές αγορές επίσης, θα είναι εξαιρετικά σημαντικά, ιδίως αν θέλουμε να γίνουμε καθαρός εξαγωγέας ενέργειας -κάτι που όντως θα πρέπει να γίνουμε. Ή αν θέλουμε να εισάγουμε ενέργεια από την Αφρική, η οποία διαθέτει πολύ φθηνή ηλιακή ενέργεια, ώστε μετά να τη μεταφέρουμε σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης οι οποίες δεν έχουν το ίδιο επίπεδο αποδοτικότητας στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

Σε-κλοιό-σεισμικών-επικέντρων-βρίσκεται-τις-τελευταίες-ημέρες-η-Αττική-λένε-οι-σεισμολόγοι-και…
16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες
16-μικροσεισμοί-στη-θάλασσα-ανατολικά-της-Κερατέας-τις-τελευταίες-43-ώρες-(Δείτε-τη-σεισμική-ακολουθία)
Μπαράζ-σεισμικών-δονήσεων-ανατολικά-της-Κερατέας!
Σεισμός-3,2-Ρίχτερ-στο-Λαύριο
Οι-απανωτοί-σεισμοί-στην-Αττική-τις-τελευταίες-μέρες-οδήγησαν-σε-«λουκέτο»-το-ΟΑΚΑ;
Δοκιμαστική-ενεργοποίηση-του-συνόλου-των-σειρήνων-συναγερμού-Πολιτικής-Άμυνας-στις-2-10-2023
Γιατί-θα-ηχήσουν-σειρήνες-τη-Δευτέρα-(2/10)-στο-Κορωπί
16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες-–-anatolika24-–-anatolika24.gr

Διαβάστε επίσης...

Γιατί-δεν-πετάνε-τα-υδροπλάνα;

Γιατί δεν πετάνε τα υδροπλάνα;

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΊΤΗΣ Αντιναύαρχος ε.α Διαβάζουμε χρόνια τώρα για τα υδροπλάνα που θα δημιουργήσουν μια αναπτυξιακή ώθηση στις μεταφορές και κυρίως στον τουρισμό  και

“saronic-experience-2023”:-Με-αθρόα-συμμετοχή-αθλητών-και-υψηλές-επιδόσεις-διεξήχθη-το-Πανελλήνιο-Πρωτάθλημα-Τριάθλου,-στην-παραλία-Αναβύσσου

“Saronic Experience 2023”: Με αθρόα συμμετοχή αθλητών και υψηλές επιδόσεις διεξήχθη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου, στην παραλία Αναβύσσου

Με αθρόα συμμετοχή αθλητών και υψηλές επιδόσεις διεξήχθη την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου / Sprint Distance, Ανδρών Γυναικών και ΑgeGroup στην Παραλία

Scroll to Top