16.2 C
Keratea
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Το δράμα του ΣΥΡΙΖΑ βολεύει την κυβέρνηση

Αξίζει να διαβάσετε

Το προηγούμενο Σάββατο την ώρα που εξελισσόταν η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν σε περιοδεία στην Κερατέα. Εκεί μιλώντας σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας όταν τον ρώτησαν για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τους είπε ότι «δεν μας αφορά καθόλου τι γίνεται στην αντιπολίτευση».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Μάλιστα ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «όσο αυτοί θα προσπαθούν να λύνουν τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, εμείς θα εργαζόμαστε με σεμνότητα για να κάνουμε τη δική σας ζωή καλύτερη».

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως συζητήθηκαν στον πρωινό καφέ της περασμένης Δευτέρας (λίγο πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο), δίχως να γίνει εκτεταμένη ανάλυση. Κι αυτό διότι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναμένουν που θα καθίσει η σκόνη στην Κουμουνδούρου και πως θα κατανεμηθούν οι δυνάμεις μετά την διάσπαση.

Επίσης παρακολουθούν και για το εάν υπάρξει και αλλαγή συσχετισμών στην κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων. Η Κ.Ο. του  ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανεξαρτητοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα είναι 45 βουλευτές, ενώ τις επόμενες ημέρες όλοι προεξοφλούν ότι θα αποχωρήσουν άλλοι 7 που αποτελούν την ομάδα Αχτσιόγλου. Κάτι που σημαίνει ότι η δύναμη του ΣΥΡΖΑ θα πέσει στους 38 βουλευτές.

Από το Μαξίμου οι εντολές προς υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη να αποφύγουν τον σχολιασμό για τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ασχοληθείτε με τα προβλήματα του κόσμου», είναι η εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη που μετέφεραν προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα οι συνεργάτες του.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τηρούν στάση αναμονής, όπως είπαμε, προκειμένου να δουν πως θα κατανεμηθούν πρόσωπα, ρόλοι και δυναμικές στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μία έκρηξη λαϊκισμού, καθώς ο διαγκωνισμός μεταξύ των πρώην  συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο. Οπότε η κυβέρνηση θέλει να είναι έτοιμη υψώνοντας τείχος στην «τοξικότητα» και  στους «λαϊκισμούς». Με λίγα λόγια αναμένονται μόνο στοχευμένες αντεπιθέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να κρατά ανοιχτό τον βηματισμό της έναντι και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του τρίτου κόμματος, απευθυνόμενη σε ευρύτερη κοινωνική πλειοψηφία.

Οι εκτιμήσεις

Πάντως σε ιδιωτικές συνομιλίες οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκφράζουν την εκτίμηση ότι πολύ δύσκολα να καταφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης να ανέβει το βουνό και να πείσει τους πολίτες ότι όντως αποτελεί μία αξιόπιστη εναλλακτική λύση. Μάλιστα θεωρούν ότι «όσο περιορίζεται σε κινήσεις και ρητορική Πολάκη και περιορίζεται σε καταγγελτικό λόγο κατά του Μητσοτάκη, πολύ δύσκολα θα τον εμπιστευθούν οι πολίτες». Ήδη ο Παύλος Μαρινάκης χρέωσε στον Κασσελάκη συνεχείς αναρτήσεις «χωρίς ουσία» αλλά και τον «κάρφωσε» για επιμονή τους σε… παλαιοπολιτικές πρακτικές. Είναι σαφές ότι το μυαλό της κυβέρνησης είναι στο μετριοπαθές, κεντρώο ακροατήριο στο οποίο αγωνιά να εξακολουθεί να έχει ισχυρό «πάτημα».

«Δεν έχει να κερδίσει τίποτα κανένας πολιτικός και εν προκειμένω ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά όταν είναι νέος άνθρωπος, να πολιτεύεται με έναν τόσο παλιό τρόπο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο φόντο της κατηγορίας του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρωθυπουργός τον αντιγράφει (με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη σε σουπερμάρκετ). «Γενικά νομίζω χρειάζεται μεγαλύτερη σοβαρότητα. Με τσιτάτα, με συνθήματα και με μια τέτοια λαϊκίστικη, παλιακή λογική, δηλαδή από άλλη εποχή, δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα» σημείωσε.

Βολεύεται η κυβέρνηση

Πάντως για να πούμε του στραβού το δίκιο το Μαξίμου ναι μεν αποφεύγει τον οποιονδήποτε σχολιασμό για τα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως καίγεται να διατηρηθεί στον αφρό η διένεξη και τα εσωκομματικά προβλήματα. Διότι την ίδια ώρα καταφέρνει και βγάζει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τις αντιρρήσεις που εκφράζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες για το νέο νόμο Χατζηδάκη για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ήδη εντείνονται οι πιέσεις από πολλές επαγγελματικές ομάδες, ενώ την ίδια ώρα η κοινωνία διαμαρτύρεται για την ακρίβεια και παρά τα διάφορα μέτρα και τα μεγάλα πρόστιμα στις πολυεθνικές, οι τιμές δεν λένε να πέσουν.

Δεν ανησυχούν τόσο για τα όσα ισχυρίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης, ότι «η αιτία της ακρίβειας είναι δομική και ανήκει στη φιλοσοφία της κυβερνητικής πολιτικής». Τουναντίον περισσότερο ανησυχεί η δυσαρέσκεια των πολιτών και λιγότερο η αντιπολιτευτική τακτική και ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ έχουν πληθύνει οι φωνές εντός της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας που δεν συμφωνούν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ήδη σε πολλούς βουλευτές της περιφέρειας ασκείται πίεση από τους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους, που πρωτοστατούν στο νέο κίνημα της γραβάτας. Αρκετοί έχουν διαφορετική άποψη σε ό,τι αφορά σε οριζόντια μέτρα, τεκμήρια και αλλαγές στα φορολογικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης παρουσιάζεται επιφυλακτικός και μάλιστα μίλησε δημοσίως για θέματα στο νομοσχέδιο που πρέπει να διορθωθούν και για ενδεχόμενες αδικίες.

Ήδη στο Μαξίμου έχουν φτάσει ανησυχίες βουλευτών που εξέφρασαν τον φόβο του για αντιδράσεις με κόστος. Άλλωστε, η γενική εικόνα δείχνει ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν 473.000 φορολογούμενους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα επιβαρυνθούν ακόμα και µε 1.444 ευρώ. Ήδη 13 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς έχουν προκηρύξει πανελλαδική αποχή στις 22 Νοεμβρίου.

Δεύτερες σκέψεις από κυβερνητικά στελέχη

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης οδηγούνται σε δεύτερες σκέψεις, που κάνουν τις διορθώσεις δεδομένες. «Υπάρχουν επιμέρους ζητήματα τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να σκεφτούμε, ώστε να περιοριστούν οι όποιες αδικίες ενός μέτρου που κατατείνει στη φορολογική δικαιοσύνη, επειδή ως οριζόντιο μέτρο έχει πάντα τον κίνδυνο αδικιών», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο ο Κωστής Χατζηδάκης ετοιμάζει διορθώσεις οριακού χαρακτήρα, οι οποίες θα διευρύνουν τη δυνατότητα των ελεύθερων επαγγελματιών να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα του τεκμαρτού υπολογισμού του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματός τους, αναμένεται να προχωρήσει η ηγεσία του ΥΠΕΘΟ κατά τη διαβούλευση των διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Αρμόδιες πηγές διαμηνύουν πως η φιλοσοφία του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν αλλάζει, αλλά με δημόσιες δηλώσεις τους κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου βάζουν νερό στο κρασί τους, ανοίγοντας παράθυρο διεύρυνσης των παραμέτρων που μπορούν να οδηγήσουν σε αμφισβήτηση του τεκμαρτού προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος. Αρχικά, ως τέτοιοι λόγοι είχαν αναφερθεί -δεδομένου ότι διατάξεις νόμου δεν έχουν δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα- περιπτώσεις διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας, ασθένειας ή φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από εκπτώσεις ή ακύρωση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος κατά τα πρώτα χρόνια άσκησης της επαγγελματικής δραστηριότητας, για άτομα με αναπηρία, σε περιπτώσεις χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων ή νησιών με λιγότερους από 2.000 κατοίκους.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Λεωφόρος Λαυρίου: Μεγάλα προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση

Προβλήματα προκαλεί στην Αττική η έντονη βροχόπτωση, με την Λεωφόρο Λαυρίου να έχει πλημμυρίσει και να επικρατεί αδιαχώρητο στους δρόμους σύμφωνα με το ethnos. Ορισμένα αυτοκίνητα έχουν ακινητοποιηθεί, ενώ η κυκλοφορία...

Σχετικά άρθρα