Γερμανία: Αιολική ενέργεια – μία “γιγαντιαία” αποστολή

Πρόσφατα Άρθρα

 «Ο Habeck θεωρεί ότι η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία “γιγαντιαία” αποστολή»

«Ο Υπουργός Οικονομίας και Κλίματος θα ενθαρρύνει τα κρατίδια να επεκτείνουν τη χρήση αιολικής ενέργειας»

Το πρωτοσέλιδο, κεντρικό ρεπορτάζ του πολιτικού στην Εφημερίδα DIE ZEIT αναφέρει, μεταξύ άλλων:

AVvXsEho2tvelz83sD6zZzI228eE8XVkInSA8o2t Q8pqMF9HigF3u YCt3PAM4l1yGS9nEw6nNDDmKWK TFPMUkVxP8EEsqmrLFe r aIs9Xq7q2IHQ2nFXkAsE1rHYsQzvxyafNYKTlGCQWfvXul4wlVRhBcBDkA2e DxHu5vA9bbzLxN6NIM2iwZZQF2Xpw=w400 h250

Με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, ο Υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) θέλει να βάλει τη Γερμανία σε μια κλιματική πορεία. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας θα παράγει σε μόλις οκτώ χρόνια το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μέχρι στιγμής παράγει το 42%. Η Γερμανία θα πρέπει να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2045. Ο Habeck, ο οποίος είναι και Υπουργός Προστασίας του Κλίματος, προέβη χθες στις σχετικές ανακοινώσεις στο Βερολίνο.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, η Γερμανία θα πρέπει να ενεργήσει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά. Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να τριπλασιαστεί, δήλωσε ο Habeck. Η αποστολή είναι «γιγαντιαία», αλλά εφικτή. Οι στόχοι από το 2021 έως το 2023 σε σχέση με το Κλίμα πιθανότατα δεν θα επιτευχθούν, όμως το σημαντικό είναι να επιταχυνθεί δραστικά ο σχεδιασμός και η επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία θα είναι σε θέση να γίνει και πάλι μια «χώρα καινοτομίας».

Ο Habeck προτίθεται να επεξεργαστεί σχετικά δύο νομοθετικά πακέτα. Το πρώτο θα πρέπει να ψηφιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το και να τεθεί σε ισχύ από το 2023. Ένα δεύτερο νομοθετικό πακέτο πρόκειται να ακολουθήσει το καλοκαίρι. Η εστίαση θα δοθεί στην επέκταση της αιολικής ενέργειας, η οποία εν τω μεταξύ έχει σχεδόν σταματήσει. Ο Habeck θέλει να εξασφαλίσει ότι το 2% της χερσαίας έκτασης θα χρησιμοποιηθεί για την αιολική ενέργεια. Επί του παρόντος το ποσοστό είναι 0,5%. Προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες ανεμογεννήτριες στο δίκτυο, θα πρέπει να προβλεφθεί νομοθετικά ότι η επέκταση «είναι προς το κυρίαρχο δημόσιο συμφέρον». Άλλα προστατευόμενα αγαθά, όπως η προστασία των ειδών, θα πρέπει στη συνέχεια να σταθμιστούν εκ νέου.

Ο Habeck είπε ότι προτίθεται να ταξιδέψει μέχρι το καλοκαίρι σε όλα τα κρατίδια για να συναντηθεί με τους τοπικούς Πρωθυπουργούς και να προωθήσει την επέκταση. Θα είναι μια «επίπονη διαδικασία», αλλά δεν επιτρέπεται να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. Ο Habeck σχεδιάζει να ταξιδέψει την ερχόμενη εβδομάδα στο Αμβούργο και το Μόναχο. Όπου οι υπερβολικά περιοριστικοί κανόνες ως προς τις εμποδίζουν την οικοδόμηση έργων επέκτασης της αιολικής ενέργειας, «οι σχετικές διατάξεις δεν μπορούν πλέον να εξακολουθούν να ισχύουν», είπε ο Habeck. Ο ΓΓ του CSU Markus Blume ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Στη ισχύει ο κανόνας 10-H, σύμφωνα με τον οποίο μια ανεμογεννήτρια πρέπει να απέχει δέκα φορές το ύψος της από τις πλησιέστερες κατοικίες. «Κανείς δεν θα αγγίξει τον κανόνα 10-H», είπε ο Blume.

Πηγή: Γερμανία: Αιολική ενέργεια – μία "γιγαντιαία" αποστολή

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ