«Δημητρίου» vs «Στάμου» : Η μάχη του ρυζόγαλου

Πρόσφατα Άρθρα

Η ιστορία κάνει κύκλους, όπως και τα γούστα των ανθρώπων-καταναλωτών. Έτσι ενώ στο παρελθόν όλοι μεγάλωναν με την «ΕΒΓΑ της γειτονιάς» και με τα εν γένει μικρά γαλακτοπωλεία που κάλυπταν τις ανάγκες των, -ασφαλώς μικρότερων τότε-, αστικών κέντρων, τις τελευταίες δεκαετίες όλα αυτά τα μικρομάγαζα εξαφανίστηκαν με την αγορά να συγκεντρώνεται στα χέρια του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, δηλαδή των σούπερ μάρκετ.

Όπως είπαμε, όμως, η ιστορία κάνει κύκλους. Έτσι, εδώ και λίγα χρόνια επανήλθαν στη μόδα και στις καταναλωτικές τάσεις τα γαλακτοπωλεία, που δεν είναι και τόσο της γειτονιάς, αλλά τοποθετημένα σε στρατηγικά σημεία των μεγάλων, πλέον, πόλεων, στα λεγόμενα «περάσματα», προσφέροντας μια νοσταλγική «γεύση» της αυθεντικότητας του παρελθόντος, αλλά σερβιρισμένη με υψηλά ποιοτικά στάνταρντ, σε προσεγμένα και εξελιγμένα  καταστήματα.

Στην Αττική οι δύο πιο δραστήριοι παίκτες αυτής της σχετικά «φρέσκιας» και αναπτυσσόμενης αγοράς είναι οι εταιρείες «Στάμου» και «Δημητρίου», οι οποίες και αναπτύσσουν τις αντίστοιχες αλυσίδες σύγχρονων γαλακτοπωλείων. Στην προιοντική γκάμα τους δεν περιλαμβάνεται μόνο το παραδοσιακό ρυζόγαλο, τα γιαούρτια, οι κρέμες και το γάλα, αλλά κάθε λογής γλυκά και παγωτά.

Με άλλα λόγια απευθύνονται στο ίδιο κοινό προσπαθώντας να «γαργαλίσουν» τον ουρανίσκο των καταναλωτών, κάτι που, όπως φαίνεται, το πετυχαίνουν μια χαρά…

«Παιδιά» της δεκαετίας του ’60

«Γεννήθηκαν» και οι δύο τη δεκαετία του ’60. Οικογενειακές επιχειρήσεις με δραστηριότητα στην παραγωγή γάλακτος, αμφότερες στην περιοχή της Αττικής. Ήταν η εποχή που στην Ελλάδα δεν είχαν έρθει ακόμη τα σούπερ μάρκετ, η Αθήνα ήταν αρκετά «μικρότερη», το γάλα έκανε «πέτσα» και το γιαούρτι το αγόραζες μόνο σε πήλινο.

Η εταιρεία «Στάμου» ξεκίνησε την πορεία της το 1964, πέντε χρόνια νωρίτερα από τον μετέπειτα ανταγωνιστή της, την εταιρεία «Δημητρίου» που είχε αφετηρία το 1969.

25CE 25A3 25CE 25A4 25CE 2591 25CE 259C 25CE 259F 25CE 25A5

Παρά τις διαφορές τους, αλλά και το μέγεθος, -καθότι η «Στάμου» είναι σαφώς μεγαλύτερη-, και οι δύο εταιρείες ποντάρουν και σήμερα στην ίδια «συνταγή». Φέρνουν τα «γαλακτοπωλεία της γειτονιάς» στη σύγχρονη εποχή μέσα από ένα concept που βασίζεται στην ποιότητα των πρώτων υλών (μόνο φρέσκο ελληνικό γάλα) σε συνδυασμό με την αυθεντικότητα των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής, αλλά και με την εφαρμογή των πιο αυστηρών συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων.

Οι εγκαταστάσεις του «Δημητρίου» αρχικά βρίσκονταν σε ένα εργαστήριο μέσα στην πόλη της Κερατέας. Από το 2 μεταφέρθηκαν στο Βιοτεχνικό Πάρκο της περιοχής και μόλις από τα τέλη του 2013 η εταιρεία λειτουργεί υπό τη μορφή Α.Β. Έκτοτε η οικογένεια Δημητρίου, -στη διοίκηση βρίσκονται οι Κωνσταντίνος, Λάμπρος και Γιώργος Δημητρίου-, παρά την κρίση, χάραξε μια διπλή στρατηγική με στόχο αφενός τη διείσδυσή της στο ράφι με επώνυμα προϊόντα, αφετέρου την ανάπτυξη δικού του δικτύου λιανικής.

Έτσι άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα «Γαλακτοπωλεία Δημητρίου», που όπως και τα αντίστοιχα του «Στάμου» δεν βρίσκονται στις γειτονιές, αλλά σε κεντρικά σημεία της Αττικής.

Σε αυτό το άτυπο μπρα-ντε-φερ η εταιρεία «Δημητρίου» έχει ανοίξει μέχρι τώρα 8 καταστήματα, –ενώ η εταιρεία «Στάμου» έχει φτάσει τα 19-, όλα  πάνω σε λεωφόρους και σε κεντρικούς δρόμους από τη Γλυφάδα μέχρι το Χολαργό και από την Αγ. Παρασκευή μέχρι το

25CE 2594 25CE 2597 25CE 259C 25CE 2597 25CE 25A4 25CE 25A1 25CE 2599 25CE 259F 25CE 25A5 25CE 2593 25CE 2591 25CE 259B 25CE 2591 25CE 259A 25CE 25A4 25CE 259F 25CE 25A0 25CE 25A9 25CE 259B 25CE 2595 25CE 2599 25CE 259F

Είναι γεγονός, πάντως ότι ο «Στάμου» μπήκε από πιο νωρίς στη λογική του δικτύου λιανικής, ενώ έχει αναπτύξει συνεργασίες για την προμήθεια γάλακτος από συγκεκριμένες κτηνοτροφικές μονάδες σε Κορινθία, Αργολίδα, Βοιωτία, Εύβοια, και Αττική, που παράγουν αποκλειστικά για λογαριασμό του.

Η είσοδος της «Γιώτης»

Αυτό βέβαια που απογείωσε την εταιρεία και τις προοπτικές της ήταν η εξαγορά της, το 2018,  από την ιδιαίτερα σχολαστική και φειδωλή σε τέτοιες κινήσεις «Γιώτης». Τότε ο «Στάμου» είχε 6 καταστήματα, μέσα σε έναν χρόνο πήγε στα 11 και τώρα έχει φτάσει, όπως προαναφέρθηκε, στα 19, τοποθετημένα και αυτά σε κομβικά σημεία της Αττικής (Άνοιξη, Άνω Γλυφάδα, Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Κηφισιά, Νέο Ηράκλειο, Νίκαια, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι, Πανόρμου, Χαλάνδρι κ.α.)

Ασφαλώς η είσοδος της «Γιώτης» στο σκηνικό άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού σε σχέση με τον άμεσο ανταγωνιστή «Δημητρίου» που ακολουθεί αυτόνομη ρότα. Πάντως, η «Στάμου» αν και ανήκει πλέον στον όμιλο «Γιώτη» διατηρεί την «ανεξαρτησία» της όσον αφορά τη δραστηριότητα της. Σε διοικητικό επίπεδο έχει αποχωρήσει ο μέχρι το 2018 Ιωάννης Στάμου (στη θέση του έχει τοποθετηθεί ο Μ. Παπαθανασίου), ενώ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος παραμένει ο Γιώργος Στάμου που διατηρεί ποσοστό 10%.

Οικονομικά υγιείς και αναπτυσσόμενες

Πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο εταιρείες είναι οικονομικά υγιείς και αναπτυσσόμενες. Έτσι, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματά τους (για τη χρήση του 2019), η «Δημητρίου» έκανε τζίρο 5, 75 εκατ. ευρώ, έναντι 4,82 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, με τα προ φόρων κέρδη να φτάνουν τις 99. ευρώ (έναντι 90.278 ευρώ) και τα καθαρά κέρδη τις 67.883 (έναντι 60.356 ευρώ). Η βελτίωση των επιδόσεων αποδίδονταν στη λειτουργία νέων καταστημάτων λιανικής. Η διοίκηση της εταιρείας υπολόγιζε ότι ο κύκλος εργασιών το 2020 θα ξεπερνούσε τα 6 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν είναι γνωστό κατά πόσο επηρεάστηκε από την πανδημία και τα lockdowns.

galaktopwleio stamoy

Από την άλλη, η «Στάμου» έκανε (το 2019) τζίρο 15,8 εκατ. ευρώ, έναντι 13,53 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, με τα κέρδη προ φόρων να διαμορφώνονται σε 1,17 εκατ. (έναντι 922.268 ευρώ) και τα καθαρά κέρδη σε 908.535 ευρώ από 514.106 ευρώ, καταγράφοντας κατά 76,72%. Βασικό ρόλο στη βελτίωση των μεγεθών παίζει και το κανάλι της διάθεσης των προϊόντων μέσω των σούπερ μάρκετ.

Η διοίκηση της εταιρείας είχε θέσει στόχο για το 2020 τη διατήρηση της θετικής πορείας των αποτελεσμάτων, μέσα από την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την διείσδυση σε νέες αγορές. Ωστόσο, εκφράζονταν επιφυλάξεις για τις πιθανές συνέπειες της πανδημίας.

dimitriou proionta 118c4919

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ