Η ΔΕΗ Λαυρίου ανάμεσα στις δέκα πιο ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Τρία διυλιστήρια και δύο τσιμεντοβιομηχανίες στην λίστα, στο ίδιο κλαμπ και τέσσερις μονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη της ΔΕΗ

Τα τρία διυλιστήρια της χώρας των ΕΛΠΕ στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα και της Motor Oil στην Κόρινθο, οι τσιμεντοβιομηχανίες ΤΙΤΑΝ και Lafarge, η μονάδα του Αλουμινίου της Ελλάδας  στην Βοιωτία και οι τέσσερις σταθμοί της ΔΕΗ σε Άγιο Δημήτριο, Καρδιά, Λαύριο και Μεγαλόπολη 4 φιγουράρουν στην με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για το 2020.

Σύμφωνα με την της δεξαμενής σκέψης «Τhe Green Tank», παρατηρούνται σοβαρές αλλαγές στην κατάταξη των ρυπογόνων βιομηχανιών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο που η μονάδα του Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ ήταν η πιο βρώμικη στην χώρα. Μάλιστα το 2013 ήταν και από τις πιο ρυπογόνες και στην ΕΕ με συνολικές εκπομπές 13,1 εκ. CO2 καθώς πέρσι εξέπεμψε κατά 70% λιγότερο (3,87 εκ. τόνους).

Όπως  επισημαίνεται από τους μελετητές της έκθεσης, το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά για την περίοδο 2013-2020 που στο ίδιο «κλαμπ» συγκαταλέγονται και δύο μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ και της Μυτιληναίος.

Η γεωγραφική κατανομή των εγκαταστάσεων με τις περισσότερες εκπομπές το 2020 παρατηρείται στην Κεντρική και Νότιο Ελλάδα και ειδικότερα στις περιφερειακές ενότητες Αττικής, Βοιωτίας και Κορίνθου. Οι τρεις αυτές ενότητες παίρνουν τα σκήπτρα  από τη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία, οι οποίες επιβαρυνόταν από τα λιγνιτικά φουγάρα της ΔΕΗ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Η αξιοποιεί τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, αναλύονται οι μεταβολές στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε παραγωγή ηλεκτρισμού & θερμότητας, βιομηχανία και αερομεταφορές κατά τις τρεις πρώτες φάσεις του ΣΕΔΕ (2005-2020) σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης για τα πρώτα 15 χρόνια λειτουργίας του ΣΕΔΕ αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του εργαλείου στον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερη αν δεν μοιραζόταν τόσο μεγάλος αριθμός δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών στις ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, από την ανάλυση των στοιχείων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο προκύπτει ότι:

  • Οι εκπομπές του ΣΕΔΕ μειώθηκαν κατά 42.3% από το 2005 μέχρι το 2020, ελάχιστα χαμηλότερα από τον προηγούμενο στόχο της ΕΕ για το 2030 (-43%), αναδεικνύοντας έτσι τη χαμηλή φιλοδοξία που επεδείκνυε η ΕΕ ως τώρα αλλά και τις δυνατότητες του ΣΕΔΕ να συμβάλλει στην κλιματική πρόοδο.
  •    Η μείωση επιτεύχθηκε κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των εκπομπών στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρισμού & θερμότητας και κυρίως του λιγνίτη και του λιθάνθρακα, ενώ οι εκπομπές της βιομηχανίας διατηρήθηκαν σχεδόν σταθερές για όλο το διάστημα λόγω του πλήθους των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών που της κατανεμήθηκαν.
  •     Εξαίρεση αποτελεί το τελευταίο έτος της πανδημίας κατά το οποίο εκτός από την  υπήρχε σημαντική μείωση και στους τομείς της βιομηχανίας και των αερομεταφορών.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα:

  •   Είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ καθώς οι εκπομπές των τομέων του ΣΕΔΕ συρρικνώθηκαν κατά 56.3% το 2020 σε σχέση με το 2005. Μόνο η Δανία (-58,3%) και η Εσθονία (-56,4%) είχαν ελαφρά καλύτερες επιδόσεις.
  •    Η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συρρίκνωση της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη ειδικά την τελευταία διετία, η οποία το 2020 εξέπεμψε 14 εκατ. τόνους CO2 λιγότερο σε σχέση με το 2018. Έτσι το 2020 η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση των εκπομπών από στερεά ορυκτά καύσιμα ανάμεσα στις λιγνιτοπαραγωγές χώρες της ΕΕ σε σχέση με το 2005 (-78,9%).
  •    Ωστόσο η μείωση των εκπομπών από λιγνίτη συνοδεύτηκε από σε αυτές από  ορυκτό αέριο (+44% το 2020 σε σχέση με το 2013) αλλά και από την εμφάνιση μονάδων ορυκτού αερίου στη με τους 10 μεγαλύτερους ρυπαντές στην Ελλάδα, το 2020, για πρώτη φορά από την έναρξη της 3ης φάσης του ΣΕΔΕ το 2013.
  • Το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που οι εκπομπές από την ενεργοβόρο βιομηχανία (11,5 εκατ. τόνοι) ξεπέρασαν αυτές από λιγνίτη (9,2 εκατ. τόνοι).

«Η απολιγνιτοποίηση ωθεί τη χώρα στην κλιματική πρωτοπορία. Για να εδραιωθεί ωστόσο η κλιματική πρόοδος, η Ελλάδα πρέπει να περιορίσει τη χρήση ορυκτού αερίου και να στηρίξει έμπρακτα την πράσινη στροφή της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Στην επικείμενη αναθεώρηση της Οδηγίας για το ΣΕΔΕ, είναι αναγκαίες γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% το 2030 σε σχέση με το 1990, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής για τη δεξαμενή σκέψης The Green Tank

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ