3 C
Keratea
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Data centers: Επενδύσεις άνω του μισού δισ. Ευρώ στην Ανατολική Αττική

Αξίζει να διαβάσετε

Με περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής θα ξεκινήσουν τις επενδύσεις τους στον τομέα των data centers κορυφαίοι πολυεθνικοί όμιλοι.

  • 13/10/2021
  • Κείμενο: Μάκης Αποστόλου

Μεγάλες επενδύσεις υλοποιούν κορυφαίοι πολυεθνικοί όμιλοι στον τομέα των data centers, επιλέγοντας σε πρώτη φάση περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής προκειμένου να εγκαταστήσουν τα κέντρα δεδομένων. Τον Δεκέμβριο του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του μεγάλου έργου κατασκευής του data center της Digital Realty και της Lamda Hellix (η οποία θυμίζουμε ότι εξαγοράστηκε από την αμερικανική πολυεθνική). Το project έχει ύψος 70 εκατ. ευρώ, ενώ σε βάθος χρόνου, τα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ. ευρώ. Το Athens 3 θα κατασκευαστεί στο Κορωπί και θα μπορεί να στεγάσει πάνω από 50.000 εξυπηρετητές. Παράλληλα, στη διάρκεια κατασκευής του θα δημιουργηθούν 200 νέες θέσεις εργασίας, ενώ 100 εργαζόμενοι θα απασχολούνται εκεί όταν τεθεί σε λειτουργία.

Τα οφέλη για την οικονομία

Σύμφωνα με τον Απόστολο Κάκκο, CEO της Lamda Hellix, τα οφέλη από αυτήν την επένδυση είναι πολλά. Ειδικότερα για τις εταιρείες προσφέρει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα καθώς επίσης και εξοικονόμηση πόρων και χρόνου. Γενικότερα για την Ελλάδα, η χώρα μας τείνει να εξελιχθεί σε μία από τις πύλες εισόδου ψηφιακών δεδομένων στην Ευρώπη, δημιουργώντας ένα ψηφιακό οικοσύστημα με νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ακολουθεί το Athens 4

Ακόμη, ο κ. Κάκκος επεσήμανε πως, μετά το τρίτο data center, Athens 3, θα ακολουθήσει η κατασκευή ενός ακόμη data center, του Athens 4, υπογραμμίζοντας πως, για κάθε επένδυση 1 ευρώ, τα οφέλη για την οικονομία φτάνουν τα 8 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο CEO του πολυεθνικού κολοσσού, William Stein, ανέφερε πως η Ελλάδα έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και πως είναι πολύ σημαντικός κρίκος στις επενδύσεις που δρομολογεί η DigitalRealty. Τόνισε δε πως, η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση 58,5 δισ. ευρώ, διαχειρίζεται 300 data centers σε έξι ηπείρους υπογραμμίζοντας πως, η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ

Ελληνικό: Focus στα έργα υποδομών

Η επένδυση της Microsoft

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ακόμη ότι η Microsoft ετοιμάζει την κατασκευή του Data Center Region στην Αττική, μία επένδυση η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 400 εκατ. ευρώ και θα περιλαμβάνει πιθανότατα τρία data centers. Οι πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για το πού θα αναπτυχθεί η επένδυση είχαν αναφέρει το Λαύριο και ειδικότερα στην έκταση 120 στρεμμάτων του παλαιού εργοστασίου της κλωστοϋφαντουργίας Αιγαίον. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα, έχουν βάλει γερά στο παιχνίδι και μάλιστα ως φαβορί, την περιοχή των Σπάτων και πιο συγκεκριμένα το Επιχειρηματικό Πάρκο Σπατών. Μάλιστα πληροφορίες από την αγορά του real estate αναφέρουν ότι ήδη η εταιρεία έχει αγοράσει έκταση 85 στρεμμάτων. Μία τρίτη περιοχή η οποία είχε αναφερθεί ως πιθανή περιοχή εγκατάστασης των data centers είναι ο Ασπρόπυργος, με λιγότερες πιθανότητες ωστόσο.

Η σύσταση της Microsoft Operations 4733 Hellas

Για την υλοποίηση της τεράστιας επένδυσης από τον αμερικανικό κολοσσό, η Microsoft προχώρησε τον περασμένο Αύγουστο, μέσω ιρλανδικής θυγατρικής της, στην σύσταση μονοπρόσωπης ΑΕ με την επωνυμία “Microsoft Operations 4733 Hellas” με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 140 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το καταστατικό, στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνεται η  “μίσθωση, απόκτηση, λειτουργία ή/και εκμετάλλευση ενός ή περισσοτέρων κέντρων δεδομένων (datacenters) ιδίως για τους σκοπούς της διαδικτυακής παροχής και πώλησης εύρους ζώνης (bandwidth) διαδικτύου”. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της “Microsoft Operations 4733 Hellas” ανέλαβε ο νομικός σύμβουλος της Microsoft, Ben Orndoff, ενώ διευθύνων σύμβουλος ορίστηκε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. Ήδη έχει γίνει η καταβολή της πρώτης δόσης του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Άλλες επενδύσεις

Στο Κορωπί σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τις εγκαταστάσεις της για τη δημιουργία data center και η Hellas Sat, επενδύοντας περί τα 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η εταιρεία παρέχει ήδη υπηρεσίες data center στην Κύπρο.

Παράλληλα μικρότερες επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα προγραμματίζουν και άλλες εταιρείες όπως από την Cloudrock (της τάξης των 2,5-3 εκατ. στο ιδιόκτητο data center που βρίσκεται στον Άγιο Στέφανο) και την Lancom η οποία διαθέτει δύο Data Center (ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη) και προχωρά και την δημιουργία τρίτου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που θα έχει το όνομα, Balkan Gate I. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί το 4ο data center της TI Sparkle στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Μεταμόρφωση. Η εταιρεία έχει εγκαταστήσει επίσης data center στο Κορωπί καθώς και στα Χανιά της Κρήτης.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Κλειστά σχολεία σήμερα (8/02) σε πολλές περιοχές της Αττικής

Να παραμείνουν και σήμερα Τετάρτη (8/2) κλειστά τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ακόμα προβλήματα...

Σχετικά άρθρα