14.3 C
Keratea
Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Χρυσοχοΐδης – Χαρδαλιάς: «Μόλις καούν όλα τα δέντρα, η φωτιά θα σταματήσει»

Πρόσφατα Άρθρα

4 Αυγούστου 2021Κατηγορία ΘΕΜΑΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλαν στους πυρόπληκτους Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς, ενώ ο υποσχέθηκε 500-1.000 ευρώ για κάθε καμένο σπίτι, ή αυτοκίνητο.

21515a36528457c0fc5350ca

Ευτυχώς η Αθήνα δεν έχει δέντρα, αλλιώς θα είχε την τύχη της Βαρυμπόμπης. Πηγή: News

ν

ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ έστειλαν στους πυρόπληκτους ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και  Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας το αυτονόητο, ότι δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι μόλις καούν όλα τα δέντρο οι φωτιές θα σταματήσουν από μόνες τους, αφού δεν θα υπάρχει άλλη καύσιμη ύλη.

Και συνέστησαν υπομονή μέχρι να καεί και το τελευταίο δέντρο.

Επίσης παρακάλεσαν θερμώς τους πολίτες να μην ρίχνουν εύφλεκτα αντικείμενα ή σκουπίδια στις φωτιές και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά.

Όπως τόνισαν οι αρμόδιοι, οι υπάρχουσες πυρκαγιές επαρκούν για το έργο της αποτέφρωσης και –προς ώρας– δεν χρειάζεται να μπουν καινούριες.

Για όσους δεν έχουν πού να μείνουν, ο Χαρδαλιάς, χωρίς να τσιγκουνευτεί καθόλου έκλεισε δωμάτια με έξοδα το κράτους σε πεντάστερα ξενοδοχεία για να διανυκτερεύσουν οι πυρόπληκτοι, προσθέτοντας ότι αυτό δεν πρέπει να τους γίνει συνήθεια.

Πλειοδοτώντας, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος έστειλε και άλλο χαρμόσυνο νέο στους πυρόπληκτους, λέγοντας ότι θα διαθέσει για κάθε οικογένεια ως αποζημίωση 500-1.000 ευρώ «ζεστό χρήμα» για κάθε σπίτι, ή αυτοκίνητο που κάηκε.

Όλοι μαζί οι πολιτικοί ηγέτες κατηγόρησαν την «κλιματική αλλαγή», η οποία αντιστρατεύεται το έργο της κυβέρνησης βάζοντας χθες 81 δασικές πυρκαγιές και την Δευτέρα 116 σε όλη τη χώρα. Και συνέστησαν στους πολίτες να κάνουν και εδώ υπομονή μέχρι να σβήσουν οι φωτιές και να καθαριστεί το έδαφος για να μπορέσει να ξεκινήσει ο οικοδομικός οργασμός που τόσο έχουν ανάγκη κυβέρνηση και η χώρα, ιδιαίτερα τώρα που έχουμε μπει στη ζώνη της ανάπτυξης.

Το ξημέρωμα της Τετάρτης βρίσκει όλες τις φωτιές να έχουν επιτελέσει λίγο πολύ το έργο τους, σαρώνοντας σρο δρόμο τους κάθε εμπόδιο, όπως δέντρα, θάμνους, δάση, αλσύλλια και καθετί άλλο που εμποδίζει την ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, τα πυροσβεστικά πρόσφεραν ένα σπάνιο υπερθέαμα στους κατοίκους των φλεγόμενων περιοχών που είχαν βγει από τα σπίτια τους για να παρακολουθήσουν τις ρίψεις νερού.

Οι έμπειροι πιλότοι των Canadair έριχναν μάλιστα το νερό όχι πάνω στη φωτιά αλλά δίπλα, ώστε αυτό να μην εξατμιστεί και να μπορέσουν να ληφθούν εξαιρετικές φωτογραφίες.

Τα Canadair ήρθαν μία ώρα μετά από την έναρξη της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, διότι βρίσκονταν στη Σκύρο, καθώς υπήρχε πληροφορία ότι μπορεί να έπιανε φωτιά το Αιγαίο Πέλαγος.

Όλα –πυρκαγιές, πολιτική προστασία, Canadair κτλ.– λειτούργησαν υποδειγματικά, με τον πλέον άψογο τρόπο.
ν

41515a36528457c0fc5350caν

Το πιο μεγάλο από τα 81 συνολικά μέτωπα πυρκαγιών που ξέσπασαν ανά τη χώρα ήταν αυτό στις παρυφές της Αθήνας, στην Αττική και ειδικότερα στην περιοχή της Βαρυπόμπης, απειλώντας και την Πάρνηθα.

Οι περιοχές που παραδόθηκαν στο… πυρ της ανάπτυξης είναι οι ακόλουθες: Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Ολυμπιακό Χωριό, Τατόι και οι Αδάμες του Δήμου Κηφισιάς. Η φωτιά έφτασε έως τη Νέα Ερυθραία, ενώ εκκενώθηκε το Μορτερό ένας οικισμός ο οποίος βρίσκεται σχεδόν μέσα στην Κηφισιά.

Ο νέος μαγικός αριθμός 112 έστειλε μήνυμα στους κατοίκους των περιοχών Αχαρνές, Κάτω Κηφισιά, Μεταμόρφωση και Λυκόβρυση, να παραμείνουν στα σπίτια τους, να μην ανοίγουν τα παράθυρα και τις πόρτες και θα πρέπει να κλείσουν τις καμινάδες των σπιτιών τους, λέγοντας ότι κινδυνεύουν από ασφυξία.
ν

51515a36528457c0fc5350ca

ν

Ακόμη, όπως ανέφερε η ΕΥΔΑΠ (Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχετεύσεως Πρωτευούσης), η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας το αντλιοστάσιο στο ρέμα της Χελιδονούς λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στην περιοχή.

Ειδικότερα, μέσω της συγκεκριμένης εγκατάστασης υδροδοτούνται οι περιοχές:  Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάτζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχές του Δήμου Διονύσου.

Θετικό ήταν ότι είχαν πέσει τελείως οι άνεμοι, κάτι που άφηνε ελπίδες ότι η πυρκαγιά θα κρατηθεί στα όρια της, αλλά σε κάθε περίπτωση η νύχτα ήταν δύσκολη.
ν

ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ

Εκτός της Αττικής, φωτιές άναψαν στην περιοχή Καστανιά της Ανατολικής Μάνης, καθώς και στις περιοχές Σελλεγούδι, Άγιος Νικόλαος και Κόκκινα Λουριά.

Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, που πήρε γρήγορα διαστάσεις. Με μήνυμα που απέστειλε το 112 ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβαδάκια, Άγιος Γεώργιος, Βασιλίτσα και Μεμί.

Επίσης υπάρχει μια ακόμη φωτιά σε αγροτοδασική-δασική έκταση στην περιοχή Βλαχόπουλο του δήμου Πύλου-Νέστορος.
ν

61515a36528457c0fc5350ca

ν

Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μυρτιά στην Εύβοια. Μέσω 112 εστάλησαν SMS για εκκένωση στις περιοχές Καλαμούδι και Ρετσινόλακκος, Σηπιάδα και Ρετσινόλακκος. Η πυρκαγιά εξελισσόταν μεταξύ των οικισμών, Χρόνια και Λίμνης.

Για την Εύβοια, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ζήτησε την κήρυξη της περιοχής της δημοτικής ενότητας Ελυμνίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η φωτιά είχε πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Εκκενώθηκαν προληπτικά και με ασφάλεια τα και οι οικισμοί Χρόνια, Σηπιάδα, Ρετσινόλακκος, Καλαμούδι, Παλιοχώρι και Δαμιά, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

Σε λίγο καιρό, όλες οι καμένες περιοχές με προεδρικό διάταγμα θα κηρυχθούν αναδασωτέες, που στην πράξη σημαίνει ότι σε ένα-δύο χρόνια θα γίνουν οικόπεδα που θα πωλούνται σε προσιτή τιμή σε όσους ξένους θέλουν ν’ αγοράσουν ένα σπίτι στην  Ελλάδα για να περάσουν ήσυχα τα γηρατειά τους.
ν


Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ