Αυξημένη αιολική ενέργεια προς απάντηση στις υψηλές τιμές ηλεκτρισμού

Πρόσφατα Άρθρα

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν σε πρόσφατο συνέδριο, όσο περισσότερα αιολικά πάρκα έχουμε τόσο ελαφρύτερο είναι το βάρος του κόστους ρεύματος για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής ένωσης αιολικής ενέργειας WindEurope, Τζάιλς Ντίκσον, σημείωσε ότι τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά παράγουν δεν είναι εκτεθειμένα στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων και τις γεωπολιτικές ισορροπίες. Παράλληλα, ανέφερε ότι εκτός όμως από την ταχύτερη των Α.Π.Ε., απαιτείται βραχυπρόθεσμα η προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές, μέσω μείωσης της φορολογίας του ηλεκτρισμού και κινητοποίησης άλλων δημόσιων πόρων, όπως ήδη κάνουν πολλά κράτη. Σήμερα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν επιβάλει στον ηλεκτρισμό πολύ υψηλότερη φορολογία, ανά μονάδα τελικής κατανάλωσης ενέργειας σε σχέση με το αέριο. Χρειάζεται εξομάλυνση αυτού αν θέλουμε κίνητρα για τον εξηλεκτρισμό της θέρμανσης και των μεταφορών.

Επίσης, απαιτείται στρατηγική στόχευση για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ευρώπης. Σε αυτό η έχει να συνεισφέρει σημαντικά με την πλήρη του αιολικού δυναμικού της και ειδικά του θαλάσσιου αιολικού δυναμικού της. Ωστόσο, χρειάζεται σαφές πλαίσιο, δεσμευτικοί στόχοι και ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων.

Παράλληλα, απαιτείται απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και θέσπιση πιο σαφών και καθαρών κανόνων για το χωροταξικό σχεδιασμό και την σχέση της αιολικής ενέργειας με τη βιοποικιλότητα, χωρίς εκτεταμένους οριζόντιους αποκλεισμούς.

Εξάλλου, ο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ, επεσήμανε ότι τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν σήμερα στη Ελλάδα, εξοικονομούν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν 3,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα κάθε έτος. Με τις σημερινές τιμές άνθρακα, αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Η δε παραγωγή τους αντιστοιχεί στην κατανάλωση 2,3 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Αυτά τα οφέλη θα μεγιστοποιηθούν με περισσότερες Α.Π.Ε. «Αν δεν είχαμε τα αιολικά πάρκα, η θα ήταν ακόμα περισσότερο δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, τα νέα αιολικά πάρκα στην παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από αέριο και 2-3 φθηνότερο σε σχέση με το λιγνίτη. Η κυριαρχία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εξασφαλίζει φθηνό σε προβλέψιμες τιμές.

Το κλειδί για την μεγιστοποίηση του οφέλους και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων είναι η ορθή χωροθέτηση, η τήρηση των νόμων και οι σαφείς κανόνες που πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ