ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

athens-calling:-Όσα-θα-απολαύσουμε-στην-Αθήνα-το-δεκαήμερο-που-ξεκινά

Athens calling: Όσα θα απολαύσουμε στην Αθήνα το δεκαήμερο που ξεκινά

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Πρόσφατα άρθρα


Η Αθήνα μας καλωσορίζει με μια σειρά από ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις μέχρι πρωτότυπα μουσικά events. Ένα δεκαήμερο γεμάτο από δημιουργικές προτάσεις ξεκινά και μας προσκαλεί να γίνουμε κοινωνοί σε μια ολοκληρωμένη εμπειρία, γεμάτη από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές εκπλήξεις. Από σήμερα μέχρι την επόμενη Κυριακή, η καρδιά της πρωτεύουσας μας περιμένει για να απολαύσουμε ξεχωριστές στιγμές ψυχαγωγίας.

Let’s take a closer look!

EXHIBITIONS

Δράση «Αθέατο μουσείο: Η παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται “την παράξενη ιστορία ενός κούρου από την Κρήτη”. Πρόκειται για ένα σπάνιας ομορφιάς χάλκινο αγαλματίδιο που αποδίδει τον μινωικό τύπο του λατρευτή. Το ειδώλιο φέρεται να έχει βρεθεί στην Μίλατο των Μαλίων στα τελευταία χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αποκτήθηκε από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 1923 και εκτέθηκε για μικρό χρονικό διάστημα στο μεσοπόλεμο. Η άδηλη προέλευσή του, η ασυνήθιστη φυσιοκρατική απόδοση ποικίλων λεπτομερειών σε συνδυασμό με το μεγάλο του μέγεθος το καθιστούν μοναδικό και εγείρουν αμφιβολίες για τη γνησιότητά του. Η ανάδειξη του χάλκινου κούρου στο Αθέατο Μουσείο σηματοδοτεί την έναρξη της αναψηλάφησης ενός δύσκολου αρχαιολογικού γρίφου με τη βοήθεια των σύγχρονων μέσων αρχαιομετρίας, που αναμένεται να διαφωτίσουν την αληθή του προέλευση.

Info:

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Δευτέρα έως Κυριακή, εκτός Τρίτης, από τις 08:00 έως τις 20:00. Τρίτη από τις 13:00 έως τις 20:00. Διάρκεια έως 16 Οκτωβρίου 2023.

Έκθεση εικαστικών “MESOGEIOS” της Άννας Αχιλλέως Staeubli στο Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Σε μια πρωτότυπη εγκατάσταση, η θάλασσα ως στικτό οργανικό σώμα, ως τόξο ουράνιο αναρίθμητων αποχρώσεων του μπλε και ως κέλυφος μυστήριο πλασμάτων και μύθων, παρουσιάζεται θριαμβική, χωρίς την ανάγκη αφηγηματικών μέσων. Πλασμένη με ένα συναρπαστικό φάσμα διαφορετικών και αναπάντεχων χροιών και τόνων που ανάγουν στην αρχαία ελληνική ζωγραφική, αντιμετωπίζεται από τη ζωγράφο ως πρωτόπλαστο εύρημα και δημιουργεί έναν μυθώδη κάμπο διαφορετικών ψυχογραφικών στιγμών και διηνεκών ωκεάνιων συντεταγμένων.

Καθοδηγούμενη από την επιτακτική ανάγκη της να αποδώσει το μεγαλείο των χρωμάτων, τη ρυθμολογία του σχήματος, την επιθυμία της αφής, το ανεξάντλητο βάθος και πλάτος, η Άννα Αχιλλέως Stäubli αφοσιώθηκε εδώ και δεκαετίες στις εγγενείς δυσκολίες της τεχνικής και στις συναρπαστικές δυνατότητες της εγκαυστικής Τέχνης.

Info:

Καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, 28ης Οκτωβρίου 44, Αθήνα. Εγκαίνια: Σάββατο 5 Αυγούστου 2023, ώρα 18:00 – 20:00. Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού. Συντονισμός: Αιμιλία Κουγιά. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Δευτέρα έως Κυριακή, εκτός Τρίτης, από τις 08:00 έως τις 20:00. Τρίτη από τις 13:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 4 Σεπτεμβρίου.

Έκθεση “Contemporary Womanhood 1.0: σύγχρονες θηλυκότητες” στο Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η γλυπτική ως μορφή τέχνης και ένας μύθος-προφορική παράδοση λειτουργούν ως κοινή βάση και δημιουργική αφετηρία για τις προσωπικές, ιδιαίτερες, ευαίσθητες και συγχρόνως δυναμικές, εικαστικές χειρονομίες 14 σύγχρονων γυναικών καλλιτέχνιδων στην έκθεση με τίτλο “Contemporary Womanhood 1.0: Σύγχρονες Θηλυκότητες” στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα.

Στην έκθεση, η οποία φιλοξενείται απόλυτα στοχευμένα στο τμήμα σύγχρονης γλυπτικής του MOMus, ένα μουσείο που ιδρύθηκε από τη γλύπτρια Άλεξ Μυλωνά και αφιερώθηκε στην τέχνη της γλυπτικής, επιχειρείται ένα άυλο γεφύρωμα της μετάβασης από το μοντέρνο στο σύγχρονο, όχι μόνο στο μέσο της γλυπτικής αλλά και στην ίδια την εικαστική δημιουργία και ζωή.

Βασικός πυλώνας της έρευνας της έκθεσης αποτελεί το έργο της ψυχαναλύτριας και ακτιβίστριας Κλαρίσα Πίνκολα Εστές και πιο συγκεκριμένα το βιβλίο της με τίτλο “Οι γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους”. Από τους διαισθητικούς, διερευνητικούς και καθαρτικούς μύθους που σχετίζονται με την αδάμαστη φύση της γυναίκας και αποτυπώνονται στο εν λόγω βιβλίο, η παρούσα έκθεση εστιάζει σε αυτή για τη Γυναίκα Σκελετό, την πιο γνωστή ιστορία από την προφορική παράδοση των Εσκιμώων. Σύμφωνα με τον μύθο, μια γυναίκα που βιώνει την απόλυτη απόγνωση και ζει ως ένα τερατόμορφο πλάσμα κάτω από το νερό, καταφέρνει να διατηρήσει ανέπαφη την ουσία της ύπαρξής της και τελικά να αναγεννηθεί, μέσα από την δύναμη της μεταμόρφωσης.

Επιμέλεια: Φαίδρα Βασιλειάδου, μουσειολόγος – επιμελήτρια Τέχνης.

Info: Μουσείο Άλεξ Μυλωνά – Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, 10554, Αθήνα. Ώρες & ημέρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή (εκτός Πέμπτης) από τις 11:00 έως τις 19:00. Πέμπτη από τις 11:00 έως τις 22:00. Διάρκεια: έως 8 Οκτωβρίου 2023. Ξεναγήσεις πραγματοποιούνται στην έκθεση με το εισιτήριο εισόδου, κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 13:00 (εκτός 29-30.07, 12-13.08, 19-20.08). Δηλώσεις συμμετοχής, τ. 210 3215717 ή email: [email protected].

Περιοδική έκθεση «Μνήμες λουσμένες στο όνειρο» στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

Το Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή αφιερώνει την προσεχή περιοδική έκθεσή του στον πρωταρχικό ρόλο του πολλαπλού στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

Για αυτόν τον σκοπό, συγκεντρώθηκαν περίπου ενενήντα λιθογραφίες, γκραβούρες και κεραμικά από τη Συλλογή του Ιδρύματος, που φέρουν τις υπογραφές οκτώ κορυφαίων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα: Aristide Maillol (1861-1944), Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Henri Matisse (1869-1954), Fernand Léger (1881-1955), Pablo Picasso (1881-1973), Georges Braque (1882-1954), Joan Miró (1893-1983) και Balthus (1908-2001). Η συγκεντρωτική παρουσίαση αυτών των έργων θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ξαναδιαβάσουν την ιστορία τους μέσα από δυο προοπτικές. Πρώτον, εξετάζοντάς τα ως ένα σύνολο από “μνήμες λουσμένες στο όνειρο”, κατά την τόσο λυρική περιγραφή του Γουατεμαλέζου συγγραφέα Miguel Ángel Asturias. Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Κουτσομάλλη-Moreau, Υπεύθυνη Συλλογής Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή.

Info:

Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, Αθήνα. Έναρξη: Σάββατο 5 Αυγούστου. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Δευτέρα μέχρι Κυριακή (εκτός Παρασκευής) από τις 10:00 έως τις 18:00. Παρασκευή από τις 10:00 έως τις 20:00. Διάρκεια: έως 3 Δεκεμβρίου 2023.

«Πορευόμενοι στην Ιερότητα» και «Η Ελευθερία του Εγκλεισμού» του Γιώργου Ξένου στην Αίγινα

Δύο μεγάλες θεματικές εκθέσεις του εικαστικού Γιώργου Ξένου φιλοξενούνται από τις 27 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου στην Αίγινα: στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας, με τίτλο «Πορευόμενοι στην Ιερότητα» και στο ιστορικό Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας, με τίτλο «Η Ελευθερία του Εγκλεισμού». Οι εκθέσεις διοργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, την Περιφέρεια Αττικής, τον Δήμο Αίγινας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αίγινας.

Info:

Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας, Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας, Αίγινα. Ώρες και ημέρες επίσκεψης: Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας: Δευτέρα έως Κυριακή από τις 10:00 έως τις 17:15. Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο – πρώην Φυλακές Αίγινας: Δευτέρα, Πέμπτη & Παρασκευή (εκτός Τετάρτης) από τις 11:00 έως τις 12:00 & από τις 18:00 έως τις 21:00. Τετάρτη από τις 18:00 έως τις 21:00. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου.

Εικαστική έκθεση «Άνθη και Καρποί» Zhu Tao στο Εικαστικό Κέντρο ΜΙΝ στον Άλιμο

Δύο πολιτισμοί ενώνονται με τον πιο αρμονικό τρόπο και μοιράζονται με όλους μας τα πολύτιμα δημιουργικά τους μυστικά. Ο Ελληνοκινεζικός Σύλλογος Πολιτιστικής & Καλλιτεχνικής Ανταλλαγής και το Εικαστικό Κέντρο MIN – Αθήνα γεννήθηκαν από αυτήν ακριβώς την ιδέα. Αυτή την εποχή στο Εικαστικό Κέντρο ΜΙΝ, στον Άλιμο, θα παρουσιαστούν έργα του Zhu Tao (Τζου Ταο), στην έκθεση με τίτλο «Άνθη και Καρποί». Γεννημένος στο Qingdao (Τσινγκντάο) και πλέον καθηγητής στην Ακαδημία, ο καθηγητής Τζου Ταο αποφοίτησε από την Ακαδημία και τα έργα του έχουν διακριθεί σε εθνικά και επαρχιακά βραβεία, ενώ οι πίνακές του συλλέγονται από το Εθνικό Μουσείο της Κίνας, το Μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Κίνας, το Μουσείο Χρωματικής Ζωγραφικής της Κίνας, το Προξενείο της Ολλανδίας στην Κίνα, καθώς και από ιδιώτες συλλέκτες.

Info:

Εικαστικό Κέντρο ΜΙΝ, Ευβοίας 38, Άλιμος. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο, 10:00 – 21:00. Διάρκεια: έως 31 Αυγούστου.

Ομαδική εικαστική έκθεση «Λαυρεωτική Γη, ο απόηχος μιας μακρινής εποχής» στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

Δώδεκα σύγχρονοι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να εξερευνήσουν την άυλη, υλική και περιβαλλοντική πολιτιστική κληρονομιά της Λαυρεωτικής στο πλαίσιο του Lavreotiki Art Project, μιας πρωτοβουλίας της εικαστικού Αμαλίας Χαρικιοπούλου. H Λαυρεωτική γη είναι ένας πολυεπίπεδος τόπος-μνημείο, που όμως παραμένει εν πολλοίς άγνωστος. Μέσα από μια πολύμηνη ερευνητική διαδικασία, οι συμμετέχοντες συνέλεξαν πληροφορίες για τον ορυκτό πλούτο, τη μεταλλευτική και μεταλλουργική δραστηριότητα στην αρχαιότητα και τη νεότερη εποχή, τις κοινωνικές δομές που αναπτύχθηκαν, καθώς και τις επιπτώσεις της εκμετάλλευσης των μεταλλευμάτων. Η διαδικασία αποτυπώθηκε αρχικά στον ψηφιακό κατάλογο “Lavreotiki Art Project” που εκδόθηκε από τον οργανισμό THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY (2022). Η έκθεση συγκεντρώνει πρωτότυπα έργα που δημιούργησαν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Προτάσσοντας την επιστροφή στον τόπο της Λαυρεωτικής, μας καλεί να αναγνωρίσουμε τα σημεία θέασης του πολιτιστικού της τοπίου και να ανιχνεύσουμε το πώς η ιστορία και το τοπίο μπορούν να μετατραπούν -προσωρινά- σε εργαστήρια σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας.

Info: Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 19:00. Ώρες & ημέρες επίσκεψης: Καθημερινά από τις 17:30 έως τις 22:00. Διάρκεια: έως 10 Σεπτεμβρίου.

THEATRE

«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή στην Επίδαυρο

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν έχουμε δει τόσο μακριά μέσα στο σύμπαν και τόσο βαθιά μέσα στον άνθρωπο. Πολύ συχνά στο χείλος μιας καταστροφής διαπιστώνουμε ότι το κακό που πολεμάμε είμαστε οι ίδιοι. Το πρόσωπο του Οιδίποδα είναι η ίδια η ανθρωπότητα στον καθρέφτη. Έχοντας βρει τον υπαίτιο, βρίσκεται στο σημείο να πρέπει επιτακτικά να κάνει μια επιλογή έστω την τελευταία στιγμή, έστω έχοντας ήδη κάνει το μεγαλύτερο σφάλμα. Σ’ αυτή την παράσταση, ιδωμένη ως τελετουργικό εξαγνισμού, μια ομάδα με μάσκες γερόντων αποτελεί τον χορό συστρέφεται, θρηνεί και αγωνιά. Μέσα από αυτόν τον χορό αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας. Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας. Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Γιάννης Νταλιάνης, κ.ά.

Info: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Παρασκευή 25 & Σάββατο 26 Αυγούστου στις 21:00.

«Μαλλιά Κουβάρια» του Νικολάου Λάσκαρη στο Δημοτικό Δημοτικό θέατρο «Αλέξης Μινωτής»

Τι συμβαίνει όταν ένας ευυπόληπτος παντρεμένος, πρέπει να φύγει για μυστική επιχείρηση, κάτω από τα μάτια μιας ζηλόφθονης συζύγου; Τι ρόλο παίζει η μυστική μάντισσα που διαβάζει τις τρίχες και ανακαλύπτει τις ερωτικές επιθυμίες; Πώς μπλέκουν μαζί τρεις καλοί φίλοι και οι σύζυγοί τους; Και πως ξεδιαλύνεται ένα κουβάρι παρεξηγήσεων μέσα από μια σειρά ξεκαρδιστικών επεισοδίων; Συγγραφέας: Νικόλαος Λάσκαρης. Δραματουργική επεξεργασία: Νίκος Ορφανός – Τάσος Πυργιέρης. Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης. Πρωταγωνιστούν: Νίκος Ορφανός, Χρήστος Σταθούσης, Φοίβος Μαρκιανός, Φοίβος Μαρκιανός, κ.ά.

Info: Δημοτικό Δημοτικό θέατρο «Αλέξης Μινωτής», Ιερά Οδός και Δαρδανελλίων. Παρασκευή 25 Αυγούστου στις 21:00.

«Εκάβη» του Ευριπίδη στο Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης

Καθημερινά φτάνουν στις οθόνες μας εικόνες από πολέμους, εικόνες αφόρητης βίας και σπαραγμού από κάθε σημείο του κόσμου. Το παράλογο του πολέμου μοιάζει να αφορά μόνο αυτούς που το ζουν, για όλους τους άλλους περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία. Θάβεται ανάμεσα σε πλήθος ειδήσεων, αποκόβεται από το βίωμα του πένθους. Εξοικειωνόμαστε έτσι με την εικόνα και την πληροφορία της βίας, εκπαιδευόμαστε στον θάνατο αλλά ξεμάθαμε να πενθούμε. Η Εκάβη στην ομώνυμη τραγωδία του Ευριπίδη ξεκινά ως πρόσωπο από αυτό το σημείο, από αυτό που έχουμε ξεχάσει, τον δρόμο του θρήνου. Στο πρώτο μέρος του έργου το πένθος, προσωπικό αλλά και συλλογικό, μοιάζει να γεννά τη μεταφυσική του: ζωντανοί και νεκροί βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία, ένα αγόρι άταφο ταράζει τον ύπνο της μάνας του, ένα κορίτσι στέκει στο όριο ζωής και θανάτου. Στην Εκάβη τα πάντα συμβαίνουν σε έναν μεταιχμιακό χρόνο, μετά το τέλος του πολέμου. Η βία όμως δεν έχει τελειώσει. Και εκεί ακριβώς, στον χρόνο της μετάβασης, η Εκάβη του πένθους γίνεται η Εκάβη της εκδίκησης, ανοίγοντας μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα. Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου. Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη. Πρωταγωνιστούν: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Ελένη Κοκκίδου, Θανάσης Κουρλαμπάς, κ.ά.

Info:

Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο Νέας Μάκρης, Λεωφόρος Μαραθώνος 196. Σάββατο 26 Αυγούστου στις 21:00.

«Ο Τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού» του Ντάριο Φο στο Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη»

Ο Ντάριο Φο καταφέρνει να ξεσκεπάσει μέσα από το έργο του, τη δολοφονία του αναρχικού σιδηροδρομικού Τζουζέπε Πινέλι, που διαπράχθηκε από την ιταλική αστυνομία. Με σατιρικό και ειρωνικό τρόπο καταγγέλλει το τραγικό συμβάν, καυτηριάζει την κατάχρηση της εξουσίας και αν και γράφτηκε πριν από χρόνια για να ασκήσει κριτική στην ασύδοτη εξουσία του συστήματος δικαιοσύνης της Ιταλίας και της κυβερνητικής διαφθοράς, σήμερα, χρόνια μετά, ο θεατής δεν θα δυσκολευτεί να βρει πολλές –πάρα πολλές- ομοιότητες με την Ελλάδα του σήμερα. Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας. Σκηνικά: Ηλένια Δουλαδίρη/Γιάννης Κακλέας. Πρωταγωνιστούν: Πάνος Βλάχος, Φοίβος Ριμένας, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Κωνσταντίνος Μαγκλάρας, κ.ά.

Info: Θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη», Μεταμορφώσεως Σωτήρος και Υψηλάντου. Κυριακή 27 Αυγούστου στις 21:30.

«40 + Βγαίνω!» με τον Θανάση Αλευρά στο Κηποθέατρο Παπάγου

Ένα μεγάλο γενέθλιο πάρτι που ο Θανάσης Αλευράς σχεδίαζε να το κάνει όταν έκλεινε τα 40 του χρόνια, αλλά, λόγω του ιού, κάθε χρόνο αναβαλλόταν! Φέτος όμως έφτασε η στιγμή να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Βέβαια είναι πια 43, αλλά δεν του πήγαινε η καρδιά να αλλάξει τον τίτλο. Όπως λέει και ο ίδιος: «Αν το έγραφα 43+Βγαίνω, θα ακουγόταν σαν νούμερο παπουτσιού, άλλωστε το ομότιτλο τραγούδι της έναρξης το είχε ήδη γράψει ο φίλος μου Αντώνης Θυσιάδης και το είχε μελοποιήσει ο Νίκος Μερτζάνος. Έτσι είπα ο τίτλος να γίνει «40plusΒγαίνω». Ένα αυτοβιογραφικό ταξίδι μέσα από προσωπικές ιστορίες που είναι συγχρόνως και ένα αφιέρωμα στην ξακουστή γενιά του ’80». Σε αυτή τη μοναδική γιορτή θα είναι μαζί του η Ιdra Kayne και ο Jerome Kaluta, τα αδέλφια του όπως τα λέει, οι οποίοι με τις υπέροχες φωνές τους θα μας ταξιδέψουν μουσικά σε τέσσερεις δεκαετίες.

Info: Κηποθέατρο Παπάγου, Άλσος Παπάγου, οδός Κορυτσάς. Δευτέρα 28 Αυγούστου στις 21:00. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00. 

«Βατράχια» του Αριστοφάνη στο Ωδείου Ηρώδου Αττικού

Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση, κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή. Εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή.

Από τις ρωγμές της ατόφιας κωμικότητας του έργου εκφύονται αδυναμίες ζώντων και τεθνεώτων και ανακινούνται τα δύσοσμα νερά της πραγματικότητας. Με όραμα τη μεγάλη ιδέα της σωτηρίας του κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου. Στα ίχνη του Διονύσου, η παράσταση ζητά να φτάσει με τη σειρά της στον πυρήνα της θεατρικής δημιουργίας με οδοδείκτη τον υπέροχο «αριστοφανικό εξπρεσιονισμό». Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπλάθρας. Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα. Πρωταγωνιστούν: Μιχάλης Σαράντης, Άρης Σερβετάλης, Αργύρης Ξάφης, κ.ά.

Info: Ωδείου Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 21:00.

«Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Ένα αρχαίο έργο που φέρνει στο προσκήνιο τη διφορούμενη εκκρεμότητα του τέλους ενός ήρωα σημαδεμένου από τη μοίρα. Πώς μπορεί να μεταφραστεί σκηνικά αυτή η ταλάντευση ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, ανάμεσα στην αποδοχή της μοίρας και την άρνησή της; Ο λόγος του Σοφοκλή, ο λόγος στα χείλη των ηρώων του, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, της Ισμήνης, του Πολυνείκη, του Κρέοντα, δεν επιδέχεται κανέναν οριστικό διαχωρισμό του καλού απ’ το κακό, του ιερού απ’ το βλάσφημο. Αυτός ο λόγος, μέσα από τη μουσική των σωμάτων, γίνεται ένας τόπος αιώνιος, ο αιώνιος χρησμός. Αυτόν τον λόγο και τη βαθιά ποιητική, χρησμική του δύναμη, ζητά να απελευθερώσει η παράσταση του Γιώργου Σκεύα. Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη, Θάνος Τσακνάκης. Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας. Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Καταλειφός, Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Μάξιμος Μουμούρης, κ.ά.

Info: Ωδείου Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 21:00.

«Τι φάση πάλι, ρε;» της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο θέατρο Άλσος

Μετά την περσινή #soldout επιτυχία, η πολυτάλαντη Δήμητρα Παπαδοπούλου επιστρέφει για 2η σεζόν στο θερινό Θέατρο Άλσος και παρουσιάζει τις: Βίκυ Σταυροπούλου, Δήμητρα Ματσούκα, Ματίνα Νικολάου, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Ναυσικά Παναγιωτακοπούλου και τους: Γιάννη Ζουγανέλης, Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Γιάννη Τσιμιτσέλη, Θανάση Αλευρά, Λευτέρη Ελευθερίου, Στράτο Λύκο, Θοδωρή Αθερίδη, Πάνο Μουζουράκη. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Φωκάς Ευαγγελινός. Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης – Φωκάς Ευαγγελινός.

Info:

Άλσος Κυψέλης, Ευελπίδων 4, Αθήνα. Ώρες και ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή στις 20:30. Διάρκεια: έως 30 Σεπτεμβρίου.

MUSIC CONCERTS

Primer Music Festival 2023 στην Πλατεία Νερού

Το Primer Music Festival, η μεγάλη γιορτή της ηλεκτρονικής μουσικής θα διεξαχθεί το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Αυγούστου 2023, στην Πλατεία Νερού.

Line up:
Σάββατο 26 Αυγούστου: Steve Angello και Lost Frequencies.
Ο Ελληνοσουηδός Steven Patrik Josefsson Fragogiannis, γνωστός ως μέλος των Swedish House Mafia και ιδιοκτήτης δισκογραφικής εταιρείας, θα είναι ο κεντρικός καλλιτέχνης της πρώτης ημέρας του Primer Music Festival με ένα μοναδικό live DJ set. Την ίδια μέρα θα χορέψουμε με τις μουσικές του Lost Frequencies του ταλαντούχου νεαρού Βέλγου DJ και παραγωγού που έχει τεράστια επιτυχία στην ηλεκτρονική μουσική βιομηχανία. Γνωστός για τα τραγούδια του “Are You with Me” και “Reality”

Κυριακή 27 Αυγούστου: David Guetta και James Hype.
Την 2η μέρα του φεστιβάλ στη σκηνή ανεβαίνει ο superstar David Guetta o headliner του Primer Music Festival 2023, με δύο βραβεία Grammy, τέσσερα DJ Awards και δύο MTV Europe Music Awards, το πιο πιστό κοινό στα Social Media από οποιονδήποτε DJ και τις παγκόσμιες επιτυχίες “Titanium”, “Hey Mama”, “Say my Name”, “I’m Good”.

Την ίδια μέρα, τέλος, θα απολαύσουμε και τον βρετανό DJ και μουσικό παραγωγό James Hype, τον απόλυτο trendsetter καλλιτέχνη της σύγχρονης dance-house σκηνής, γνωστός για τις παραγωγές και τα singles του που έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια streams.

Info: Πλατεία Νερού, Λεωφ. Ποσειδώνος 2616, Καλλιθέα. Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Αυγούστου στις 17:00.

Nu Genea (IT) στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού 

H πολιτιστική πλατφόρμα Beyond παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Αθηναϊκό κοινό, το Σάββατο 26 Αυγούστου, τους Ιταλούς Νu Genea (DJ set + Live keys), μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μουσικές εκπλήξεις τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι Nu Genea είναι το καλλιτεχνικό δημιούργημα των Ναπολιτάνων μουσικών και DJ Massimo Di Lena και Lucio Aquilina. Η έμπνευσή τους πηγάζει από μια ιστοριογραφική έρευνα για την χορευτική μουσική από τα πρώτα της βήματα, ακολουθώντας μουσικές διαδρομές από όλο τον κόσμο και συλλέγοντας τους ήχους που κατά μήκος των αιώνων έχουν επηρεάσει τις ακτές της πόλης τους, μια ανεξάντλητη πηγή διαπολιτισμικής ευαισθησίας και διάδρασης.

Info: Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πειραιώς 160 και Πέτρου Ράλλη. Σάββατο 26 Αυγούστου στις 19:00.

Συναυλία Μαρίας Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά στον Αρχαιολογικό Χώρο Ελευσίνας

Για μία και μοναδική συναυλία, η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς ενώνουν τις φωνές τους, στις 27 Αυγούστου, και μας θυμίζουν μερικά από τα αριστουργήματα του έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού των μεγάλων συνθετών και των μεγάλων ποιητών: των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μικρούτσικου, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου, Γκάτσου, Αναγνωστάκη και άλλων. Δύο σπουδαίοι καλλιτέχνες, σταθεροί και συνεπείς στο ποιοτικό τραγούδι, εμφανίζονται σε έναν από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους και ερμηνεύουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια πλαισιωμένοι από εξαίρετους μουσικούς.

Opening act:
LIVE MUSIC ACTS-ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΜΕ ΒΙΟΛΙ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ Μυστήριο 154
Ένα ρεσιτάλ με βιολί και πιάνο του νέου Ελευσίνιου καλλιτέχνη Αιμίλιου Μπάρτζη και της βραβευμένης σολίστ πιάνου Μαργαρίτας Κολάση σε έργα κλασικού ρεπερτορίου. H εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Info: Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας, Σωτηρίου Γκίοκα και Νικολαΐδου. Κυριακή 27 Αυγούστου στις 21:00.

Κεντρική φωτογραφία: Παράσταση «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή

Enjoy every day!

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

Θανάσης-Μαρτίνος:-Ο-«εφοπλιστής-της-Γλυφάδας»,-η-αυτοκρατορία-των-74-πλοίων-και-το-φιλανθρωπικό-έργο-–-ΦΩΤΟ
μαρτινου
Δημοσκόπηση-Η-ΠΟΛΗ-ΜΑΣ-:-ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΛΟΥΚΑΣ-–-ΔΗΜΟΤΙΚΗ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-καθαρή-ισχυρή-νίκη-από-την-πρώτη-Κυριακή.
«Ανάβαση-kερατέας»-για-7η-χρονιά
Η-Κερατέα-ψήφισε-Δημήτρη-Λουκά-και-“Δημοτική-Καινοτομία”
7η-Ανάβαση-Κερατέας-–-lavriaki.gr
saronida-lagonisi-anatoliki-attiki--1200x800
unnamed (4)

Διαβάστε επίσης...

Πραγματοποιήθηκαν-τα-εγκαίνια-στο-εκλογικό-κέντρο-της-παράταξης-…-–-lavriaki.gr

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο εκλογικό κέντρο της παράταξης … – Lavriaki.gr

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 στην πόλη της Κερατέας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του εκλογικού γραφείου της παράταξης “ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ” με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Λαυρεωτικής,

Θοδ.-Γρίβας:-Η-συγκλονιστική-έκφραση-αλληλεγγύης-από-τους-Κορωπιώτες-προς-τους-Θεσσαλούς-(Συνέντευξη)

Θοδ. Γρίβας: Η συγκλονιστική έκφραση αλληλεγγύης από τους Κορωπιώτες προς τους Θεσσαλούς (Συνέντευξη)

Τη συγκλονιστική εμπειρία που αποκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλία και μάλιστα στις περιοχές των οποίων οι κάτοικοι βίωσαν την καταστροφική κακοκαιρία κατέθεσε

Scroll to Top