15.8 C
Keratea
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου, 2021

Ανόητες θεωρίες συνωμοσίας: Οι φωτιές και οι ανεμογεννήτριες

Πρόσφατα Άρθρα

Αιολικά πάρκα παντού: Μια δημοφιλής θεωρία συνομωσίας για τις πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. Πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Καίνε τα δάση πράκτορες του Ερντογάν, εκείνοι που θέλουν να χτίσουν μεζονέτες ή όσοι θέλουν να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα; Οι ανεμογεννήτριες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) έχουν ήδη ενοχοποιηθεί πολλάκις για τις φωτιές. Μήπως όμως αυτές οι θεωρίες απέχουν τελικά από την πραγματικότητα; Μήπως οι ανεμογεννήτριες και το μπορούν να συνυπάρξουν; Μια ανάρτηση στο Twitter στάθηκε ως αφορμή για να αναζητήσουμε τι πραγματικά ισχύει με τις ΑΠΕ.

To σχετικό κείμενο της ανάρτησης έχει ημερομηνία δημοσίευσης 8 Ιουνίου 2021 και αναφέρεται στην επικαιρότητα εκείνων των ημερων με τις πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη. Το υπογράφει ο Κων/νος Χ. Γκαράκης (Ενεργειακός Μηχανικός, MSc, MA, MBA, Επισκέπτης Καθηγητής Τμήματος Μηχ/γων Μηχανικών Παν. Δυτ. Αττικής). Αναδημοσιεύουμε το σημαντικότερο τμήμα του.

στα δάση για να γίνουν αιολικά πάρκα ! ?

«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μετά τις πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη, στα σύνορα Δυτικής Αττικής και Κορινθίας, γέμισαν τα κοινωνικά μέσα και αναμεταδόθηκαν άκριτα απο ΜΜΕ απόψεις ότι για τις πυρκαγιές υπαίτιοι είναι οι επενδυτές αιολικών πάρκων, ότι είναι εμπρηστές.

Οι θεωρίες συνωμοσίας ότι γίνονται εμπρησμοί για να διευκολυνθεί δήθεν η εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν είναι νέες. Εμφανίζονται κάθε φορά που υπάρχει μια τέτοια πυρκαγιά. Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν περί το 2000 με αφορμή πυρκαγιές στη Νότια Εύβοια.

Φυσικά όλα αυτά ειναι αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας γνωστών θιασωτών εναντίον των αιολικών πάρκων, κατ’ επάγγελμα συνωμοσιολόγων και δυστυχώς αρκετοί απο αυτούς υπάρχουν σε «Επιτροπές Αγώνα» και ομάδων εναντίον έργων ανανεώσιμων πηγών έργων (ΑΠΕ)

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν ιδιαίτερη επίδραση σε μη ενημερωμενους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν ελέγξει την αξιοπιστία των απόψεων αυτών, συμφωνώντας με συκοφαντίες και δοξασίες πέρα απο κάθε λογική βάση.

Δεν υφίσταται κανένας λόγος ή κίνητρο να καεί μια δασική έκταση για να πραγματοποιηθεί μια εγκατάσταση αιολικού πάρκου, όταν αυτή η εγκατάσταση περιλαμβάνεται μεταξύ αυτών που ούτως ή άλλως επιτρέπεται να υλοποιηθούν σε δασική έκταση. Αυτές οι επιτρεπτές επεμβάσεις καθορίζονται στα άρθρα 45-57 του νόμου 998/1979 όπως ισχύει και περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- στρατιωτικά έργα, έργα υποδομής, δημόσιους δρόμους, αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, έργα ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά έργα, γραμμές μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πρώτων υλών, μεταλλεία, λατομεία, κάποιες γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές χρήσεις, τουριστικές εγκαταστάσεις, χιονοδρομικά κέντρα, κατασκηνώσεις, καταφύγια, βιομηχανίες ξύλου και άντλησης και εμφιάλωσης νερού κλπ.

Συγκεκριμένα, η εγκατάσταση αιολικών πάρκων επιτρέπεται ύστερα από ειδική μελέτη και άδεια εντός δασών, δασικών εκτάσεων και αναδασωτέων εκτάσεων. Οι σχετικές διατάξεις βρίσκονται στο άρθρο 45, παρ. 3 και το άρθρο 53, παρ. 3 του νόμου 998/1979. Το επιτρεπτό της εγκατάστασης έχει κριθεί και γίνει αποδεκτό από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πολλές αποφάσεις του. Ειδικά το επιτρεπτό της εγκατάστασης ανεμογεννητριών εντός αναδασωτέων εκτάσεων χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη της αναδάσωσης, κρίθηκε με την απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ 2499/2012.

Επομένως δεν υφίσταται διαφοροποίηση ως προς την ευκολία ή τη δυσκολία αδειοδότησης ή εγκατάστασης ενός αιολικού πάρκου σε μια συγκεκριμένη περιοχή που θεωρείται δασική, εάν αυτή έχει καεί ή όχι. Αν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση αυτή είναι η αύξηση της δυσκολίας και των προϋποθέσεων αδειοδότησης και εγκατάστασης μετά την πυρκαγιά, διότι στην περιοχή, είτε στα σημεία που θα γίνει η επέμβαση για την εγκατάσταση είτε γύρω από αυτά, θα υφίσταται πλέον η ανάγκη πιο προσεκτικής διαχείρισης ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της δασικής βλάστησης που κάηκε.

Εν κατακλείδι, δεν απαιτείται να καεί μια περιοχή για να επιτραπεί να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο, επιτρέπεται η εγκατάσταση εντός δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων. Η πυρκαγιά δεν διευκολύνει την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου με κάποιο τρόπο.

Όλες αυτές οι απόψεις που διακινούνται είναι άρρωστα μυθεύματα νοσηρών εγκεφάλων που ποτέ δεν έχουν προσφύγει με στοιχεία στις δικαστικές αρχές, αλλά αρκούνται σε διάδοση συκοφαντιών και ψευδών ειδήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και περιθωριακά ΜΜΕ.

Αναφέρουμε δύο περιπτώσεις που εξετάστηκαν απο τα Ellinika Ηoaxes:

Δύο χρόνια μετά τις πυρκαγιές στην Εύβοια, «φύτρωσαν ανεμογεννήτριες» (27/5/2021) και

Καίνε τα δάση για να μπουν ανεμογεννήτριες (27/7/2018)

Στις οποίες κατέληξε η έρευνα ότι είναι προϊόντα παραπληροφόρησης με παραποιημένες εικόνες. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα παρακάτω links:

https://www.ellinikahoaxes.gr/2021/05/27/photo-shared-on-social-media-falsely-claims-a-specific-location-on-evoia-island-was-burned-to-place-wind-farms/ και

https://www.ellinikahoaxes.gr/2018/07/27/pirkagies-simferonta/

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ