ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση ενέργειας και ρομποτική τεχνολογία στο δεκαετές πρόγραμμα 2024-2033

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Αποθήκευση ενέργειας, υπεράκτια αιολικά, αλλά και επιστράτευση… ρομπότ για την επιθεώρηση του δικτύου και τον εντοπισμό βλαβών μπαίνουν στο επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ για την επόμενη δεκαετία (2024-2033), παράλληλα με τις “ κλασικές” επενδύσεις για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις νησιωτικές διασυνδέσεις.

Σύμφωνα με το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την προηγούμενη εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων (η 4η και τελευταία φάση είναι σε εξέλιξη) και της Κρήτης (η “ μικρή” διασύνδεση λειτουργεί από το 2021 και η μεγάλη είναι υπό κατασκευή με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024), παίρνουν σειρά τα Δωδεκάνησα και τα νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, μέσω Κορίνθου και Εύβοιας αντίστοιχα.

Οι διασυνδέσεις των νησιών δημιουργούν τις προϋποθέσεις και για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων δεδομένου ότι – όπως σημειώνεται στο κείμενο του δεκαετούς προγράμματος – μειώνουν σημαντικά τις αποστάσεις για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την πηγή παραγωγής σε σημεία σύνδεσης του Συστήματος, καθιστώντας οικονομικοτεχνικά βιώσιμες νέες περιοχές για την ανάπτυξη υπεράκτιων έργων ΑΠΕ. Τονίζεται ακόμη ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν προηγηθεί προκύπτουν σημαντικά οικονομικά οφέλη με το συνδυασμό έργων υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε «κοινό» διασυνδετικό δίκτυο με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα έναντι των ανεξάρτητων ακτινικών συνδέσεων. Για το σκοπό αυτό ο ΑΔΜΗΕ θα εκπονήσει μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης των απαιτούμενων Έργων Διασύνδεσης η οποία θα υποβληθεί για έγκριση στη ΡΑΕ.

Σε σχέση με την αποθήκευση ενέργειας η θέση του ΑΔΜΗΕ είναι ότι “ η εγκατάσταση αποθηκευτικών σταθμών ως πλήρως ενσωματωμένα στοιχεία του συστήματος μεταφοράς μπορεί να έχει πολλαπλά και ταυτόχρονα οφέλη τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη, τον έλεγχο και την ευελιξία του ΕΣΜΗΕ όσο και για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας”. Οι μονάδες αποθήκευσης εκτός από την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, την ασφάλεια εφοδιασμού, την μείωση της διακύμανσης των τιμών του ρεύματος κ.α. εξυπηρετούν και την αναβάθμιση της μεταφορικής ικανότητας του Συστήματος Μεταφοράς η οποία σήμερα – ελλείψει αποθήκευσης – περιορίζεται για λόγους ασφάλειας του Συστήματος. Επίσης μπορούν να καλύψουν ένα μέρος της εφεδρείας εκτάκτων αναγκών που θα παραμείνει στα νησιά τα οποία διασυνδέονται με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ρομποτικής τεχνολογίας, ο ΑΔΜΗΕ συμμετέχει σε δύο ερευνητικά προγράμματα. Το πρώτο σχετίζεται με την απομακρυσμένη επιτήρηση των εγκαταστάσεων του συστήματος και τη μεταφορά εικόνας μέσω δικτύου 5G και υλοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το δεύτερο είναι το ερευνητικό έργο ΕΝΌΡΑΣΗ (ΕΝΌποιημένο Ρομποτικό Σύστημα Αυτόνομης ΕπιθεώρηΣΗς και Διάγνωσης Βλαβών σε ΚΥΤ και Υποσταθμούς) που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα αναπτυχθεί αυτόνομα κινούμενο ρομποτικό όχημα με οπτική και θερμική κάμερα που θα παρακολουθεί την πραγματική κατάσταση του εξοπλισμού σε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης και Υποσταθμούς. Οι δοκιμές του συστήματος θα πραγματοποιηθούν στο ΚΥΤ Παλλήνης, με αφορμή αστοχία εξοπλισμού που είχε πραγματοποιηθεί το 2020 και οδήγησε σε διακοπή ρεύματος σε μεγάλο τμήμα της Αττικής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2024-2033 διαμορφώνεται στα 4,7 δισεκ. Ευρώ. Το νέο δεκαετές έχει τεθεί σε διαβούλευση προκειμένου στη συνέχεια να υποβληθεί για έγκριση στη ΡΑΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

Η-αληθινή-ιστορία-πίσω-από-τη-σειρά-Το-Ναυάγιο-του-mega-–-oneman
arpagi_aniliko_paidi
A7N02712 copy websize xefontarismeni+retous
Ζητούνται-εργάτριες-παραγωγής-από-βιοτεχνία-αγαθών
Έξι-υποψήφιοι-δήμαρχοι-μιλούν-στο-«Π»
laikh-syspeiresh1
Δημήτρης-Παπαχρήστου:-«Η-παράταξη-“Σαρωνικός-Ξεκινάμε”-είναι-διαφορετική»
Προσλήψεις-προσωπικού-για-το-Δασαρχείο-Λαυρίου!
Δρομολόγια-πλοίων-από-και-προς-λιμένα-Λαυρίου-από-5-10-2023-έως-και-11-10-2023

Διαβάστε επίσης...

Χαρδαλιάς:-Στις-8-Οκτωβρίου-σας-ζητώ-να-μου-δώσετε-την-ευθύνη-για-την-Αττική-Ποιοι-έδωσαν-το-παρών-στο-Ζάππειο

Χαρδαλιάς: Στις 8 Οκτωβρίου σας ζητώ να μου δώσετε την ευθύνη για την Αττική -Ποιοι έδωσαν το παρών στο Ζάππειο

Μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής για το νέο ξεκίνημα της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας και την ευημερία των πολιτών της έστειλε από τον κατάμεστο περίβολο του

Πρόσκληση-Κατεπείγουσας-Συνεδρίασης-ΝΠΔΔ.-“Δημοτικό-Λιμενικό-Ταμείο-Μαρκοπούλου-Μεσογαίας”-2-10-2023

Πρόσκληση Κατεπείγουσας Συνεδρίασης Ν.Π.Δ.Δ. “Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκοπούλου Μεσογαίας” 2-10-2023

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ – ΠΑΙΑΝΙΑΣ, ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ

Κατερίνα-Τζωρτζάκη-ΔΥΝΑΜΗ-ΑΛΛΑΓΗΣ-:-Ανάπτυξη,-ευημερία-για-τον-τόπο-μας-και-την-γενιά-μας,-με-την…

Κατερίνα Τζωρτζάκη ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ : Ανάπτυξη, ευημερία για τον τόπο μας και την γενιά μας, με την…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΑΚΗ -ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ Γράφει η Κατερίνα Τζωρτζάκη…. Ονομάζομαι Αικατερίνη Τζωρτζάκη και είμαι 36 ετών. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στο Λαύριο. Είμαι

Δήλωση-συμμετοχής-στην-κατάθεση-στεφάνων,-στις-επετειακές-εκδηλώσεις-του-Δήμου-Μαρκοπούλου-την-28η-Οκτωβρίου-2023

Δήλωση συμμετοχής στην κατάθεση στεφάνων, στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Μαρκοπούλου την 28η Οκτωβρίου 2023

Αρχική » Ενημέρωση » Δήλωση συμμετοχής στην κατάθεση στεφάνων, στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Μαρκοπούλου την 28η Οκτωβρίου 2023 Αγαπητές Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί Συμπολίτες,

Scroll to Top