Τρεις αυτοδιοικητικοί μιλούν στο «Π» για τις πυρκαγιές σε Βίλια και Κερατέα

Πρόσφατα Άρθρα

Για τη μεγάλη καταστροφή των Βιλίων αλλά και για τη φωτιά στην Κερατέα μίλησαν στο «Π» ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο πρόεδρος της Κοινότητας Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης και ο δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς. Αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στις «πληγές» που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε Δυτική και και στις ευθύνες που υπήρξαν.

11 1

Λευτέρης Κοσμόπουλος – Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής

«Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη στη Δυτική Αττική»

Ποια είναι η κατάσταση στη Δυτική Αττική μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Γεράνεια και Βίλια;

Φυσικά είναι μία δύσκολη κατάσταση. Αυτό που συνέβη στη Δυτική Αττική αυτή την αντιπυρική περίοδο δεν έχει προηγούμενο. Έχουν καεί 140.000 χιλιάδες στρέμματα δάσους. 40.000 στρέμματα στα Γεράνεια, στο κομμάτι της Αττικής και στα Βίλια έφτασε και ξεπέρασε, ίσως, τα 100.000 στρέμματα. Μία τεράστια και ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή, διότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση η περιοχή. Κάηκαν βεβαίως και κατοικίες, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν στερηθεί τα σπίτια τους, τα εξοχικά τους και τις καλλιέργειές τους.

Πώς «ξέφυγε» η κατάσταση και είχαμε αυτή την καταστροφή;

Την ημέρα που ξεκίνησε η φωτιά, είχαμε και μία πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, οπότε οι ήταν μοιρασμένες. Το σημείο όπου ξεκίνησε η φωτιά είναι μέσα σε δασική έκταση ενός «παρθένου δάσους» και, από τη στιγμή που ξέφυγε η κατάσταση, ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθεί.

Έχει γίνει λόγος για ευθύνες του Δασαρχείου για τις αντιπυρικές ζώνες, αλλά και ενδεχομένως για κακό συντονισμό. Ποια είναι η δική σας θέση;

Αν είχαν πάει όλα καλά, δεν θα είχαν καεί 100.000 στρέμματα, με συνθήκες οι οποίες δεν ήταν τόσο δύσκολες. Το αποτέλεσμα ότι πέντε ημέρες έκαιγε μία πυρκαγιά στα Βίλια δείχνει ότι έχουν γίνει κάποια λάθη. Προφανώς, τα λάθη θα τα βρουν οι ειδικοί και αυτοί που διοικούσαν και έδιναν τις εντολές για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ποιες ήταν οι της Περιφέρειας Αττικής;

Η Περιφέρεια Αττικής έκανε αυτό που πρέπει εκ του νόμου να κάνει. Να επικουρεί το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Το Κέντρο Διαχείρισης της Πυροσβεστικής είναι αυτό που ζητάει πρώτα από την Περιφέρεια και μετά από τους δήμους ό,τι χρειάζεται για να επικουρήσει το έργο της. Είτε υδροφόρες είτε σκαπτικά μηχανήματα.

22

Κώστας Μακρυνόρης – Πρόεδρος της Κοινότητας Βιλίων

«Τεράστιες ευθύνες στο Δασαρχείο για τις αντιπυρικές ζώνες»

Πώς φτάσαμε, πρόεδρε, σε αυτή την τεράστια καταστροφή στα Βίλια;

Υπήρχε ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα ήταν τελείως παραμελημένα. Οι αγροτικοί δρόμοι, οι δασικοί δρόμοι… Πιστεύω ότι τα τελευταία 20 χρόνια δεν πρέπει να έχει εισέλθει κανείς σε αυτές τις περιοχές. Όταν η φωτιά πήρε διαστάσεις, οι αρμόδιοι δεν ήξεραν ποιοι είναι οι δασικοί δρόμοι. Δεν είχαν χαρτογράφηση. Δεν γνώριζαν έστω τους λίγους δρόμους που υπήρχαν. Οι δασικοί δρόμοι στο πέρασμα των ετών έκλεισαν. Σε αυτό έχει τεράστια ευθύνη το Δασαρχείο. Το Δασαρχείο είναι αυτό που έχει την αρμοδιότητα. Πρέπει κάθε χρόνο να έχει προϋπολογισμό, για να καθαρίζει τους δασικούς δρόμους, να προτείνει καινούργιες αντιπυρικές ζώνες, για να μπορεί να είναι προσβάσιμο το δάσος από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Εάν δεν είναι προσβάσιμο, δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Τα εναέρια μέσα έκαναν μεγάλη προσπάθεια. Όμως, τα εναέρια μέσα είναι για να «καταλαγιάζουν» τη φωτιά. Δεν είναι για να τη σβήνουν οριστικά.

Αυτές οι καταστροφές τι «αποτύπωμα» αφήνουν στη Δυτική Αττική;

Θυμώνω με αυτά. Αφού είδαμε ότι καταστραφήκαμε με τη φωτιά στα Γεράνεια. Τι κάνανε μετά; Ήρθαν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες; Ήρθαν να φτιάξουν δρόμους; Είναι ένας τεράστιος δήμος με πάρα πολύ πράσινο. Θέλω να πιστεύω ότι, με αυτό το κακό που μας βρήκε, κάτι θα διορθωθεί. Είδα στα Βίλια μία εμμονή, σαν να ήθελαν κάποιοι να μας κάψουν. Να μη μας ξανασυμβεί τέτοιο μεγάλο κακό. Θα έπρεπε στην πυρόσβεση η κυβέρνηση να έβλεπε στον σχεδιασμό της τις Μητροπολιτικές περιφέρειες. Να έδινε την αρμοδιότητα, με όλα τα εφόδια, να έχουν την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης.

33

Δημήτρης Λουκάς – Δήμαρχος

«Οι προληπτικές μάς βοήθησαν πάρα πολύ»

Πόσο δύσκολη ήταν η για τον Δήμο Λαυρεωτικής;

Αντιμετωπίσαμε τρεις φωτιές. Η πρώτη ήταν στο Σούνιο, απέναντι ακριβώς από τον ναό του Ποσειδώνα. Κατά δήλωση κατοίκων, προκλήθηκε από εμπρησμό. Τη δεύτερη, που κάηκαν 5.000 στρέμματα και με αυτή την υπόθεση ασχολείται το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Η τρίτη φωτιά ήταν στον οικισμό Δασκαλιό. Εκεί άγνωστοι εκτόξευσαν φωτοβολίδα στις δύο τα ξημερώματα και έπιασε φωτιά σε μία περιοχή απόκρημνη με πολλά σπίτια, χαμηλή και πυκνή βλάστηση. Είναι σημαντικό ένας δήμος να έχει οχήματα πυροσβεστικά. Ο Δήμος έχει 15 οχήματα πυροσβεστικά, με δεξαμενές του μισού τόνου και 600 λίτρων. Βέβαια, δεν λειτουργούμε ανεξάρτητα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είμαστε κάτω από τις εντολές της και στεκόμαστε σε σημεία κρίσιμα, έτσι ώστε, σε οποιαδήποτε φωτιά εκδηλωθεί, να πηγαίνουν τα οχήματα του δήμου τα πρώτα λεπτά.

Και στις τρεις περιπτώσεις κάνατε λόγο για απόπειρα εμπρησμού;

Όταν υπάρχει καταγγελία, εκεί αναλαμβάνει την υπόθεση το ανακριτικό της Πυροσβεστικής και δεν έχουμε από εκεί και πέρα καμιά άλλου είδους πληροφορία.

Είχε γίνει η σωστή προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο;

Είχαν επιλεγεί από το αρμόδιο υπουργείο 18 περιοχές της Αττικής όπου είχαν κηρυχθεί σε καθεστώς «επαπειλούμενου κινδύνου». Αυτό έγινε για πρώτη φορά. Εκεί έγιναν οι απαραίτητες για να μην καούν. Για παράδειγμα, στο Σούνιο, που σταμάτησε η φωτιά σε μία ρεματιά, είχαμε βγάλει επτά νταλίκες πουρνάρια που, αν δεν είχε συμβεί αυτό, θα είχε προχωρήσει η φωτιά και θα έχει καεί όλο το Σούνιο, με εκατοντάδες σπίτια.

Οπότε, βοήθησαν η προετοιμασία και η πρόληψη;

Η πρόληψη βοήθησε πάρα πολύ.

Συνεντεύξεις στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Post Views: 6

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ