16.7 C
Keratea
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Τρία μέτωπα και ένας ανασχηματισμός στην ατζέντα Μητσοτάκη – Ανησυχία για το τείχος ανοσίας

Πρόσφατα Άρθρα

Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στα αντιπολιτευτικά πυρά κάνοντας τη σύγκριση και με τα αντανακλαστικά που επιδείχθηκαν στο Μάτι και σε άλλες καταστροφές επί ΣΥΡΙΖΑ.

Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων αυτή που ξεκίνησε. Με το άνοιγμα της βουλής, την Τετάρτη 25 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση για τις πυρκαγιές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος έχει ζητήσει συγνώμην, έχει αναγνωρίσει λάθη, αλλά σε πρώτη φάση αυτό το οποίο έκανε ήταν να αναβαθμίσει τον Χρήστο Τριαντόπουλο σε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για να τρέξει το πρόγραμμα ενισχύσεων των πληγέντων μέσα από το Μαξίμου.

Η ανταπόκριση ήταν άμεση από ένα μεγάλο μέρος των πολιτών που έχασαν σπίτια και επιχειρήσεις στις αλλά και από την κυβέρνηση που ήδη προχώρησε στις πρώτες εκταμιεύσεις. Στην πρώτη ομάδα των 528 δικαιούχων που κατέθεσαν την αίτησή τους στην arogi.gov.gr πιστώθηκαν νωρίτερα οι πρώτες αποζημιώσεις συνολικού ύψους 3.741.320,31 ευρώ. Συνεχίζεται η διαδικασία. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι οι πληρωμές να γίνονται σε τακτική βάση, κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στα αντιπολιτευτικά πυρά κάνοντας τη σύγκριση και με τα αντανακλαστικά που επιδείχθηκαν στο Μάτι και σε άλλες καταστροφές επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτοψίες

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υπενθύμισε τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα αφήσει κανένα πυρόπληκτο αβοήθητο και καμία από τις πληγείσες περιοχές χωρίς τις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αποκατάστασή των ζημιών. «Κινούμαστε ήδη στην κατεύθυνση αυτή, με τρόπο που έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης» τόνισε.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2.413 αυτοψίες. Έχει ολοκληρωθεί από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών ο έλεγχος και ο επανέλεγχος σε κατοικίες επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια στην Αττική, την Εύβοια, την Φωκίδα, την Φθιώτιδα και την Πελοπόννησο. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι αυτοψίες σε Λαυρεωτική και Βίλια.

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Τριαντόπουλο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους στις πυρόπληκτες περιοχές. Συγκεκριμένα την Παρασκευή υπήρχαν συσκέψεις και συνεργασίες στην Εύβοια και σήμερα στην Πελοπόννησο.

Το 112!

Στο επίκεντρο της πολιτικής κόντρας αναμένεται να βρεθεί στη και το 112. Στο γενικότερο πνεύμα της κριτικής που ασκήθηκε από την Αξιωματική Αντιπολίτευση κατά των εκκενώσεων οικισμών λόγω πυρκαγιών, και την αμφισβήτηση της χρησιμότητας στο εύρος που αναγνωρίζει η κυβέρνηση, βρέθηκε ακόμη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Βαρεμένος να κάνει μαύρο γράφοντας «ώρα είναι να ισχυρισθούν ότι η στο Αφγανιστάν έγινε με το 112». Πολιτική αμετροέπεια σε όλο της το μεγαλείο! Και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, όμως, μεταξύ άλλων στελεχών απεφάνθη ότι η «κατάχρηση» του 112 μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα έως καταστροφικά.

Καρατομήσεις πριν την ΔΕΘ;

Οι ευθύνες που αναγνωρίστηκαν αλλά δεν αποδόθηκαν σε πρόσωπα ακόμη, αναμένεται να αποτελέσουν έναν μοχλό πίεσης της αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό. Ένας προβληματισμός που υπάρχει στην είναι κατά πόσο οι αλλαγές αυτές στην κυβέρνηση αλλά και στον επιχειρησιακό βραχίονα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών θα έπρεπε να γίνουν άμεσα, πριν από την συζήτηση στη Βουλή. Πληροφορίες του NEWPOST, όμως, αναφέρουν ότι «αυτήν την εβδομάδα αποκλείονται».

Το ερώτημα παραμένει εάν θα ανακοινωθούν πριν την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την οποία θα εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός στις 11 Σεπτεμβρίου και θα δώσει και την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που αποτελεί πολιτικό βαρόμετρο για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Οι επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως προς το γιατί παραμένουν στις θέσεις τους οι υπεύθυνοι, είναι μια επιλογή που θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Φαίνεται, όμως, να μην έχει πάρει ακόμη τις αποφάσεις του.

Ο ανασχηματισμός που θα κάνει φαίνεται ότι θα είναι ευρύτερος και πιθανόν και ο τελευταίος πριν τις εκλογές καθώς δεν είναι υπέρ των συχνών αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Οι ευθύνες «πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ αλλά μετά από σκέψη». Ο κατάλληλος χρόνος θα ήταν στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου, χωρίς, όμως, να αποκλείεται και η πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Φεύγει ο αρχηγός Πυροσβεστικής;

Τα υπουργεία όπου είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές είναι το Προστασίας του Πολίτη, με τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη φαίνεται να εξαντλεί και τις εφτά ζωές που είχε, του Τουρισμού, πιθανόν του Πολιτισμού, κλπ. Βουλευτές και όχι τεχνοκράτες θα δουν το φως της εισόδου. Στο τραπέζι είναι και η αλλαγή του αρχηγού της Πυροσβεστικής.

Εφιάλτης η πανδημία

Το ασθενές τείχος που έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής χτυπάει καμπανάκια στην κυβέρνηση και στην κοινωνία. Αύριο το απόγευμα παρουσιάζεται το κυβερνητικό για το Φθινόπωρο και τα μέτρα για τους ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης στους διστακτικούς. Θα γίνει δύσκολη η ζωή τους αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ξανακλείσει την οικονομία.

Στο τραπέζι είναι ο αποκλεισμός των κλειστών χώρων της ψυχαγωγίας (εστίαση, νυχτερινά κέντρα, κλαμπ, σινεμά, θέατρο, γήπεδα) σε ανεμβολίαστους. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι πιθανόν να λειτουργήσει αυτό το μέτρο ως κίνητρο για τους νέους κάτω των 29-30 ετών που στο μεγάλο μέρος τους δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Οι ανεμβολίαστοι θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό γι’ αυτούς περιβάλλον» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι πιθανό να δούμε εμβολιασμένους μόνο στο αλλά και να επανέλθει η μάσκα παντού, απάντησε ότι έχουμε ήδη μια ιδέα για τα μέτρα που λειτούργησαν αποτελεσματικά το προηγούμενο διάστημα. «Η πρόθεσή μας είναι να έχουμε ένα πλαίσιο μέτρων που θα μπορούν να εφαρμόζονται και να ελέγχονται» τόνισε.

Εργαλειοποίηση

Το τρίτο μέτωπο που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι η τυχόν εργαλειοποίηση των προσφυγικών ρευμάτων από το Αφγανιστάν. Ο Εβρος μετατρέπεται σε «αστακό» για να μην ξαναζήσουμε σκηνές του 2020.

«Ο φράχτης στον Έβρο ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε η ΝΔ. «Δεν τον ήθελε και δεν τον θέλει. Ο φράχτης όμως δημιουργήθηκε για να μας δίνει την ευχέρεια να διαχειριζόμαστε ζητήματα προσφύγων και μεταναστών με βάση τις διαδικασίες που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Έτσι υπερασπιζόμαστε πρωταρχικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την ασφάλεια της χώρας.»

Τον χαβά της η

Αμετανόητη η συνεχίζει τον χαβά της. Όπως και το 2019, έτσι και τώρα έβαλε μπρος την ίδια μονταζιέρα. «Στο χωριό Σουμπασί της Αδριανούπολης, δύο μετανάστες πακιστανικής εθνικότητας τραυματίστηκαν στο πόδι ως αποτέλεσμα πυροβολισμών που φέρεται να ρίφθησαν από την Ελλάδα» ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας Sozcu.

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ