Σχέδιο διαφορετικής κατάτμησης εκλογικών περιφερειών- Τα σενάρια για τον Νότιο Τομέα

Αξίζει να διαβάσετε

Στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου έχουν μπει μεταξύ άλλων ο Νότιος Τομέας της Αθήνας, η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.

  • 12/10/2021
  • Κείμενο: Nou-Pou.gr

Tην ώρα που η συζήτηση σχετικά µε τον χρόνο που θα επιλέξει ο να προσφύγει στη λαϊκή ετυµηγορία έχει ανοίξει για τα καλά µετά την εµφάνισή του στη ∆ΕΘ και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τον ίδιο, συζητάται η περαιτέρω κατάτµηση των µεγάλων περιφερειών της χώρας, το οποίο βρίσκεται εδώ και καιρό στα συρτάρια του Μεγάρου Μαξίµου.

Πρόκειται επί της ουσίας για µια συγκροτηµένη εισήγηση, η οποία έχει κατατεθεί σε ανύποπτο χρόνο από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και, όπως λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγµατα στο πρωθυπουργικό γραφείο, θα µπορούσε να έρθει µελλοντικά στο προσκήνιο, εφόσον κριθεί αναγκαίο και σε συνάρτηση πάντα µε τις τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραµµα των εθνικών εκλογών. Σύµφωνα δε µε τους ίδιους κύκλους, σε αυτή τη συγκυρία δεν υφίσταται ζήτηµα άµεσης επεξεργασίας του εν λόγω πλάνου από το πρωθυπουργικό γραφείο ή το υπουργείο Εσωτερικών, µε φόντο την πιθανή κατάθεσή του στη Βουλή, ωστόσο είναι δεδοµένο ότι οι εισηγήσεις αυτές όχι µόνο βρίσκονται υπ’ όψιν του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά οι εµπλεκόµενοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν συζητήσει ή παρουσιάσει και διαφόρων ειδών επιµέρους προτάσεις ή παραλλαγές.

Οι ισορροπίες

Πέραν της παραµέτρου του εξορθολογισµού, οι υπέρµαχοι της προοπτικής ενός ακόµη πιο γενναίου «σπασίµατος» των µεγάλων εκλογικών περιφερειών σε σχέση µε τα πεπραγµένα του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 στέκονται στο γεγονός ότι µε τον τρόπο αυτόν θα διαφυλαχθούν εκτός των άλλων οι εσωκοµµατικές ισορροπίες, καθώς θα προκύψουν περισσότερες διαθέσιµες έδρες για τους υποψηφίους της Ν.∆. στις περιοχές αυτές, οι οποίοι ως επί το πλείστον ανήκουν στην κατηγορία µε τα πλέον προβεβληµένα µέλη της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Οµάδας.

Σηµειωτέον ότι ενόψει της αύξησης του ανταγωνισµού στις λεγόµενες µεγάλες κάλπες, λόγω της συµµετοχής ενός σηµαντικού αριθµού εξωκοινοβουλευτικών κυβερνητικών στελεχών στη µάχη του σταυρού (που µοιραία θα φέρουν τον χαρακτήρα των άµεσων επιλογών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος), το κοµµάτι αυτό προβληµατίζει έντονα το Μαξίµου, αφού ήδη έχουν αρχίσει να εµφανίζονται οι πρώτες γκρίνιες και µάλιστα από βουλευτές µε διαχρονική επιρροή στις περιοχές όπου πολιτεύονται. Μάλιστα, υπό συνθήκες, η πιθανότητα υιοθέτησης του σχεδίου θα µπορούσε να εξυπηρετήσει και τις αντίστοιχες επιδιώξεις της Κουµουνδούρου, αφού το δεύτερο κόµµα (όπως φιγουράρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δηµοσκοπήσεις) επίσης θα είχε τη δυνατότητα εκλογής περισσότερων υποψηφίων στις λίστες των περιοχών µε τα «βαριά» ονόµατα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Σηµειώνεται, δε, ότι οι σχεδιαζόµενες παρεµβάσεις δεν προβλέπεται να έχουν αντίκτυπο στο σύνολο των εδρών που θα κερδίσουν Ν.∆. και ΣΥΡΙΖΑ, µε τη µόνη διαφοροποίηση να αφορά τη διανοµή τους.

Στον αντίποδα, µε µια πρώτη ανάγνωση, απώλειες θα υποστούν στις ίδιες περιφέρειες οι µικρότερες κοινοβουλευτικές παρατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν ο αποφασίσει κάποια στιγµή να ενεργοποιήσει αυτή την πολιτική «έκπληξη» ως µέρος της εκλογικής στρατηγικής του, η κυβέρνηση θα µπορούσε να ξεπεράσει εκ των πραγµάτων τον σκόπελο της εξεύρεσης των απαραίτητων 200 κοινοβουλευτικών ψήφων για την έγκριση των µετασχηµατισµών, καθώς, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, εφόσον -όπως αναµένεται- δεν προκύψει αυτοδυναµία µε την απλή αναλογική, θα ακολουθήσει δεύτερη διαδοχική αναµέτρηση µε τον εκλογικό νόµο της κυβέρνησής του.

Τα σενάρια για τον Νότιο Τομέα Αθηνών

Σε ό,τι αφορά τον Νότιο Τοµέα, τα βασικά σενάρια είναι δύο. Είτε οι παραλιακοί δήµοι (Μοσχάτο-Ταύρος, Καλλιθέα, Παλαιό και Γλυφάδα) θα σχηµατίσουν µια αυτόνοµη περιφέρεια, µε τους υπόλοιπους (Βύρωνας, Ζωγράφου, Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Αγιος ∆ηµήτριος και Νέα Σµύρνη) να συγκροτούν ένα ξεχωριστό εκλογικό «µπουκέτο», ή µπορεί να υπάρξει και τριχοτόµηση, µε γεωγραφικά κριτήρια.

Στην Ανατολική Αττική, ο κεντρικός πυλώνας των διεργασιών αφορά το «σπάσιµο» σε Βορρά (Ωρωπός, Μαραθώνας, Ραφήνα-Πικέρµι, ∆ιόνυσος, Αχαρνές, Παλλήνη, Παιανία) και Νότο (Βάρη-Βούλα-Βουλιαγµένη, Σπάτα, Λαυρεωτική, Σαρωνικό, Κορωπί και Μαρκόπουλο), αν και έχει πέσει στο και το ενδεχόµενο της εκλογικής µεταφοράς µόνο του ∆ήµου Αχαρνών στη ∆υτική Αττική (γεωγραφικά και κυρίως διοικητικά υπάρχει λογική), προκειµένου να επέλθει µεγαλύτερη ισορροπία -σε σύγκριση µε τον Ανατολικό Τοµέα από πλευράς αριθµού ψηφοφόρων.

Οσο για το µεγάλο λιµάνι, το σενάριο είναι έτοιµο µε την αποκοπή της Σαλαµίνας από τη Β’ και των υπόλοιπων νησιών του Αργοσαρωνικού από την Α’ Πειραιά.

Πηγή: parapolitika.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα