ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Στα-Μνημεία-Παγκόσμιας-Κληρονομίας-της-unesco-το-Γεωπάρκο-Λαυρεωτικής

Στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO και στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων εντάχθηκε ολιστικά η Λαυρεωτική γη ως Μνημείο Γεωλογικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για μια εξέλιξη – ορόσημο για τη χώρα μας καθώς αναδεικνύεται, αναπτύσσεται και διασώζεται η γεωλογική κληρονομιά και προάγεται η σημασία του εθνικού γεωλογικού πλούτου.

Υπόγειος θάλαμος εξόρυξης των Μεταλλείων Πλάκας, Λαύριο

Σε αυτή την πολύχρονη και απαιτητική προσπάθεια, η οποία κορυφώθηκε όταν στις 25/11/2020 κατατέθηκε στην Ελληνική Επιτροπή της UΝESCO ο Φάκελος Υποψηφιότητας Ένταξης, καθοριστική ήταν η συμβολή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), η οποία σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (Δήμο Λαυρεωτικής, ΔΑΝΕΤΑΛ, ΕΜΕΛ), ακαδημαϊκά ιδρύματα (ΕΜΠ-ΤΠΠΛ, ΕΚΠΑ) και κρατικές υπηρεσίες-φορείς (ΥΠΕΝ, ΥΠΠΟΑ, ΕΟΤ κ.α.) συνέβαλε στο να ενταχθεί το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής στο Παγκόσμιο Δίκτυο των Γεωπάρκων UNESCO.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΑΓΜΕ  λειτουργώντας υποστηρικτικά στην όλη προσπάθεια, ήδη από το 2008 συνέταξε τον φάκελο υποψηφιότητας της περιοχής, ο οποίος επικαιροποιήθηκε και συμπληρώθηκε το 2020 από αρμόδια επιτροπή αποτελούμενη από επιστημονικό προσωπικό της Αρχής και συγκεκριμένα από τους γεωλόγους:  M.Sc. Ε. Μωραΐτη,  Δρ. Κ. Λασκαρίδη, Δρ. Α. Φωτιάδη, Δρ. Π. Πάσχο, Δρ. Δ. Γαλανάκη, M.Sc. Μ. Φίτρο και M.Sc. Β. Σκληρό.

Οξειδωμένη μεταλλοφορία χαλκού με τα ορυκτά Αζουρίτη, Μαλαχίτη και Κονιχαλκίτη. Μεταλλεία Καμάριζας, Λαύριο

Το δε εποπτικό υλικό σχεδιάστηκε με την επιμέλεια των Δρ. Ε. Ζανανίρι, M.Sc. Β. Μπαρσάκη και M.Sc. Ι. Καμπόλη του Τμήματος Γενικής Γεωλογίας, Γεωλογικών Χαρτογραφήσεων και Εφαρμογών (ΓΕΧΑΕ) της ΕΑΓΜΕ, στο πλαίσιο της Καταγραφής Νέων Γεωτόπων, Μελετών Γεωδιαδρομών και Μελετών Διαχείρισης Γεωπάρκων του έργου ΕΣΠΑ «GEOINFRA» που εκπονεί η ΕΑΓΜΕ.

Καθοριστική ήταν επίσης, η συμβολή του Καθηγητή Γεωλογίας ΕΚΠΑ Δρ. Π. Βουδούρη, του πρώην Δ/ντή Κοιτασματολογίας ΙΓΜΕ Δρ. Δ. Μπίτζιου, της M.Sc. Ε. Θεοδοσίου ως πρώην επικεφαλής του προγράμματος γεωπάρκων του ΙΓΜΕ, του Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ Δρ. Γ. Παπαδημητρίου, καθώς και του φυσιοδίτη Η. Κατσαρού.

Τι είναι το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής;

Το Γεωπάρκο Λαυρεωτικής είναι μια περιοχή εκτάσεως 176 τετρ. χλμ. με τεράστιας σημασίας άυλου και υλικού πολιτιστικού πλούτου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει περίπου 1.000 μεταλλευτικές στοές και ισάριθμα φρεάτια, καθώς και άνω των 40 γεωτόπων σπουδαίας επιστημονικής αξίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εκτεταμένο ασφαλές δίκτυο γεω-διαδρομών που υποδεικνύουν συγκεκριμένα σημεία με γεωλογικό, ιστορικό, μεταλλευτικό, αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, από το Αρχαίο Θέατρο του Θορικού έως το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Η περιοχή της Λαυρεωτικής είναι ευρέως γνωστή καθώς τα ορυκτά της συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών χημικών στοιχείων (48) από οποιαδήποτε άλλη μεταλλευτική περιοχή στον κόσμο και γι’ αυτό το λόγο εμφανίζεται εδώ το 12% των παγκοσμίως γνωστών ορυκτών της Γης.

Το Λαύριο, ως μέρος πλέον του Δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, διαθέτει νέες δυνατότητες υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, με σκοπό να γίνει πόλος έλξης γεω-τουριστών από όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται, ότι τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO οφείλουν να πληρούν υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και προσφερόμενων υπηρεσιών και αξιολογούνται κάθε τέσσερα χρόνια μέσα από ένα αυστηρό πρωτόκολλο.

Οι δραστηριότητες του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO εκτείνονται σε όλη την υφήλιο και συμμετέχουν σε αυτό 195 περιοχές από 48 χώρες, ενώ σήμερα η Ελλάδα συμμετέχει με 8 αναγνωρισμένα γεωπάρκα και 2 υπό ένταξη.

Κεντρική φωτογραφία: Δολίνη Χάος. Το εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο – καρστικού τύπου που δημιουργήθηκε από την κατάρρευση της οροφής ενός σπηλαίου.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

Θανάσης-Μαρτίνος:-Ο-«εφοπλιστής-της-Γλυφάδας»,-η-αυτοκρατορία-των-74-πλοίων-και-το-φιλανθρωπικό-έργο-–-ΦΩΤΟ
Συνδέονται-Μαρκόπουλο-και-Πόρτο-Ράφτη-με-τον-Προαστιακό-Κορωπίου
Γιατί-αναρτήθηκαν-οι-απαγορευτικές-πινακίδες-στην-παραλία-«Πεύκος»-στο-Λαγονήσι;
afisa
kυκλοφοριακές-ρυθμίσεις-την-Κυριακή-στην-λεωφόρο-Αθηνών-Σουνίου
Έξι-υποψήφιοι-δήμαρχοι-μιλούν-στο-«Π»
μαρτινου
7η-Ανάβαση-Κερατέας-–-lavriaki.gr
arva-748x498

Διαβάστε επίσης...

Πρόσκληση-12ης-Συνεδρίασης-ΚΔΕΜ.-25-9-2023

Πρόσκληση 12ης Συνεδρίασης Κ.Δ.Ε.Μ. 25-9-2023

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ – ΠΑΙΑΝΙΑΣ, ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ

Χορευτικός-και-Λαογραφικός-Όμιλος-Μαρκοπούλου-&-Πόρτο-Ράφτη-«Μυρρινούς»:-Δελτίο-τύπου-για-το-5ο-Φεστιβάλ-Παραδοσιακών-Χορών

Χορευτικός και Λαογραφικός Όμιλος Μαρκοπούλου & Πόρτο Ράφτη «Μυρρινούς»: Δελτίο τύπου για το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Αρχική » Αρχική » Χορευτικός και Λαογραφικός Όμιλος Μαρκοπούλου & Πόρτο Ράφτη «Μυρρινούς»: Δελτίο τύπου για το 5ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Διεύθυνση: Γ. Παπαβασιλείου 11

Σε-Σπάτα,-Κορωπί,-Λαύριο-&-Κερατέα-ο-Νίκος-Χαρδαλιάς:-“Πρέπει-να-κερδίσουμε-το-στοίχημα-της-καθημερινότητας

Σε Σπάτα, Κορωπί, Λαύριο & Κερατέα ο Νίκος Χαρδαλιάς: “Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινότητας

Σε Σπάτα, Κορωπί, Λαύριο & Κερατέα ο Νίκος Χαρδαλιάς: “Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της καθημερινότητας «Αν υπάρχει ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, αυτό

Scroll to Top