2 10

Δελτίο
Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Μιθριδάτης»
για το τριήμερο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων
13 – 14 – 15 / 07 / 2017

Βρισκόμαστε στον απόηχο πλέον του τριήμερου Πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης» που πραγματοποιήθηκε στις 13 – 14 & 15 Ιουλίου 2017 στον χώρο της ΑΚΕΛ και το βλέμμα μας ατενίζει μέσα από την Λαυρεωτική γη, στον Εύξεινο Πόντο. Ο κόσμος πολύς, το χειροκρότημα μεγάλο και τα χαμόγελα να περισσεύουν, δίνοντάς μας την δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας, που δεν είναι άλλο από την διάσωση και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς επίσης και την σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων μέσα από τον εθελοντισμό, τον πολιτισμό και την παράδοση.

1 9
Στις 13 Ιουλίου η θεατρική Ομάδα του Συλλόγου μας ανέβασε το έργο «Μέτρον Άριστον» σε και σκηνοθεσία του Δημήτρη Σιαμίδη. Μια θεατρική παράσταση με άφθονο γέλιο, έξυπνες ατάκες, δίνοντάς μας την πεποίθηση πως πολλές φορές και μέσα από το ερασιτεχνικό θέατρο βγαίνουν διαμάντια που σημαδεύουν την καρδιά.

3 9
Στις 14 Ιουλίου η χορευτική ομάδα παραστάσεων του Συλλόγου μας με χοροδιδασκάλα την Σεβαστή Τηλαβερίδου, σε συνεργασία με τη χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου «Ηγέχωρος» με χοροδιδάσκαλο τον Νίκο Στεργίου, παρουσίασαν το Δρώμενο: «Θύμησες ψυχής της καθ’ ημάς Ανατολής: Πόντος – Καππαδοκία», σε κείμενα και σκηνοθεσία του λυράρη Ηλία Υφαντίδη.

Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι, όπου μέσα από τις αφηγήσεις της Σουλτάνας Βαρυτυμιάδη και της Άννας Καλαϊντζόγλου και τις Μουσικές των: Ηλία Υφαντίδη {Ποντιακή Λύρα – Τραγούδι}, Παναγιώτη Κοπαλίδη {Νταούλι}, Βασίλη Αθανασιά {Βιολί} και Δημήτρη Ράπτη {Λαούτο – Τραγούδι}, ταξιδέψαμε νοερά στις αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου και της Καππαδοκίας και φέραμε στη θύμησή μας τα λόγια της Πόντιας γιαγιάς στον εγγονό: «Να ζεις και να χαίρεσαι με τ’ σ’ ! ! !» και της Καππαδόκισσας γιαγιάς στον εγγονό: «Να έχεις παιδί μου, τ’ όνομά σου ! ! !», λόγια τα οποία περικλείουν τις έννοιες και την ουσία της Θρησκείας και της Ελληνικής καταγωγής.

4 4
Τέλος, στις 15 Ιουλίου παρουσιάστηκε το Δρώμενο με τίτλο: «Ο Ποντιακός Ελληνισμός στη Λαυρεωτική Γη» του Ηλία Υφαντίδη, με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών ομάδων του Συλλόγου μας, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλας τους Σεβαστής Τηλαβερίδου. Στην λύρα και το τραγούδι ήταν ο Ηλίας Υφαντίδης, ο οποίος υπέγραψε τα κείμενα και την σκηνοθεσία της παράστασης, στο νταούλι ο Παναγιώτης Κοπαλίδης και στις αφηγήσεις οι: Σουλτάνα Βαρυτυμιάδη και Άννα Καλαϊτζόγλου. Στους μονόλογους του Δρώμενου πήραν μέρος: η 11 χρονη Μαρία Βαρυθυμιάδου, η 18χρονη Παναγιώτα Τζώρα και η θεία Τόμνη {Δόμνα} Βαρυθυμιάδου, 77 ετών.

Μέσα από αυτή την παράσταση, θυμήθηκαν οι παλαιοί και έμαθαν οι νέοι. Όμως, όλοι μαζί νιώσαμε την έννοια αυτής της πόλης, όπου όπως περιγράφεται και στα κείμενα της παράστασης: «Λαύριο, η πόλη που κάθε της σοκάκι έχει να σου διηγηθεί μια ιστορία, σε μια παγκόσμια γλώσσα και έπειτα όλες αυτές οι ιστορίες γίνονται χείμαρρος, για να καταλήξουν στη θάλασσα και να ταξιδέψουν μέσα από τα κύματα, δίνοντας παράδειγμα αγάπης και στοργικότητας σε όλες τις στεριές του κόσμου, που βρέχονται από το αλμυρό νερό.»
Μέσα από αυτά τα πολιτιστικά ταξίδια της λαογραφίας και του πολιτισμού, της ψυχής και των ονείρων, πιστεύουμε πως βάζουμε κι εμείς το δικό μας λιθαράκι στο οικοδόμημα της Ευξείνειας Παρακαταθήκης, όπου με συνοδοιπόρους τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας, ανανεώνουμε κάθε φορά την επόμενή μας Συνάντηση, για μεγαλύτερα ταξίδια και περισσότερα σοκάκια έμπνευσης και στοχασμού, με επίκεντρο πάντοτε την Αγάπη ! ! !

Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι !

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Βαρυθυμιάδης