Διαδικτυακό πρόγραμμα του ΚΠΕ Αργυρούπολης.
17 Ιανουαρίου 2022 από 8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΕΡΑΚΑ
Την Πέμπτη 20/1/22, οι μαθητές του Δ1, Δ2 τμήματος θα παρακολουθήσουν διαδικτυακά εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το ΚΠΕ Αργυρούπολης με θέμα « Εθνικός δρυμός Σουνίου και απειλούμενα είδη».
Τα εξ’ αποστάσεως πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας Webex, έχει διάρκεια κατ’ ελάχιστο 2 συνεχόμενων διδακτικών ωρών ανά τμήμα (με τα διαλείμματα) και μορφή παιδαγωγικών εργαστηρίων/ εμπλουτισμένων παρουσιάσεων.
Επίσης προϋποθέτει τη στενή συνεργασία με τους υπεύθυνους εκπ/κούς τμήματος και τον εκπ/κό Φυσικής Αγωγής, οι οποίοι θα είναι διαμεσολαβητές και διευκολυντές της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ενώ πριν την πραγματοποίησή του προγράμματος έχει αφοσιωθεί για επικοινωνία και συνεργασία μέσω σύγχρονης και ασύγχρονης επικοινωνίας.
Το πρόγραμμα ξεκινάει με εισήγηση-συζήτηση του Υπευθύνου του ΚΠΕ με τους μαθητές για την έννοια του περιβάλλοντος, τις μεταβολές του από την παρέμβαση του ανθρώπου, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή, τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα, τη σχέση τους με τη ζωή μας και τις δυνατότητες αντιμετώπισής τους. Κατόπιν οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες, όπου παρακολουθούν το πρόγραμμα σε θεματικές ενότητες.
Χλωρίδα και πανίδα Εθν. Δρυμού Σουνίου
ΧΛΩΡΙΔΑ
Η χλωρίδα της περιοχής δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. τη βασική βλάστηση αποτελούν διάφορα είδη θάμνων (μεσογειακή μακία), πευκοδάση του είδους Pinus Halepensis, φρύγανα, πουρνάρια, ρείκια και λίγα κυπαρίσσια.
Η χλωρίδα περιλαμβάνει, επίσης, μερικά ενδημικά φυτά της περιοχής (κενταύρια η λαυρεωτική, κενταύρια η αττική), ενδημικά της Ελλάδας (κενταύρια ο ραφανίσκος, δίανθος ο πριονόφυλλος, ονοβρυχίς η εβενοειδής) και διάφορα άλλα είδη, λ.χ. κυκλάμινα, ανεμώνες και παπαρούνες.
ΠΑΝΙΔΑ
Η πανίδα στον εθνικό δρυμό είναι πολύ περιορισμένη λόγω της τουριστικής και οικιστικής εκμετάλλευσης της γύρω από το δρυμό περιοχής. υπάρχουν μόνο λαγοί, κουνάβια, αλεπούδες, σαύρες και φίδια. Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει γεράκια, τσαλαπετεινούς, κουκουβάγιες και πολλά μικρά πουλιά.
To_Kokkino_biblio
Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, το οποίο είχε πρωτοεκδοθεί το 1992 χωρίς να περιλαμβάνει τα ασπόνδυλα και επικαιροποιείται μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, μας δείχνει μια θλιβερή εικόνα πολιτικής ένδειας στον τομέα της προστασίας της φύσης, η οποία έχει αντίκτυπο και στην ελληνική πανίδα.
Κατηγορία ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ | 11 Σχόλια »