Ο Δήμος Λαυρεωτικής υπέβαλε για χρηματοδότηση το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ)

Αξίζει να διαβάσετε

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της σε ολόκληρη τη χώρα και την επέκταση της χρήσης οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών και με βάση το νόμο 4710/2020 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις», οι Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων, οι μεγάλοι ηπειρωτικοί Δήμοι, οι Δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας υποχρεούνται να συντάξουν Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων αφορά στη χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων κανονικής ή υψηλής ισχύος και αντίστοιχα θέσεων στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου.

Στο πλαίσιο της εκπόνησης της υπηρεσίας «Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων Δήμου Λαυρεωτικής», πραγματοποιήθηκε η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, η οποία περιλαμβάνει την καταγραφή των στοιχείων υπερκείμενου σχεδιασμού και ειδικότερα την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τις εθνικές στρατηγικές και στρατηγικές περιφερειακού και επιπέδου, τη μελέτη των πολεοδομικών χαρακτηριστικών της περιοχής καθώς και την ανάλυση των πληθυσμιακών δεδομένων και κατανομής της κατοχής οχήματος και θέσεων στάθμευσης τα οποία αποτελούν τη βάση για τη χωροθέτηση των ηλεκτρικών φορτιστών.

Επίσης, μελετήθηκαν οι θέσεις στάθμευσης εντός των ορίων του Δήμου, οι ειδικές θέσεις στάθμευσης Ι.Χ. (όπως για παράδειγμα ΑμεΑ), θέσεις ΤΑΧΙ, λεωφορείων και φορτοεκφορτώσεων, έγινε ανάλυση των υποδομών του οδικού δικτύου, των ποδηλατοδρόμων, των πεζοδρόμων και των μέσων μαζικής μεταφοράς σε συνδυασμό με την καταγραφή των μελλοντικών αναπλάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων όπως προκύπτουν από αντίστοιχα Σχέδια και όπως π.χ. το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Τέλος, χωροθετήθηκαν θέσεις στάθμευσης και σημεία επαναφόρτισης Η/Ο, οχημάτων ΑΜΕΑ, λεωφορείων, ΤΑΞΙ, οχημάτων τροφοδοσίας και τουριστικών λεωφορείων σύμφωνα με τις αντίστοιχες Τεχνικές Οδηγίες του ΥΠΕΝ. Συγκεκριμένα έχουν προβλεφθεί: 29 θέσεις φόρτισης για ΙΧ (AC 22kW), 5 θέσεις φόρτισης για ΑμεΑ (ΑC 22kW), 2 θέσεις φόρτισης για ΤΑΧΙ (DC 150kW), 15 θέσεις μικροκινητικότητας (AC 3.7kW), 2 θέσεις φόρτισης για Φ/Ε (AC 22kW), 2 θέσεις για Τουριστικά Λεωφορεία (DC 150kW).

Η εκπόνηση του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) Δήμου  χρηματοδοτείται από το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ στο πλαίσιο του  Άξονα Προτεραιότητας 4 (Α.Π. 4) «Σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων (ΣΦΗΟ)» του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ» 2020.

Ο τόνισε: «Ο Δήμος περνάει στην επόμενη ημέρα! Η ανάπτυξη της μειώνει σημαντικά το της ενέργειας και προστατεύει το περιβάλλον, αφού μειώνει σοβαρά τους ρύπους. Είναι στρατηγική μας απόφαση η συμμετοχή στα προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από το Πράσινο Ταμείο, αφού ανάπτυξη χωρίς προστασία στο περιβάλλον και χωρίς μείωση των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων δε νοείται στις μέρες μας».

Πηγή: Ο Δήμος Λαυρεωτικής υπέβαλε για χρηματοδότηση το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ)

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

- Advertisement -

Πρόσφατα Νέα

Τα Χριστούγεννα έρχονται σε Λαύριο και Κερατέα

XΤΥΠΟΣ online Τα Χριστούγεννα έρχονται σε Λαύριο και Κερατέα ...
- Advertisement -

Σχετικά άρθρα