Ανακοίνωση Πολιτιστικών και Αθλητικών συλλόγων Κερατέας για μετονομασία Δήμου Λαυρεωτικής

Οι πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς της Κερατέας βλέποντας ότι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μετονομασία του Δήμου σε Δήμο Λαυρίου- Κερατέας- Καμάριζας έχει δημιουργήσει αντιδράσεις, θα θέλαμε να τοποθετηθούμε δημόσια καθότι εκφράζουμε ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας μας.

Συνυπολογίζοντας πλήρως την πλούσια ιστορία του τόπου μας, των αρχαίων μεταλλείων, του αρχαίου Δήμου Κεφαλής, της Κερατέας καθώς και του Λαυρίου, που δημιουργήθηκε από τα Εργαστήρια μετά το 1865, αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε ότι το όνομα της Κερατέας πρέπει να εμπεριέχεται στην ονομασία του Δήμου μας καθότι μέσω της ονομασίας αυτής αντικατοπτρίζεται ο αγροτικός  – επιχειρηματικός χαρακτήρας της περιοχής και η τοπική παράδοση μας. Η ιστορία της είναι γνωστή και αποτυπωμένη και δεν θα αλλάξει οποιαδήποτε ονομασία και να έχει ο Δήμος.

Η ονομασία ενός Δήμου δεν είναι εμπορικό προϊόν ώστε να αναζητούμε ένα ευκόλως αναπαραγόμενο όνομα. Ούτε ο Δήμος είναι διαφημιζόμενο είδος ώστε να φροντίσει για την επικοινωνιακή προώθηση του με ένα εύηχο όνομα. Η έρχεται με πληθώρα άλλων ενεργειών και πρωτοβουλιών άσχετες με την ονομασία του. Η ονομασία του Δήμου μας πρέπει να αντικατοπτρίζει, όχι μόνο τον ιδρώτα του μεταλλωρύχου αλλά και τον ιδρώτα του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του επιχειρηματία και επιτηδευματία που καθημερινά δραστηριοποιούνται σε αυτήν την περιοχή και συντηρούν την τοπική οικονομία με τα αμπέλια, τις ελιές, τις επιχειρήσεις τους και τα υπόλοιπα τοπικά προϊόντα.  

Μην ξεχνάμε ότι άλλοι σημαντικοί Δήμοι της περιοχής μας με μεγαλύτερο πληθυσμό και τουριστική σημασία, κράτησαν όλες τις ονομασίες των Δήμων από τους οποίους προήλθαν (Δήμοι : Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Ραφήνας –Πικερμίου, Σπατών – Αρτέμιδας), όπως επίσης και Δήμοι των Αθηνών (Ελληνικού – Αργυρούπολης, Αγίων Αναργύρων –Καματερού, Δάφνης – Υμηττού, Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Μοσχάτου – Ταύρου, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Παπάγου – Χολαργού,  Πεύκης – Λυκόβρυσης, Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνος, Φιλοθέης – Ψυχικού). Όλοι αυτοί οι Δήμοι γιατί δεν μπήκαν στο δίλημμα να εξαλείψουν ένα από τα ονόματα από όπου προήλθαν; Μήπως αυτοί που το έπραξαν διαιρεθήκαν και είχε αυτό καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική τους ζωή τα τελευταία 4 χρόνια; Κάθε άλλο !!!

Δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Τα τελευταία χρόνια το όνομα Κερατέα έχει χαθεί!!!! Η Λαυρεωτική πλέον ερμηνεύεται από όλες τις απόψεις, σαν η περιοχή του Λαυρίου πέριξ του  λιμανιού. Όλα τα έργα υποδομής έχουν σαν στόχο το λιμάνι, την τουριστική του Λαυρίου, την κατασκευή νέων μουσείων σε αυτό, παραβλέποντας την Κερατέα και τον αγροτικό-επιχειρηματικό της χαρακτήρα. Θα πρέπει η διαχείριση του ονόματος να γίνεται δίκαια και με αναδεικνύοντας την ιστορική ταυτότητα και των τριών αυτοδιοικητικών οντοτήτων. Όλοι οι φορείς να σέβονται την πολιτιστική ταυτότητα και των τριών, να την προβάλλουν ισάξια έτσι ώστε να αμβλυνθούν τα φαινόμενα τοπικισμού.

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι είναι κοινή αντίληψη πως δεν πρέπει να κινδυνολογούμε με αφορμή την απόφαση μετονομασίας του Δήμου μας.  Η Κερατέα πρέπει να συνυπάρχει στη νέα ονομασία του Δήμου και ορθά έπραξε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο. Η ιστορία μας, ο πολιτισμός, η κοινωνία, η δημοτική συνείδηση δεν πρόκειται να αλλάξει, αν μεταβληθεί το όνομα του Δήμου. Ίσα ίσα το αντίθετο θα συμβεί όπως πλείστα παραδείγματα παραπάνω αποδεικνύουν. Ο τοπικισμός μπορεί να εξαλειφθεί, αφού πλέον στη νέα ονομασία θα εκφράζονται οι όλων των περιοχών του Δήμου μας και οι διαχωριστικές γραμμές δεν θα έχουν λόγο να υφίστανται. Η ονοματολογία εξάλλου μπορεί εύκολα να αποπροσανατολίσει τους του δήμου και να θεωρηθεί μείζον θέμα. Αντιθέτως το ενδιαφέρον όλων των φορέων του Δήμου θα πρέπει να είναι η ισότιμη και ανάλογη όλων των δημοτικών διαμερισμάτων. Αυτό είναι το μείζον θέμα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να εργαστούμε.

Τα Δ.Σ των συλλόγων:

Αθλητικός Όμιλος «ΝΙΚΗ» Κερατέας

Γυμναστικός Σύλλογος Κερατέας

Λαογραφικός Σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ» Κερατέας

«ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ» – Παράρτημα Κερατέας

Πολιτιστικός & Λαογραφικός Σύλλογος «ΗΓΕΧΟΡΟΣ»

Πρωτοβουλία Γυναικών Κερατέας «ΜΝΗΣΙΜΑΧΗ»

Σύνδεσμος Πνευματικής & Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ»