ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

akinita-–-attiki:-ptosi-synallagon-kai-afksisi-aksion-–-oi-eks�

Ακίνητα – Αττική: Πτώση συναλλαγών και αύξηση αξιών – Οι εξ�

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Τι «δείχνει» σχετική έρευνα που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES για τις αγοραπωλησίες στο Λεκανοπέδιο τους πρώτους 9 μήνες του 2022. Πού είχαμε διαφοροποιήσεις σε συναλλαγές, πού καταγράφηκε η μεγαλύτερη μέση άνοδος αξιών ανά τ.μ. Ποια είναι η «εικόνα» στην Αττική.

Πτώση του αριθμού των συναλλαγών στα ακίνητα στο 9μηνο 2022 στην πλειονότητα των περιοχών του λεκανοπεδίου της Αττικής, έναντι των πρώτων εννέα μηνών του 2021, «δείχνει» σχετική έρευνα που διεξήχθη από το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES, υπό τον κ. Μιχ. Καλογιαννάκη. Τα δεδομένα της έρευνας έχουν συγκεντρωθεί από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, ψηφιακό εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Όπως προκύπτει, το πρώτο εννεάμηνο του 2022 χαρακτηρίζεται από μια πτώση στον αριθμό των αγοραπωλησιών στην πλειονότητα των περιοχών του λεκανοπεδίου. Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές του Δήμου Αθηναίων και της Δυτικής Αττικής όπου ο αριθμός των αγοραπωλησιών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα (1-2%) ενώ στα νησιά Αργοσαρωνικού σημειώθηκε αύξηση (17%).

Πίνακας 1: Κύρια χαρακτηριστικά μέσου πωληθέντος ακινήτου

Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής συναντάται μια αισθητή πτώση των αγοραπωλησιών. Στο σύνολο των περιοχών των Νοτίων Προαστίων για παράδειγμα, οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 15%. Η μείωση φαίνεται πιο έντονα στα Βόρεια Προάστια αφού άγγιξε το -30%, στην Ανατολική Αττική (-34%) και στα Δυτικά Προάστια (-21%). Παρόμοια είναι τα ποσοστά διακύμανσης και στον Πειραιά (-33%) όπως και στα προάστιά του (-25%). Αναφορικά με τις περιοχές που εντάσσονται στο Δήμο Αθηναίων και στη Δυτική Αττική οι αγοραπωλησίες δεν σημείωσαν πτώση αλλά έμειναν στάσιμες.

Αύξηση της μέσης αξίας ανά Τ.Μ.

Σύμφωνα με την ανάλυση, σε αντίθεση με το πλήθος των αγοραπωλησιών η τιμή της μέσης αξίας ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι μεγάλες διαφορές, αφορούν την αύξηση αντικειμενικών αξιών που εφαρμόστηκε και κατά συνέπεια οδήγησε στην αύξηση της αξίας ανά τ.μ. στις περιοχές που εφαρμόστηκε. Αύξηση καταγράφηκε στο κέντρο Πειραιά (38%) και στα προάστιά του (27%). Η μέση αξία ανά τ.μ. αυξήθηκε κατά 8% στο Δήμο Αθηναίων και 3% στα Νότια Προάστια. Σημαντική αύξηση σημείωσαν οι περιοχές Αγίου Δημητρίου (44%) και Παλαιού Φαλήρου (35%). Στα Βόρεια Προάστια το συγκεκριμένο ποσοστό έφτασε το 18% με μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αύξηση στην περιοχή Αγ. Παρασκευής (42%). Παρομοίως τα Δυτικά Προάστια σημείωσαν συνολικά 20% αύξηση, ενώ στο Χαϊδάρι κατέγραψε εντυπωσιακή αύξηση (52%). Στις περιοχές που εντάσσονται στην Ανατολική και Δυτική Αττική δεν παρουσιάστηκαν μεγάλες μεταβολές (3% και -3% αντιστοίχως).

Μικρή μεταβολή του εμβαδού του μέσου ακινήτου

Όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES, στις περιοχές του Δήμου Αθηναίων το εμβαδόν του μέσου ακινήτου αυξήθηκε κατά 3% (67 τ.μ.). Στα Νότια Προάστια δεν παρατηρείται κάποια μεγάλη απόκλιση σε σχέση με το πρώτο ενιάμηνο του 2021. Εξαιρείται η περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, όπου το ποσοστό του εμβαδού της μέσης κατοικίας αυξήθηκε κατά 6 τ.μ. (2022 – 91 τ.μ.). Όσον αφορά τα Βόρεια Προάστια, συγκεκριμένα στην Κηφισιά το εμβαδόν αυξήθηκε 44 τ.μ. (2022 – 182 τ.μ.) και στην περιοχή Παπάγου – Χολαργού κατά 21 τ.μ. (2022 – 112 τ.μ.). Στο Χαλάνδρι το ποσοστό «έπεσε» κατά 15 τ.μ. (2022 – 15 τ.μ.). Στο σύνολο των περιοχών της Ανατολικής Αττικής δεν υπήρξε κάποια μεγάλη μεταβολή. Ωστόσο στο Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης το εμβαδόν μέσου ακινήτου μειώθηκε κατά 13 τ.μ. (2022 – 108 τ.μ.). Από τις περιοχές της Δυτικής Αττικής η μεγαλύτερη μείωση διαπιστώθηκε στην Ελευσίνα 20 τ.μ. (2022 – 72 τ.μ.) και η μεγαλύτερη αύξηση στην περιοχή Μάνδρας – Ειδυλλίας 12 τ.μ. (2022 – 83 τ.μ.). Όσον αφορά τον Πειραιά, καταγράφηκε σημαντική μεταβολή του εμβαδού της μέσης κατοικίας κατά 23 τ.μ. (2022 – 67 τ.μ.) ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα προάστιά του έμεινε σχεδόν στάσιμο (-1%, 2022 – 69 τ.μ.).

Έτος κατασκευής

Όσον αφορά το έτος κατασκευής των πωληθέτων ακινήτων, κατά μέσο όρο τα πιο παλιά βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας (1971) και σε κάποιες περιοχές των προαστίων όπως του Ζωγράφου (1973), την Καλλιθέα (1976), το Αιγάλεω και το Ίλιον (1980). Οι περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερη τάση να πωλούνται νεότερα ακίνητα σε σχέση με το 2021 είναι ο Άγιος Δημήτριος (+6 έτη), η Δάφνη και ο Υμηττός (+5 έτη), η Πεντέλη (+5 έτη), η Φιλαδέλφεια και η Χαλκηδόνα (+6 έτη), το Αιγάλεω (+4 έτη) και αρκετές περιοχές στην Ανατολική Αττική (Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Σπάτα και Αρτέμιδα).

Πίνακας 2. Κύρια χαρακτηριστικά μέσου ακινήτου που πωλήθηκε

Στατιστικά αγοράς κατοικίας ανά δήμο

Μοιραστείτε το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Διαβάστε επίσης...

ktimatologio:-oures-apo-ta-mesanychta-gia-tin-ekdosi-enos-pistopoiitikou-–-pano-apo-2.000-akatachorites-prakseis-sto-koropi!

Κτηματολόγιο: Ουρές από τα μεσάνυχτα για την έκδοση ενός πιστοποιητικού – Πάνω από 2.000 ακαταχώρητες πράξεις στο Κορωπί!

Δυσλειτουργίες και απίστευτες καθυστερήσεις προκαλεί η υποστελέχωση των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων, φέρνοντας σε απόγνωση πολίτες και επαγγελματίες. Εικόνες ντροπής σε μια χώρα που

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΟΥ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΠΠΛ ΚΑΙ ΕΜΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ-ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ

  Την Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023, συντελέστηκε ένα ακόμη βήμα προόδου στην πορεία ολοκλήρωσης του νέου Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου (ΜΜΜΛ), το οποίο θα στεγασθεί στο