Στο φως το κρησφύγετο του Captagon στο Κορωπί. O «Αντρέας» από την Αλβανία ο εγκέφαλος του κυκλώματος με τα «ναρκωτικά των τζιχαντιστών»

Πρόσφατα Άρθρα

narcos 6

Στη της αμερικανικής υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών – DEA ήταν καταχωρισμένοι οι δύο Αλβανοί υπήκοοι, αρχηγικά μέλη του δικτύου ναρκεμπόρων που παρασκεύαζε στην Αττική αμφεταμινούχα χάπια Captagon, γνωστά ως «το ναρκωτικό των τζιχαντιστών».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες, υπήκοος Αλβανίας, είχε κατηγορηθεί στην Τουρκία για απόπειρα εισαγωγής στην Ελλάδα 20 κιλών ηρωίνης, κρυμμένων μέσα σε αυτοκίνητο. Φυλακίστηκε και ταυτόχρονα μπήκε στο ραντάρ των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας, όπως και ο δεύτερος Αλβανός, ο οποίος κατηγορείται ως ο «εγκέφαλος» του δικτύου παρασκευής Captagon (διαφεύγει τη σύλληψη). Οι δύο άνδρες εξάλλου, διατηρούν οικογενειακή – συγγενική σχέση και επιπροσθέτως το αυτοκίνητο με την ηρωίνη που οδηγούσε ο πρώτος είχε διαπιστωθεί ότι ανήκε στον δεύτερο.

Το περασμένο φθινόπωρο, τα μέλη του «ελληνικού» κλιμακίου της DEA είχαν υπόνοιες και πληροφορίες ότι οι δύο Αλβανοί επέστρεψαν στη ενεργό δράση και ζήτησαν από τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών και Οπλων του ΣΔΟΕ να τους εντοπίσουν και να τους θέσουν υπό επιτήρηση. Η μυστική επιχείρηση του ΣΔΟΕ ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο και στα μέσα Δεκεμβρίου, τα στελέχη της υπηρεσίας είχαν καταφέρει να εντοπίσουν τη μονοκατοικία – εργαστήριο παρασκευής των ναρκωτικών χαπιών στη Νέα Πέραμο και μία αποθήκη στο Κορωπί, όπου το κύκλωμα είχε κρύψει ένα ταχύπλοο σκάφος, με το οποίο θα γινόταν η των χαπιών προς την Τουρκία.


0716skaf thumb large
Το ταχύπλοο που βρέθηκε σε αποθήκη στο Κορωπί.

Στο κύκλωμα, εξάλλου, ενεργό ρόλο διαδραμάτισαν δύο υπήκοοι Τουρκίας, εκ των οποίων ο ένας έμενε μόνιμα στην Ελλάδα και ο δεύτερος –ο «χημικός»– ήρθε στη χώρα από την Τουρκία, για να αναλάβει το «μαγείρεμα», δηλαδή την παρασκευή των ναρκωτικών δισκίων. Ο πρώτος από τους δύο Τούρκους είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2016 σε αποθήκη στα Σπάτα κατηγορούμενος για παράνομη είσοδο στη χώρα. Είχε εντοπιστεί σε τυχαίο έλεγχο δικυκλιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., που είχαν πάει να ελέγξουν την αποθήκη ύστερα από «σήμα» για συναγερμό.

Την εν λόγω αποθήκη είχε ενοικιάσει Ελληνας (εμφανίζεται ως οδηγός ταξί από τη Χαλκίδα), ο οποίος τώρα κατηγορείται για συμμετοχή στο «κύκλωμα των Captagon» και συγκεκριμένα ως ο εκμισθωτής της αποθήκης στο Κορωπί εντός της οποίας βρέθηκε το ταχύπλοο με τις δύο μηχανές των 500 ίππων η καθεμία.
Κατά την επιτήρηση των κρησφύγετων του δικτύου, προέκυψε ότι ο «χημικός» πραγματοποίησε τρία ταξίδια στην Τουρκία και ότι στις 10 Ιανουαρίου ολοκλήρωσε την παρασκευή των 635.000 δισκίων και επέστρεψε στη χώρα του (διαφεύγει τη σύλληψη). «Για περίπου 15 ημέρες οι δύο Τούρκοι δεν βγήκαν ούτε μια στιγμή από την αποθήκη της Νέας Περάμου. Φαγητό και τσιγάρα τούς πήγαιναν τα υπόλοιπα μέλη του δικτύου.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο των Ελλήνων, πλην του εκμισθωτή της αποθήκης στο Κορωπί, ο οποίος τυγχάνει και ιδιοκτήτης του βαν με τις ειδικές κρύπτες για τη των ναρκωτικών, κατηγορούνται δύο ακόμη άτομα. Ο πρώτος είναι μηχανικός σκαφών και ανέλαβε να φτιάξει στο ταχύπλοο μία επιπλέον δεξαμενή καυσίμου, ώστε το ταχύπλοο να έχει αυτονομία σε καύσιμα και να μπορέσει να φτάσει από την Αττική στις ακτές της Τουρκίας. Ο δεύτερος είναι συνταξιούχος αστυνομικός και κατά την παρακολούθηση εντοπίστηκε να επισκέπτεται τα κρησφύγετα του δικτύου.

Το κόστος των χαπιών υπολογίζεται στα 10 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις στο παρασκευαστήριο της Ν. Περάμου βρέθηκαν πρώτες ύλες για την παρασκευή εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη χαπιών. Εκτιμάται πως τα δισκία Captagon θα κατέληγαν σε χώρες της Μ. Ανατολής, όπου η κατανάλωσή τους είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Συνέντευξη για την υπόθεση παραχώρησε χθες ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ, Λουκάς Δανάμπασης, παρουσία της ηγεσίας του σώματος και συναρμόδιων υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών Αστυνομίας και Λιμενικού που συνέδραμαν την επιχείρηση.

O «Αντρέας» από την Αλβανία ο εγκέφαλος του κυκλώματος με τα «ναρκωτικά των τζιχαντιστών»

Ο 47χρονος, ο οποίος στα χαρτιά φαίνεται άνεργος και κάτοικος Γαλατσίου, είχε δώσει εντολή να μετασκευαστεί στο Κορωπί σκάφος 12,5 μέτρων μοντέλου «Top Gun» με την ονομασία «Cigarette», προκειμένου να περάσει δια θαλάσσης τα χάπια αξίας 10.000.000 ευρώ από την Ελλάδα στην ΤουρκίαΈνας 47 Αλβανός με το ψευδώνυμο «Αντρέας», ο οποίος συστηνόταν ως επιχειρηματίας στον κλάδο των τροφίμων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, φέρεται ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος παρασκευής και διακίνησης 635.000 χαπιών Captagon -που χρησιμοποιούνται για να «ντοπάρονται» οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους,

Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος», δίπλα του συνήθιζε να έχει έναν 53χρονο συνταξιούχο αστυνομικό, ο οποίος -όπως έλεγε- ήταν φίλος και συνεργάτης του στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Οι δυο τους μαζί με έναν Τούρκο «χημικό» -παρασκευαστή των ναρκωτικών- αποτελούσαν τον «κορμό» της οργάνωσης.

Ο 47χρονος, ο οποίος στα χαρτιά φαίνεται άνεργος και κάτοικος Γαλατσίου, είχε δώσει εντολή να μετασκευαστεί στο Κορωπί σκάφος 12,5 μέτρων μοντέλου «Top Gun» με την ονομασία «Cigarette», προκειμένου να περάσει δια θαλάσσης τα χάπια αξίας 10.000.000 ευρώ από την Ελλάδα στην Τουρκία, από όπου κατ’ εκτίμηση των Αρχών το φορτίο θα κατέληγε σε εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής (ενδεχομένως στη και στο Ιράκ).

Στο σκάφος «Cigarette» δημιουργούνταν ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες, όπου θα τοποθετούνταν τα χάπια, τα οποία έχουν γίνει γνωστά σε όλο τον κόσμο διότι χρησιμοποιούνται από τον ISIS για το «ντοπάρισμα» μαχητών. Το «Captagon» είναι μια συνθετική αμφεταμίνη, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια, λόγω των παρενεργειών που προκαλεί και του εξαιρετικά εθιστικού του χαρακτήρα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το 2010, το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώθηκε στη Μέση Ανατολή.

Έπειτα από παρακολούθηση αρκετών ημερών, το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό, εντόπισαν σε περιοχή μετά την Ελευσίνα το παρασκευαστήριο των χαπιών αυτών.

Ειδικότερα, εντόπισαν και κατάσχεσαν 635.000 χάπια «Captagon», τα οποία αποθηκεύονταν σε ειδικές κρύπτες, σε φορτηγό που κατασχέθηκε στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η αξία των κατασχεθέντων δισκίων ανέρχεται σε δέκα εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σε άλλη περιοχή κοντά στα Μεσόγεια εντοπίστηκε, επίσης ύστερα από παρακολούθηση, ταχύπλοο σκάφος, το οποίο είχε μετασκευαστεί ειδικά ώστε να διαθέτει και αυτό κρύπτες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη των χαπιών εκτός Ελλάδας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών.

Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, ένας Τούρκος και ένας Αλβανός, ενώ καταζητούνται και άλλοι, που είχαν συμμετοχή στο κύκλωμα.

Δείτε βίντεο: O «Αντρέας» από την Αλβανία ο εγκέφαλος του κυκλώματος με τα «ναρκωτικά των τζιχαντιστών»

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }

narcos 1

narcos 2

narcos 3

narcos 4

narcos 5

narcos 6 1

narcos 7

narcos 8

narcos 9

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ