ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: ‘’ΜΝΗΜΟΝΙΟ’’ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Υ.Δ.Α.Π. ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΠΑΧΘΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ

Πρόσφατα ΆρθραΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

‘’ΜΝΗΜΟΝΙΟ’’ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Υ.Δ.Α.Π. ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΕΠΑΧΘΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ

Το  ‘Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Κυριακής 22 Δεκεμβρίου για το ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΟ ζήτημα της ρύθμισης των χρεών του Δήμου Λαυρεωτικής προς την ΕΥΔΑΠ, εξελίχθηκε σε παρωδία για τη δημοκρατία και σε για το Δήμο μας, με απόλυτη ευθύνη της δημοτικής αρχής.
Ο κ. Λεβαντής μετέτρεψε το Δημοτικό Συμβούλιο σε επικυρωτικό σώμα, αφού επικύρωσε κατά πλειοψηφία μια ειλημμένη απόφαση του Δημάρχου και μία σύμβαση μεταξύ Δήμου-ΕΥΔΑΠ που αφορά  τα χρέη του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ, που όμως είχε ήδη υπογραφεί και από τις δύο πλευρές!!!

Η σύμβαση αυτή :– υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου τουλάχιστον για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια,
–  προκαλεί την οικονομική ασφυξία του Δήμου
– οδηγεί  με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία πληρωμής των οφειλών του
(Ο Δήμος  Λαυρεωτικής υποχρεούται να πληρώνει στην ΕΥΔΑΠ από τις αρχές του 2013 και για τα επόμενα 5 έτη, 200.000 ευρώ κάθε μήνα για τις τρέχουσες  και τις παλιές υποχρεώσεις του και οφειλές, ή 2.400.000 ευρώ κάθε χρόνο. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται τα τοκοχρεωλύσια των 2 δανείων ύψους 3.000.000 ευρώ  που είχε πάρει στο παρελθόν για πληρωμή οφειλών του προς την ΕΥΔΑΠ ο πρώην Δήμος Κερατέας και πρέπει να τα πληρώνουμε  στο Ταμείο Παρακαταθηκών  και Δανείων μέχρι και το 2027!!!!!!).
– και τελικά οδηγεί  στο ξεπούλημα των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ, στην ουσία στην εκποίηση δημοτικής περιουσίας.
Μόνιμο βεβαίως δεκανίκι της πλειοψηφίας και συμπλέων με την απόφαση – κόλαφο του Δημοτικού  Συμβουλίου, ο κ. Παπασταυρόπουλος, ο οποίος  βέβαια φρόντισε πριν πει το ‘’ναι’’ ,  να… αυτοαναιρεθεί μέσα από την αλλοπρόσαλλη τοποθέτησή του.

ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
Για αυτό το τόσο σημαντικό θέμα όλα έγιναν εξαρχής με εντελώς αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό τρόπο :

  • Αντί η δημοτική αρχή να ενημερώσει το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων ως όφειλε για τα χρέη του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ, όπως άλλωστε ζητούσε επίμονα η ΄΄Δημοτική  Καινοτομία΄΄ επί δύο έτη
  • αντί να συγκληθεί Τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο όπου θα διατυπώνονταν προτάσεις από όλες τις παρατάξεις, αφού το κατασχετήριο της ΕΥΔΑΠ ήρθε στο Δήμο 15 ημέρες πριν το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο,
  • αντί να υπάρξει εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής για βιώσιμο ή μη βιώσιμο  διακανονισμό της οφειλής σε ορίζοντα πενταετίας,
  • αντί το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από σχετική απόφασή του να εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο για την υπογραφή συμφέρουσας προς το Δήμο σύμβασης με τον εκπρόσωπο της ΕΥΔΑΠ,
ο κ. Λεβαντής, αγνοώντας προκλητικά όλες τις παραπάνω δημοκρατικές διαδικασίες, συνυπέγραψε μία ‘’συνθήκη υποταγής και μάλιστα άνευ όρων’’ με την ΕΥΔΑΠ, την οποία έφερε εκ των υστέρων στο Δημοτικό Συμβούλιο απλά για επικύρωση!
Και μάλιστα  όλη αυτή η αντιδημοκρατική διαδικασία για ένα μείζον θέμα συντελέστηκε την προπαραμονή των Χριστουγέννων, με τον κόσμο στην ουσία απληροφόρητο, με ελάχιστες παρουσίες στα καθίσματα των πολιτών και με το δημοτικό ραδιόφωνο να παίζει εορταστικά τραγούδια και όχι να μεταδίδει το τόσο κρίσιμο για τον τόπο θέμα των χρεών του Δήμου προς την ΕΥΔΑΠ.
Ο κ. Λεβαντής πέρασε το ζήτημα αυτό, όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα, κυριολεκτικά στις μύτες των ποδιών, ώστε να μη διαφανεί στους πολίτες  όλη η γύμνια, η ανικανότητα και αβουλία αυτής της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί τα σημαντικά θέματα του Δήμου.
Σαφέστατη υπήρξε η σκοπιμότητα της δημοτικής αρχής να μην ακουστεί πως από δική της αποκλειστική, προκλητική αδράνεια και εγκληματική αδιαφορία, που αγγίζει τα όρια της παράβασης καθήκοντος,  σύρθηκε στην κυριολεξία με το πιστόλι στον κρόταφο, παραμονή Χριστουγέννων, να υπογράψει και να δεχτεί όσα ετεροβαρή και αρνητικά για τα δημοτικά συμφέροντα  η, υπό ιδιωτικοποίηση, ΕΥΔΑΠ ζητούσε από το Δήμο.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
Τα που οι πολίτες έδιναν μέσα από τους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης η δημοτική αρχή του κ. Λεβαντή δεν τα απέδιδε στην ΕΥΔΑΠ ως όφειλε, αλλά τα παρακρατούσε ή τα χρησιμοποιούσε για άλλους σκοπούς. Το  αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν  η ΕΥΔΑΠ- προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντά της-να μπλοκάρει τους λογαριασμούς του Δήμου στις τράπεζες Εμπορική, Εθνική και Eurobank, και έτσι να κινδυνέψουν άμεσα να μείνουν-για πρώτη φορά- απλήρωτοι οι υπάλληλοι του Δήμου μέσα στις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς!
Και φυσικά όταν κάποιος αναγκάζεται να δράσει υπό το καθεστώς της αφόρητης πίεσης από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ, ένα καθεστώς για το οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνος, είναι μοιραίο  να υποκύπτει σε συνεχόμενα λάθη και μάλιστα μεγάλα, ενώ την ίδια στιγμή η από θέση ισχύος ΕΥΔΑΠ να θέτει τους δικούς της επιθετικούς όρους και ο Δήμος να υποχωρεί και να συμβιβάζεται σε ένα πλαίσιο αντιστρόφως ανάλογο με τα συμφέροντά του και να δημιουργείται  μία θλιβερή, νέα  πραγματικότητα που θυμίζει τραγικά τα μνημόνια και τις απεχθείς   μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών της!

ΒΑΡΒΑΡΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Είναι χαρακτηριστικό της βαρβαρότητας των όρων της σύμβασης  πως με την καθυστέρηση 15 μόλις ημερών της μηνιαίας δόσης των 63.000 ευρώ που θα πρέπει να καταθέτει κάθε μήνα ο Δήμος, ή των τρεχουσών υποχρεώσεων  του και τη μη αντικατάσταση της εγγυητικής των 60 χιλιάδων ευρώ, , ‘’πέφτει’’ όλη η σύμβαση!
Αυτή τη στιγμή πρέπει να διευθετηθεί το οφειλόμενο στην ΕΥΔΑΠ ποσό των 5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ και το γεγονός αυτό συνάδει απόλυτα με μία συνήθη πρακτική δεκαετιών  του πρώην Δήμου Κερατέας, που ενώ εισέπραττε από τους συνεπείς δημότες  του το αντίτιμο του νερού δεν το απέδιδε στην ΕΥΔΑΠ. 
Δεν είναι όμως δυστυχώς το μοναδικό χρέος που έχει δημιουργηθεί απέναντι στην ΕΥΔΑΠ, αλλά και τα δύο δάνεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που είχε πάρει ο πρώην Δήμος Κερατέας για πληρωμή παλαιών οφειλών περασμένων ετών  προς την ΕΥΔΑΠ και για τα οποία θα κληθεί ο Δήμος Λαυρεωτικής να πληρώσει 1,6 εκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα τουλάχιστον 15 χρόνια. 
Η σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Λεβαντής πριν τη συνεδρίαση του Έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, είναι πενταετούς διάρκειας, δηλαδή στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δεσμεύει την επόμενη δημοτική αρχή, ενώ με την υπογραφή του έχει νομιμοποιήσει  στην ΕΥΔΑΠ το δικαίωμα απαίτησης καταβολής προσαύξησης ύψους 1, 5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία σαφώς αναφέρεται στη σύμβαση! (Σημειωτέον σε καμία μέχρι σήμερα σύμβαση άλλου Δήμου με την ΕΥΔΑΠ έχουν μπεί προσαυξήσεις……)
Προκειμένου να γίνει απόλυτα ξεκάθαρο σε όλους το μέγεθος της ανευθυνότητας της δημοτικής αρχής του κ. Λεβαντή, να τονιστεί ότι μέσα στο έτος 2011, από τα 2,3 εκατομμύρια ευρώ που εισέπραξε ο Δήμος Λαυρεωτικής για κατανάλωση νερού από το τοπικό διαμέρισμα της Κερατέας και την τοπική κοινότητα του Αγίου Κωνσταντίνου απέδωσε στην ΕΥΔΑΠ μόλις 600 χιλιάδες ευρώ! Τόσα δηλαδή όσα ήταν κι αυτά που εισέπραξε η ΕΥΔΑΠ από το Δήμο μέσα σε τρεις μόλις ημέρες με την εκπνοή του τελευταίου μήνα του 2012, υπό το καθεστώς αφόρητης πίεσης και με το μαχαίρι στο λαιμό!

ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ
Η ίδια ανευθυνότητα  διακρίνει και την πολιτική που εφαρμόζει τα δύο τελευταία χρόνια η Προεδρία του κ. Νίκου Αντωνίου; στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑΤΗΛ)! Σε ερωτήματα που έθεσε ο επικεφαλής της Δημοτικής Καινοτομίας κ. στον κ. Νίκο Αντωνίου που αφορούν την Επιχείρηση (διπλασιασμός των εργαζομένων, τριπλασιασμός των καυσίμων και των δαπανών συντήρησης των ολοκαίνουριων δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης, απουσία νέων έργων,κ.α) δεν πήρε απάντηση, παρόλο που  ο Δήμος είναι εγγυητής σε παρόμοια ρύθμιση χρεών της ΔΕΥΑΤΗΛ προς την ΕΥΔΑΠ και οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν δικαίωμα από αυτό το γεγονός να έχουν γνώση σχετικά με όσα αφορούν τη ΔΕΥΑΤΗΛ, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα!
Η πραγματικότητα είναι πως η ΔΕΥΑΤΗΛ των κ. Αντωνίου-Λεβαντή ακολουθώντας την ίδια με το Δήμο πολιτική έχει δημιουργήσει μια νέα οφειλή προς την ΕΥΔΑΠ που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ! Παρ’ όλ’ αυτά όμως οι πολίτες του Λαυρίου πληρώνουν αδιάλειπτα  τους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης! Η απάντηση που πήρε ο κ. Λουκάς από το στόμα του κ. Αντωνίου σε σχετικό ερώτημά του,
«…Όσο είμαι εγώ Πρόεδρος της ΔΕΥΑΤΗΛ  δεν απαντώ σε  κανένα ερώτημα που αφορά τη Δημοτική  Επιχείρηση, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο..», δείχνει τη νοοτροπία αυτής της δημοτικής αρχής, την αδιαφάνεια των πεπραγμένων της  αλλά και την χωρίς φραγμούς  κατάχρηση εξουσίας! Όταν μάλιστα ερωτήθηκε και πάλι από τον κ. Λουκά αν γνωρίζει πως ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου σκάβει στην περιοχή του λιμανιού για να συνδεθεί απευθείας με την ΕΥΔΑΠ παρακάμπτοντας το Δήμο και στερώντας του ετήσια 150 χιλιάδων ευρώ, ο κ. Αντωνίου απάντησε «… Δεν με ενδιαφέρει  και ας κάνει ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου ό,τι θέλει!!!» 


 Όμως ο επικεφαλής της Δημοτικής Καινοτομίας Δημήτρης Λουκάς -όπως άλλωστε ξεκαθάρισε στο Δ.Σ.-  είναι αποφασισμένος να προβεί στην προαπαιτούμενη από το νόμο συλλογή 9 υπογραφών αντίστοιχων δημοτικών συμβούλων για τη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου,  ώστε να χυθεί άπλετο φως στα πεπραγμένα της ΔΕΥΑΤΗΛ και τότε οι παληκαρισμοί και οι εγωκεντρικές μεγαλοστομίες δεν θα έχουν καμιά  θέση και αξία!


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ : ΕΝΩ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΣΤΟ ΓΚΡΕΜΟ!
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής της Δημοτικής Καινοτομίας ανέφερε πως υπάρχουν κι άλλες λύσεις σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους, όπως αυτή που αφορά στη σύναψη μακροετούς δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου η ετήσια θα είναι σαφώς κατώτερη και κυρίως διαχειρίσιμη σε σχέση με αυτήν που προκύπτει από τη σύμβαση μεταξύ Δήμου-ΕΥΔΑΠ που έσπευσε να υπογράψει αβασάνιστα και υπό το κράτος του πανικού ο κ. Λεβαντής!
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Με πόσο αλήθεια οικτρό τρόπο αυτοδιαψεύστηκε ο κ. Λεβαντής όταν στην εφημερίδα ‘’Αλήθεια’’ καμάρωνε πριν από λίγο καιρό για τον ισολογισμό-απολογισμό του 2011 και κόμπαζε για τα πεπραγμένα του και την υποτιθέμενη  νοικοκυροσύνη των οικονομικών του Δήμου!
Η Δημοτική Αρχή και ο κ. Λεβαντής προσωπικά, φέρουν ακέραιη την ευθύνη για αυτό το βάρβαρο και τεράστιου κόστους μνημόνιο που υπέγραψαν. Είτε λειτούργησαν από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα η ευθύνη που τους βαραίνει είναι τεράστια και το πλήγμα που δημιουργούν στο Δήμο Λαυρεωτικής  – και μάλιστα αυτή την εποχή- καίριο.
Θα λογοδοτήσουν πολιτικά για την απόφαση αυτή.
Κυρίως η απόφαση αυτή είναι ο τραγικός επίλογος μιας αποτυχημένης διοίκησης που κλήθηκε να διοικήσει μια κρίσιμη για τον τόπο και τους πολίτες στιγμή.
Η Δημοτική Καινοτομία είναι εδώ, είμαστε όλοι παρόντες για να αλλάξουμε τα πράγματα.
                                                                                                               Λαυρεωτική 24-12-2012
                                       Από το Γραφείο Τύπου
                                   της Δημοτικής Καινοτομίας

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ