Σύσκεψη για την αγροτική ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής.

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 23 Νοεμβρίου στα γραφεία του Συνεταιρισμού Κορωπίου με πρωτοβουλία του πρόεδρου του Συνεταιρισμού Σταμάτη Γεωργάκη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μόσχος Κορασίδης, η Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Γεωργία Μαρτίνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, καθώς και εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών Παιανίας, Μαρκοπούλου, Κουβαρά και Κερατέας.
Ο Γ.Γ. του υπουργείου κ. Κορασίδης ανέλυσε τους στόχους και τα προγράμματα για τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) για τα έτη 2014 – 2020, κάνοντας αναφορά στην ιδιαίτερη βαρύτητα που πρέπει να δώσει το κράτος στον πρωτογενή τομέα την επόμενη εξαετία, καθώς και στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας στις περιαστικές περιοχές, όπως είναι η περιοχή της Ανατολικής Αττικής.
Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των αγροτικών συνεταιρισμών έθεσαν υπόψη του κ. Κορασίδη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Φιλίππου τόνισε ότι για την Περιφέρεια Αττικής τα θέματα γεωργικής ανάπτυξης στις εναπομείνασες αγροτικές περιοχές της Αττικής έχουν μεγάλη σπουδαιότητα, γεγονός που καταδεικνύεται από την παρουσία στη σύσκεψη κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, αποτελούμενου από την Προϊσταμένη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χρυσάνθης Καπετανοπούλου και από τους υπαλλήλους Σοφία Μαστρογιάννη, Γεωργία Καστορίνη και Ανδρέα Μπέκα που ανέπτυξαν στον Γ.Γ. του υπουργείου τα διοικητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες της συγκεκριμένης Δ/νσης με κυριότερο εκείνο της έλλειψης προσωπικού.
Στη συνέχεια, ο κ. Φιλίππου ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους ότι τις προηγούμενες μέρες με υπόμνημά του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι αγρότες της Ανατολικής Αττικής εστιάζοντας στον αποκλεισμό των αγροτών της περιοχής σε περίμετρο 40 χιλιομέτρων γύρω από την Αθήνα, από τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Επίσης, τόνισε ότι με αφορμή την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, έχει γίνει μια σημαντική στροφή των νέων προς τον πρωτογενή τομέα και γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητο να δοθούν κίνητρα σε όσους νέους επιθυμούν να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή. Πρότεινε δε να πραγματοποιηθεί άμεσα μια ενημερωτική ημερίδα για τους αγρότες της Ανατολικής Αττικής προκειμένου να πληροφορηθούν για όλα τα προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών. Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης αυτών στα ευρωπαϊκά προγράμματα και κυρίως οι διαδικασίες για τη μεταποίηση της παραγωγής των αγροτών σε μικρές μεταποιητικές μονάδες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φιλίππου παρότρυνε τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών να συνεχίσουν τον διάλογο και τη συνεργασία για την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

  Άνευ προηγουμένου επίθεση της δημοτικής αρχής Σαρωνικού κατά της συζύγου του τ. δημάρχου, Γ. Σωφρόνη!