13.8 C
Keratea
Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής για την αποχέτευση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού

Πρόσφατα Άρθραkel psital

Παλλήνη,  6-7-2016Αποχέτευση Δήμων Ανατολικής Αττικής:
Λύση ή άκρατος λαϊκισμός;
Από το 2012, μετά από τη συμφωνία της ΕΥΔΑΠ, των Δήμων Παλλήνης και Σαρωνικού και των αρμόδιων Υπουργείων, και με την άτυπη συναίνεση της Περιφέρειας Αττικής, είχαν εγκριθεί τα έργα της αποχέτευσης προς την Ψυτάλλεια για τον Δήμο Παλλήνης και το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Σαρωνικού και μάλιστα μετά την ολοκλήρωση και την έγκριση των σχετικών μελετών, είχε εξασφαλιστεί και η χρηματόδοτησή τους με την ένταξη στο ΕΠΠΕΡΑΑ (101..000 ευρώ για Παλλήνη – Γέρακα και 79.000.000 ευρώ για τον Σαρωνικό).

Μετά από αντιδράσεις φορέων του Πειραιά και την τεράστια παραπληροφόρηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ποτέ δεν λήφθηκε τελική απόφαση για οριστικοποίηση και υλοποίηση του παραπάνω έργου.
Μόλις πρόσφατα (πριν δύο ημέρες) πληροφορηθήκαμε ότι το πρόγραμμα αποχέτευσης του Δήμου Παλλήνης εγκρίθηκε για το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας (περιλαμβάνονται οι περιοχές Παλλήνης, Γέρακα, Ανθούσας, περίπου 20. παροχές) και ότι το έργο προχωράει απρόσκοπτα, κάτι για το οποίο συγχαίρουμε τη Δημοτική Αρχή Παλλήνης.
Αντίθετα, όσον αφορά στο πρόγραμμα αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού (Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, και Κορωπίου), ανακλήθηκε (;) για άγνωστους λόγους ο μέχρι σήμερα εγκεκριμένος προγραμματισμός για περίπου 10.000 – 15. παροχές και αντ’ αυτού προτάθηκε από την μια φαραωνικού τύπου μονάδα βιολογικού καθαρισμού στα όρια του σχεδίου πόλης της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων δυναμικότητας 100.000 έως 150.000 κατοίκων. Σημειωτέον ότι οι κάτοικοι του Δήμου Σαρωνικού δεν ξεπερνούν τις 30.000 σύμφωνα με την τελευταία απογραφή.
Το παράδοξο σε αυτή την απόφαση είναι ότι η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων αναμένεται να κατασκευαστεί στα όρια του σχεδίου πόλης των Καλυβίων, όπου θα μεταφερθούν τα λύματα του παραλιακού μετώπου (Παλαιά Φώκαια, Ανάβυσσος, Σαρωνίδα, και Κορωπίου), ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλη των Καλυβίων και ο Κουβαράς έχουν εδώ και χρόνια δρομολογήσει την επίλυση στο θέμα των λυμάτων τους με τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού στο Μαρκόπουλο και έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται οι πρώτες συνδέσεις.
Θεωρούμε εντελώς παράλογο τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και προγραμματισμό για τους παρακάτω λόγους:
  1. Αναρωτιόμαστε πώς οι περίπου 10.000 – 15. παροχές του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού είναι τόσο επιβαρυντικές για την Ψυτάλλεια τη στιγμή που ήδη εξυπηρετεί 2.300.000 παροχές όλης της Αττικής;
  2. Εκφράζουμε επίσης την απορία πώς γίνεται να ισχύουν μόνο για τον Δήμο Σαρωνικού οι θεωρίες περί εγγύτητας με την Ψυτάλλεια ενώ φαίνεται να μην ισχύουν για άλλους Δήμους της Ανατολικής Αττικής που καλώς εντάσσονται στην Ψυτάλλεια;
  3. Ποιον βαρύνει αλήθεια η ευθύνη για την απένταξη της χρηματοδότησης του έργου (αποχέτευση παραλιακού μετώπου Δήμου Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια) από το ΕΠΠΕΡΑΑ, το οποίο μέχρι τα τέλη του 2015 ήταν ενταγμένο και για τα κονδύλια που χάθηκαν χωρίς να απορροφηθούν;
  4. Με ποια σκοπιμότητα προγραμματίζεται σχεδόν μέσα στον οικισμό των Καλυβίων ένα τέτοιο φαραωνικό έργο, του οποίου το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο από το εγκεκριμένο έργο αποχέτευσης προς την Ψυτάλλεια;
  5. Πώς εξηγείται άραγε ότι οι ίδιοι μελετητές οι οποίοι εργάστηκαν για λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ και έπεισαν τους πάντες για τη δυνατότητα αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στην Ψυτάλλεια με πολύ χαμηλότερο κόστος, σήμερα να προσπαθούν να πείσουν ότι το παραπάνω έργο δεν μπορεί να γίνει και ότι αντίθετα η καλύτερη λύση είναι η φαραωνική και ακριβότερη μονάδα στις παρυφές των Καλυβίων;
Θεωρούμε επίσης ότι δεν είναι τυχαίο ότι όπου μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί και λειτουργούν μονάδες βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή μας, Λαύριο, Κερατέα, Μαρκόπουλο, Κορωπί – Παιανία (έργο σε εξέλιξη), έχει αποκλειστεί η ΕΥΔΑΠ και την ευθύνη έχουν οι Δήμοι με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, προχώρησαν τα έργα.
Σε ό,τι δε με αφορά προσωπικά, και επειδή αναφέρεται στις ανακοινώσεις που έχει εκδώσει ο Δήμος Σαρωνικού και εμπλοκή της Περιφέρειας Αττικής στη συγκεκριμένη απόφαση, δηλώνω ότι δεν είχα καμία απολύτως ανάμειξη ούτε γνώση για την εν λόγω εξέλιξη και ότι η ΕΥΔΑΠ και όποιος άλλος φορέας ενεπλάκη, ενήργησε και αποφάσισε ερήμην μου αλλά και ερήμην των πολιτών, χωρίς να γνωρίζουμε τις πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται.
Η θέση μου παραμένει σταθερή και αδιαπραγμάτευτη και είναι να υλοποιηθεί το εγκεκριμένο πρόγραμμα σύνδεσης με την Ψυτάλλεια, για το οποίο υπήρξε όλο αυτό το διάστημα έντονη παραπληροφόρηση αλλά και δημαγωγικές ανακοινώσεις που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.
Νομίζω ότι ο Δήμος Σαρωνικού και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρέπει να αποδεχθούν όχι μόνο για τα αλλά και για όλο τον Δήμο Σαρωνικού τις λύσεις που αποφάσισε η ΕΥΔΑΠ (και δεν γνωρίζουμε ποιοι άλλοι φορείς) ερήμην μας και να προσπαθήσουν να βρουν λύση είτε με την υλοποίηση της εγκεκριμένης πρότασης όπως έγινε και με τον Δήμο Παλλήνης, είτε σε συνεργασία με όμορους Δήμους, είτε μια λύση με την αποδοχή και τη συναίνεση των πολιτών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής
ΠΕΤΡΟΣ Ι. ΦΙΛΙΠΠΟΥ

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ