ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Προαστιακός Αθήνας: Είναι το Λαύριο το επόμενο στοίχημα;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

24-06-2010

Ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος της Αθήνας είναι ένα έργο σε εξέλιξη το οποίο λειτουργεί μετ` εμποδίων λόγω των εργασιών αναβάθμισης και ηλεκτροκίνησης. Σήμερα εξυπηρετεί δρομολόγια προς Αεροδρόμιο, Κιάτο προερχόμενο από Πειραιά και Αθήνα. Το ηλεκτροκινούμενο τμήμα του είναι το Άνω Λιόσια – Αεροδρόμιο.
Σε φάση επέκτασης στο Ξυλόκαστρο είναι το δρομολόγιο στο Κιάτο. Μέσα στο 2010 ίσως ενεργοποιηθούν και οι γραμμές προς Χαλκίδα και Θήβα. Στα μελλοντικά πλάνα του Προαστιακού είναι και μια επέκταση προς Λαύριο.
Οι μελέτες προχωρούν και περίπου στα τέλη του 2010 η γραμμή ενδέχεται να δημοπρατηθεί. με αυτό το χρονοδιάγραμμα το καλοκαίρι του 2011 θα μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή του και στα τέλη του 2014 το τρένο θα ξανασφυρίξει στην Ανατολική και Νότια Αττική.
Η χάραξη έχει οριστικοποιηθεί εδώ και 3 χρόνια και η γραμμή θα έχει την πορεία του Προαστιακού προς Αεροδρόμιο μέχρι το σταθμό Κορωπί. Εκεί θα διακλαδώνεται προς Αεροδρόμιο και προς τη νέα πορεία προς Λαύριο. Συνολικά η γραμμή θα έχει 31χλμ. διπλής ηλεκτροκινούμενης γραμμής με εξαίρεση τα τελευταία 3χλμ που αφορούν το αστικό τμήμα της περιοχής του Λαυρίου και θα είναι μονή η γραμμή.
Οι Σταθμοί που πρόκειται να λειτουργήσουν είναι οι: Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κουβαράς, Κερατέα, Αμφίτροπης, Θορικό και 2 στάσεις στο αστικό τμήμα του Λαυρίου καθώς και ο τερματικός Σταθμός στο Λιμάνι του Λαυρίου.
Οι ταχύτητες που θα αναπτύσσονται θα είναι μέχρι 120χλμ/ώρα και η απόσταση από το Σταθμό Αθήνα έως το Λαύριο θα καλύπτεται σε 55 λεπτά. Θα διεξάγονται 2 δρομολόγια την ώρα ανά κατεύθυνση και είναι ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για τον Προαστιακό όσο και για το μέλλον της Αττικής που σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο που παρουσιάστηκε πρόκειται να δώσει δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης στις περιοχές που θα διέρχεται το τρένο.
Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω ΣΔΙΤ (σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα).
Καθυστερήσεις
Όπως όλα τα έργα και αυτό ήδη κουβαλά ιστορία 6 ετών στην πλάτη του. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση των μελετών και δεν γνωρίζουμε αν το έργο αυτό θα τηρήσει ακόμα και αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα. Επίσης το πιο σημαντικό είναι ότι το ΕΣΠΑ τελειώνει το 2013 και έστω με την προϋπόθεση των +2 ετών το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το 2015. Άρα το σενάριο κατασκευής του με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και λόγω της οικονομικής κρίσης κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Το επόμενο διάστημα είναι το πιο κρίσιμο καθώς θα γνωρίζουμε για την ολοκλήρωση των μελετών και την διάθεση για την διεξαγωγή του διαγωνισμού προκειμένου το 2014-2015 ο Προαστιακός να φτάσει στο λιμάνι του Λαυρίου..
 

http://www.ypodomes.com/show_newsid.php?news_id=228

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Δημοφιλή άρθρα

16-σεισμικές-δονήσεις-στην-Κερατέα-μέσα-σε-43-ώρες
Σε-κλοιό-σεισμικών-επικέντρων-βρίσκεται-τις-τελευταίες-ημέρες-η-Αττική-λένε-οι-σεισμολόγοι-και…
Οι-απανωτοί-σεισμοί-στην-Αττική-τις-τελευταίες-μέρες-οδήγησαν-σε-«λουκέτο»-το-ΟΑΚΑ;
Έξι-υποψήφιοι-δήμαρχοι-μιλούν-στο-«Π»
Τρύπια-σπηλιά:-Η-φυσική-γέφυρα-των-Νεράϊδων-και-ο-θρύλος-του-αρχαίου-σπηλαίου-(βίντεο)
Γιατί-θα-ηχήσουν-σειρήνες-τη-Δευτέρα-(2/10)-στο-Κορωπί
Δημήτρης-Παπαχρήστου:-«Η-παράταξη-“Σαρωνικός-Ξεκινάμε”-είναι-διαφορετική»
16-μικροσεισμοί-στη-θάλασσα-ανατολικά-της-Κερατέας-τις-τελευταίες-43-ώρες-(Δείτε-τη-σεισμική-ακολουθία)
Βαρυμπόμπη:-Ένοπλη-Ληστεία-Σε-Σπίτι-Πλαστικού-Χειρουργού

Διαβάστε επίσης...

Οι-απανωτοί-σεισμοί-στην-Αττική-τις-τελευταίες-μέρες-οδήγησαν-σε-«λουκέτο»-το-ΟΑΚΑ;

Οι απανωτοί σεισμοί στην Αττική τις τελευταίες μέρες οδήγησαν σε «λουκέτο» το ΟΑΚΑ;

Σεισμός: Σε κλοιό σεισμών βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η Αττική θέτοντας σε επιφυλακή τους σεισμολόγους, κάτι που-μάλλον-έπαιξε καταλυτικό ρόλο για το αιφνιδιαστικό «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ

ΠΙΝΑΚΕΣ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ-1/2023-ΤΟΥ-ΝΠΔΔ-ΒΡΑΥΡΩΝΙΟΣ-ΓΙΑ-ΤΗΝ-ΠΡΟΣΛΗΨΗ-ΠΕΝΤΕ-ΠΕ-ΦΥΣΙΚΗΣ-ΑΓΩΓΗΣ.

ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ 1/2023 ΤΟΥ ΝΠΔΔ ΒΡΑΥΡΩΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΠΕΝΤΕ ΠΕ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ – ΠΑΙΑΝΙΑΣ, ΕΡΓΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ

Συγκεντρώσεις-και-εκδηλώσεις-παρουσίασης-υποψηφίων-σε-δήμους-…-–-902.gr

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις παρουσίασης υποψηφίων σε δήμους … – 902.gr

Κυριακή 24/09/2023 – 08:14 Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις παρουσίασης υποψηφίων σε δήμους και περιφέρειες Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις παρουσίασης των υποψηφίων δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, περιφερειαρχών και περιφερειακών

Νέα-αναβολή!-Πότε-θα-γίνει-η-συναυλία-με-Γλυκερία-&-Μελίνα-Ασλανίδου-στο-Κορωπί

Νέα αναβολή! Πότε θα γίνει η συναυλία με Γλυκερία & Μελίνα Ασλανίδου στο Κορωπί

Η συναυλία της Γλυκερίας και της Μελίνας Ασλανίδου, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΣΦΗΤΤΕΙΑ 2023» Δήμου Κρωπίας-ΝΠΔΔ Σφηττός σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής, που

Scroll to Top