9.5 C
Keratea
Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Ένας απολογισμός χείμαρρος του Δημάρχου Κερατέας Στ. Ιατρού στον αίθριο χώρο του κτιρίου Δροσόπουλου

Αξίζει να διαβάσετε


Πλήθος κόσμου από την Κερατέα, Λαύριο, Αγ. Κων/νο την Κυριακή 3 Οκτωβρίου γέμισε ασφυκτικά τόσο τον αίθριο χώρο όσο και το πανέμορφο νεοκλασσικό κτίριο του Δροσόπουλου στο κέντρο της πόλης για τον απολογισμό έργου του Δημάρχου Κερατέας Σταύρου Ιατρού… 

Ο απολογισμός συνδυαζόταν με δύο εντυπωσιακές εκπλήξεις που ενθουσίασαν τον κόσμο.
Ήταν ένα ΠΑΝΟΡΑΜΑ – ΕΚΘΕΣΗ του έργου τετραετίας της Δημοτικής Αρχής με 45 ταμπλώ (banners) ιδιαίτερα καλαίσθητα με εικόνες και λιτά κείμενα που κατατόπιζαν τους δημότες για ότι έχει επιτευχθεί τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Με κατάλληλο φωτισμό όλοι μπορούσαν πριν τον απολογισμό να περιηγηθούν και να δουν στην έκθεση πχ. τον αγώνα κατά της χωματερής, την ολοκλήρωση των εργασιών στο κτίριο Δροσόπουλου, την ανέγερση του 4ου Δημοτικού Σχολείου, 4ου Νηπιαγωγείου, νέου κλειστού γυμναστηρίου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, τις αναδασώσεις, την πυρασφάλεια, την ανακύκλωση, τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, την δημιουργία παιδικών χαρών, τη πολεοδομική επέκταση της Κερατέας και των οικισμών, τους χώρους στάθμευσης – ασφαλτοστρώσεις, το κέντρο Υγείας, Κτίριο ΚΑΠΗ (έργο κ. Κ. Πρίφτη), το πλήθος των πολιτιστικών εκδηλώσεων, νέων θεσμών, τις 12 νέες εκδόσεις (βιβλία, CD) του Δήμου, τον Δημοτικό Αθλητικό Οργανισμό, Δημοτικό Ωδείο, Δημοτικό κινηματογράφο, τις προτομές ( Θεμιστοκλή και Ιωαν. Μέγγουλη), τα συμπόσια, τα έργα σε εξέλιξη, τον οικονομικό απολογισμό (τι παρέλαβε το 2007, τι παραδίδει το 2010). 


Η δεύτερη έκπληξη ήταν το ίδιο το κτίριο του Δροσόπουλου, με τις εκπληκτικές οροφογραφίες όπου στεγάζεται στο 1ο όροφο το Δημοτικό Ωδείο «Δημ. Νικολάου» και στο ισόγειο ένα τμήμα της έκθεσης «Ελαίας Εγκώμιον». Ο Δήμαρχος Κερατέας περιχαρής ξεναγούσε στο χώρο αυτό ιδιαίτερα φίλους του από το Λαύριο Καμάριζα που δεν το γνωρίζαν συνδέοντας με την διαχρονική σχέση Λαυρίου Κερατέας αφού ο Δροσόπουλος (Δήμαρχος Κερατέας το 19ο αιώνα) ήταν συνεταίρος του Σερπιέρη. Στο ισόγειο του χώρου αυτού σύντομα ξεκινούν οι εργασίες για την Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατέας και την Παιδική Εφηβική Βιβλιοθήκη που θα είναι έτοιμη μέσα στο 2010. 


Η βραδιά αυτή λοιπόν ήταν και ένα είδος εγκαινίων του μοναδικού αυτού κτιρίου, που όπως τόνισε ο Δήμαρχος Στ. Ιατρού, αγοράσθηκε από τον Υπουργό Χωροταξίας τότε Αντώνη Τρίτση με πρωτοβουλία του ( ήταν τότε δημ. σύμβουλος της αντιπολίτευσης της Κερατέας) και με σύμφωνη γνώμη του τότε Δημάρχου Αντ.. Αντωνίου. Επίσης, ως νομαρχιακός σύμβουλος ξεκίνησε μαζί με την τότε δημοτική αρχή του έργο αποκατάστασης του κτιρίου με την βοήθεια του Νομάρχη Αν. Αττικής Λεων. Κουρή και χορηγία της Δ.Ε.Η.

Από τον απολογισμό του Δημάρχου που κράτησε πάνω από 2 ώρες και ήταν κατά γενική ομολογία χειμαρρώδης, σταχυολογούμε 10 σημαντικά σημεία: 

– Τον αγώνα κατά της χωματερής. Ο ΧΥΤΑ των εργολάβων και των οικονομικών συμφερόντων δεν πέρασε στην Κερατέα, παρ’ όλο που σ’ όλους τους άλλους χώρους στην Ελλάδα μπήκαν με τα ΜΑΤ. Σας κοιτάω στα μάτια γιατί τήρησα την υπόσχεσή μου είπε ο Δήμαρχος, αγωνιστήκαμε μ’ όλα τα μέσα προσφυγές στο συμβούλιο Επικρατείας, δικαστικούς αγώνες, διαδηλώσεις, ενημερώσεις, συνεντεύξεις τύπου, έκδοση βιβλίου που με αφορμή αυτό έγινε Εισαγγελική παρέμβαση ύστερα από Επιστολή του Υπουργού Σ. Χατζηγάκη, δημιουργία ντοκιμαντέρ που έκανε αίσθηση και τόσα άλλα, με την συμπαράσταση της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και του Νομάρχη Λεωνίδα Κουρή. 


– Τις πρωτιές του Δήμου, όπως στην πυρασφάλεια, πυροπροστασία, εθελοντισμό που αναγνωρίσθηκε από την πυροσβεστική – Νομαρχία με 4 νέα οχήματα που αποκτήθηκαν, την ασφάλεια των κατοίκων που αναγνωρίσθηκε το Μάρτιο του 2010 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοϊδη, τις επεκτάσεις στα σχέδια πόλης – οικισμών που αναγνωρίσθηκε από την Υπουργό Χωροταξίας κα Μπιρμπίλη ως η 1η πόλη στην Ελλάδα, τον βιολογικό καθαρισμό και αποχέτευση (που επεκτάθηκαν) και η Κερατέα είναι η μόνη πόλη της Αν. Αττικής που έχει για τα επόμενα 30 χρόνια. 


– Την ανέγερση του 4ου του Δημοτικού Σχολείου, 4ου Νηπιαγωγείου, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων – νέου Γυμναστηρίου. Ήταν ένα έργο που το χρειάζονται σήμερα η πόλη αφού τα τελευταία χρόνια κανένα νέο σχολικό κτίριο δεν θεμελιώθηκε. Από τις αρχές του 2007 αρχίσαμε ένα δικαστικό αγώνα και με προσφυγές και δικαστήρια την 7.2.2010 το θεμελιώσαμε και παραδώσαμε ήδη το Νηπιαγωγείο και πολύ σύντομα τα άλλα κτίρια. Επίσης, αναφέρθηκε στην συντήρηση και επέκταση όλων των σχολικών κτιρίων στην διάρκεια του 2007 – 2010. 


– Τις νέες παιδικές χαρές. Είχαμε 2 παιδικές και αφήνουμε 8 στο τέλος του 2010 !! Και τόνισε την μέριμνα για το παιδί με εκδηλώσεις, δωρεές στα παιδιά και τις προσπάθειες των εθελοντών (ιδιαίτερα της καθηγήτριας Μάχης Δημοπούλου, που ζωγράφισε αφιλοκερδώς τις νέες παιδικές χαρές). 


– Το κέντρο Υγείας και το νέο Κτίριο του ΚΑΠΗ. Είναι έργα του ευεργέτη συμπατριώτη μας κ. Κ. Πρίφτη, τόνισε ο δήμαρχος. Εμείς σταθήκαμε δίπλα του με σεβασμό και συνεργασθήκαμε για την άμεση λειτουργία τους. Το ΚΑΠΗ προβλέπεται να παραδοθεί στο 1ο εξάμηνο του 2011 ενώ και το Κέντρο Υγείας σύντομα θα λειτουργήσει έστω και με μειωμένο προσωπικό. 


– Το πλήθος των Πολιτιστικών εκδηλώσεων που αφορούσαν νέους θεσμούς (π.χ. Μουσικές του Κόσμου στην Παναγία Γκαρικά, Συμπόσιο για την Ιστορία της Κερατέας, τον Θεμιστοκλή) αναβάθμιση πολιτιστικών θεσμών (Γιορτή Μελιού, Δημοτικός Κιν/φος κ.α. ) τις εκδηλώσεις μνήμης (αφιέρωμα της για τους πεσόντες του ’40 από την Κερατέα, την διαφυγή από τις ακτές Κερατέας την περίοδο της Κατοχής κ.α.) το 1ο Φεστιβάλ Οβριόκαστρου. Οι εκδηλώσεις ήταν διπλάσιες από το παρελθόν, τόνισε ο δήμαρχος με το μισό κόστος, γιατί πολλές απ’ αυτές καταφέραμε μαζί με τον εθελοντισμό να τις κάνουμε αφιλοκερδώς. Σε καμιά εκδήλωση δεν βάλαμε εισιτήριο για τον κόσμο. Η πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας τονίστηκε με έμφαση και σε πόλεις της Ελλάδος και σε χώρες του εξωτερικού. 


– Για πρώτη φορά Δήμος εκδίδει 14 βιβλία – CD για την τοπική μας ιστορία, δίνοντας χώρο σ’ όλους τους συμπατριώτες συγγραφείς. Τα 12 βιβλία που διανέμονται αφιλοκερδώς, εκδόθηκαν από το Δήμο Κερατέας με τη συνεργασία φορέων της πόλης και της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και 2 βιβλία πρόσφατα από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής. 


– Επίσης αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική 2007-2010 με τις εκδηλώσεις για την υγεία, την προστασία απόρων στον δημοτικό αθλητικό οργανισμό Κερατέας (ΔΑΟΚ) με το πλήθος προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού στα νέα κτίρια με την συμμετοχή πολλών δημοτών στην αναδάσωση – αναβλάστηση με πρωτοβουλία του Δήμου, στο Τοπικό Συμβούλιο νέων που είχε σπουδαία δράση, στους εθελοντές του Φιλοζωϊκού σωματείου “ΠΡΟΚΡΙΣ” που στεγάζεται σε κτίριο του Δήμου και την προσπάθεια για δημοτικό Κυνοκομείο, στον διπλασιασμό των παροχών στους πολιτιστικούς φορείς της Κερατέας στην ενημέρωση των δημοτών με την ιστοσελίδα του Δήμου, την εφημερίδα ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ και πλήθος ειδικών φυλλαδίων, στην προβολή της πόλης μας στον ημερήσιο τύπο και στα Μ.Μ.Ε. 


– Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επιγραμματικά σε αρκετά νέα έργα που είναι σε εξέλιξη από το Δήμο, ενώ τόνισε με νόημα ότι το μέλλον του νέου Δήμου Λαυρεωτικής είναι η ΔΕΗ, το γνωρίζω λόγω ειδικότητας κατέληξε. 


– Τέλος, μεγάλη έμφαση έδωσε στην αρχή και το τέλος της ομιλίας του στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου. Στα ταμπλώ που ήταν στη διάθεση όλων, φαινόταν η υπερχρέωση του Δήμου το 2007 και τι αφήνει σήμερα η Δημοτική Αρχή. Επεσήμανε ακόμη ότι οι μισθοί του Δημάρχου – Αντιδημάρχων – Προέδρων – δημοτικών συμβούλων δόθηκαν σε ανθρώπους που εργάζονται στο Δήμο νυχθημερόν και σε άλλες δημοτικές ανάγκες και φορείς, ενώ η MERSENTES του δημάρχου παραχωρήθηκε από την αρχή της θητείας στο ΚΑΠΗ, ενώ αναφορά έγινε και στην πιστοποίηση έργων (ISO 9001) που απέκτησε ο Δήμος Κερατέας. 


Ο απολογισμός έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Οι περισσότεροι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την πλήρη ενημέρωση, ενώ στο κοινό υπήρξαν αρκετοί κάτοικοι που ανήκουν σε άλλους δημοτικούς συνδυασμούς του Δήμου Λαυρεωτικής και παρακολούθησαν με ιδιαίτερο προβληματισμό και σεβασμό όλο τον απολογισμό του Δημάρχου. 


Στον απολογισμό παρευρέθηκαν οι πρώην δήμαρχοι Κερατέας Α. Αντωνίου, Γ. Γιασεμής, ο υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Λαυρεωτικής Σ. Παπασταυρόπουλος και ο νομαρχιακός σύμβουλος Α. Γάκης.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σαν σήμερα…

8 Δεκεμβρίου το 1797Συλλαμβάνεται στην Τεργέστη o Ρήγας Φεραίος, μαζί με τον συνεργάτη του Χριστόφορο Περραιβό. το 1911Γεννήθηκε ο Νίκος...

Λιμανάκια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Βάρκιζας – Σουνίου

Ξεκίνησαν οι επείγουσες εργασίες στα Λιμανάκια της Βάρκιζας προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των διερχόμενων ΙΧ. Υποχώρηση των πρανών διαπιστώθηκε στα λιμανάκια της Βάρκιζας από...

Σχετικά άρθρα