ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ, ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ, ΚΟΡΩΠΙ, ΚΕΡΑΤΕΑ, ΛΑΥΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΙΑ, ΚΑΜΑΡΙΖΑ, ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ, ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΚΙΤΣΙ, ΚΟΥΠΙ, ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ, ΚΡΩΠΙΑ

Σε φάση υλοποίησης η νέα λιμενική πολιτική

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο...
Facebook
Twitter

Μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά ή συνένωση των λιμανιών, η πολιτεία θα μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , αφού το κράτος θα ελέγχει περίπου το 90% των μετοχών και στόχος είναι να φτάσει το 51%.

Σε φάση υλοποίησης εισέρχεται μέσα στην εβδομάδα η πολιτική συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, για τη λιμενική πολιτική.

Οι δύο υπουργοί «είδαν» τα σχέδια που υπάρχουν και συμφώνησαν με την πρόταση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ, Γιώργου Ανωμερίτη, να χωριστούν όλα τα λιμάνια της χώρας σε τέσσερις περιοχές και να ενταχθούν σε αντίστοιχες εταιρείες. Το σχέδιο προβλέπει ότι στην Αττική, όπως είχε γράψει η «Ν», το σύνολο των λιμανιών θα πάει κάτω από την «ομπρέλα» του ΟΛΠ, που μετατρέπεται σε holding.

Στο Ιόνιο λιμενικό σύστημα, θα ενταχθούν όλα τα λιμάνια της ευρύτερης περιοχής κάτω από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών ΟΛΠΑ , στο Βορρά επικεφαλής θα είναι ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης και στο Αιγαίο, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου ΟΛΗ .

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων θα πραγματοποιήσουν μέσα στην εβδομάδα τις πρώτες τους συναντήσεις, με στόχο την όσο τον δυνατόν γρηγορότερη υλοποίηση του πολιτικού σχεδιασμού.

Σε πρώτη φάση, οι τέσσερις Οργανισμοί Λιμένων θα πάρουν κάτω από την ομπρέλα τους τα υπόλοιπα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Ειδικότερα, στον ΟΛΠ θα ενταχθούν το Λαύριο, η Ραφήνα και η Ελευσίνα, στον ΟΛΘ ο Βόλος, η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει για τον ΟΛΠ, κάτι που μπορεί κάλλιστα να ισχύσει και στον ΟΛΘ, αφού και οι δύο είναι εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, μόλις ολοκληρωθεί η εξαγορά ή συνένωση των λιμανιών, η πολιτεία θα μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μετοχοποίησή του, αφού το κράτος θα ελέγχει περίπου το 90% των μετοχών και στόχος είναι να φτάσει το 51%.
Η Πάτρα και το Ηράκλειο αποτελούν ξεχωριστές ενότητες, αφού, εκτός από κάποια μεγάλα λιμάνια που θα πάρουν κάτω από την «ομπρέλα» τους, όπως της Ηγουμενίτσας, της Κορίνθου και των Χανίων αντίστοιχα, στον έλεγχό τους θα τεθούν και τα νησιωτικά λιμάνια του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους. Λιμάνια που είναι τα περισσότερα λιμενικά ή δημοτικά Ταμεία και έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης για επενδύσεις.

Η λογική
Η λογική της ένταξης όλων των λιμανιών της χώρας σε τέσσερις εταιρείες γίνεται με βάση τη λογική του Αττικού Λιμενικού Συστήματος. Στην ουσία, είναι η προώθηση ενός συνολικού και ορθολογικού σχεδιασμού του λιμενικού συστήματος και η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των λιμένων στην προσφορά λιμενικών υπηρεσιών.

Για την αξιοποίηση και ανάδειξη των λιμένων, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι υφιστάμενες δραστηριότητες, οι ανάγκες και προοπτικές που έχουν στη βάση ενός συνεκτικού και ορθολογικού σχεδιασμού του ελληνικού λιμενικού συστήματος, αλλά και του γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.

Επίσης, θα εξεταστεί και η άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ της ανάπτυξης των λιμένων και της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης της περιοχής στην οποία βρίσκονται.

Στην εξέταση θα περιληφθούν και οι οδικοί, σιδηροδρομικοί και θαλάσσιοι που καθιερώνονται η βελτιώνονται και οι οποίες δημιουργούν νέες ανάγκες για ποιοτικές λιμενικές υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Εγνατία και η Ιονία Οδός, η επέκταση του σιδηρόδρομου στο ΣΕΜΠΟ του Πειραιά, και η σχεδιαζόμενη προέκταση του προαστιακού στο Λαύριο, αλλά και ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών στα νησιά για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοΐας και της κρουαζιέρας.

Χρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ
Για τη χρηματοδότηση των έργων, θα χρησιμοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις μέσω ΣΔΙΤ, παραχωρήσεων ή και απευθείας κινήτρων μέσα από τον αναπτυξιακό νόμο, ενώ στις περιπτώσεις όπου είναι εφικτό, με απευθείας δανειοδότηση από τραπεζικά ιδρύματα και χρηματοδότηση από την Ευρώπη, ειδικά σε ό,τι αφορά έργα που έχουν στόχο την εξυπηρέτηση του κοινωνικού ιστού κάθε περιοχής.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1859808 

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Σχολίασαν…Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή και δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράφουμε άμεσα και χωρίς καμία προειδοποίηση συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης θα αποκλείονται.

Διαβάστε επίσης...

Πας-σε-58-λεπτά,-με-8e-βενζίνη:-Το-χωριό-με-τα-γαλαζοπράσινα-νερά-και-τις-φθηνές-τιμές-που-θυμίζει-νησί

Πας σε 58 λεπτά, με 8€ βενζίνη: Το χωριό με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις φθηνές τιμές που θυμίζει νησί

Μια πηγή όασης για τους καλοκαιρινούς μήνες δεσπόζει εντός Αττικής, ένας προορισμός με άμεση πρόσβαση από τους Αθηναίους. Τo Δασκαλειό Κερατέας είναι ένας μικρός οικισμός της

Scroll to Top