Στη Φυλή (και) τα σκουπίδια των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας (Ηλείας)

Πρόσφατα Άρθρα

Μέσα στο εορταστικό των ημερών και χωρίς καθόλου τυμπανοκρουσίες, «έπεσαν», τελικά, οι υπογραφές στην ΚΥΑ, πουαναρτήθηκε στη “Διαύγεια”, για τη μεταφορά των απορριμμάτων (και) των δήμων Πύργου και Αρχαίας στη Φυλή. Σε αυτήν γίνεται λόγος για μεταφορά 2.500 τόνων αστικών απορριμμάτων, συστήνεται στους δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας να κάνουν συσκευασιών, να αποκαταστήσουν κάποιους ΧΑΔΑ (στις «Λίμνες» και στον «Πολυπόταμο Πελοπίου») και τον παλιό χώρο δεματοποίησης (στο «Ποτόκι»). Και ακόμη: να μεριμνήσουν για τη σύντομη εξασφάλιση αδειοδότησης χώρου μεταφόρτωσης των αποβλήτων.

  Το τελευταίο σημείο μεταφράζεται σε συνέχιση της μεταφοράς αποβλήτων εκτός Ηλείας, πιθανότατα στη Φυλή, που δεν θα περιοριστεί στους 2.500 τόνους. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει και η εμπειρία από την αντίστοιχη επιλογή μεταφοράς στη Φυλή αποβλήτων των δήμων Τρίπολης και Ερμιονίδας. Που ξεκίνησε, στις 14/3/2013, για έξι μήνες, πήρε παράταση μέχρι 31/12/2013 και, μάλλον, θα συνεχιστεί να κατασκευαστούν τα έργα μεταβατικής διαχείρισης της περιφέρειας Πελοποννήσου (ακόμη βρίσκονται σε διαδκασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης).

Πέρα από το γεγονός ότι “λύσεις” αυτού του τύπου δεν λύνουν το πρόβλημα στην Ηλεία, ούτε και τα ευχολόγια της για ανακύκλωση (οι υπουργάρες μας και οι αυτοδιοικητικοί της Ηλείας θα νομίζουν ότι πρόκειται για κάποια καινούργια ανακάλυψη), εντύπωση προκαλεί η αγόγγυστη αποδοχή του ΕΔΣΝΑ και της ΠΕΔΑ Αττικής. Αυτών, δηλαδή, που επικαλούνται την πλήρωση του ΧΥΤΑ Φυλής για να νομιμοποιήσουν τα νέα εργοστάσια. Που ενώ στην περίπτωση των δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης συζήτησαν στα όργανά τους (κάνοντας τους απαραίτητους παλληκαρισμούς, προτού αποδεχτούν την αντίστοιχη ΚΥΑ), αυτήν τη φορά τήρησαν «σιγή ιχθύος». Καμία συνεδρίαση, καμία ανακοίνωση!

Τη στάση τους, αναπόφευκτα, πρέπει να τη συνδέσουμε και με τη συζήτηση που έχει ανοίξει στις τεχνικές υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ για επέκταση των χώρων ταφής στη Φυλή. Εδώ και ένα χρόνο, τουλάχιστον, σε αλεπάλληλες συνεδριάσεις της του ΕΔΣΝΑ έχει τεθεί το της μεγιστοποίησης της χωρητικότητας των υφιστάμενων κυττάρων της α’ και της β΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής. Η συζήτηση δεν έχει μείνει, όμως, εκεί. Στη συνεδρίαση της του ΕΔΣΝΑ, στις 26/11/2012, τέθηκε καθαρά το θέμα επέκτασης του ΧΥΤΑ με την κατασκευή και γ΄ φάσης, στον υπολειπόμενο χώρο της εγκατάστασης.

Ελπίζουμε ότι το του εφησυχασμού, που προσπαθούν να καλλιεργήσουν τα υπουργεία και οι αυτοδιοικητικοί (των περιοχών αποστολή, αλλά και των περιοχών υποδοχής των αποβλήτων), δεν θα αποδεχτούν οι συλλογικότητες των πολιτών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι στην αυτοδιοίκηση και οι πολιτικοί χώροι που ευαγγελίζονται την εναλλακτική διαχείριση. Θα άξιζε, για παράδειγμα, να μιλήσουν απευθείας οι αντίστοιχοι φορείς της Ηλείας και της Φυλής για το συγκεκριμένο θέμα. Ενδιαφέρον θα είχε, επίσης, να απευθυνθούν, από κοινού, οι οργανώσεις των (ίδιων) κομμάτων στην και στη Φυλή στους κατοίκους και των δύο περιοχών.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ