Γλίτωσε από το απόσπασμα του Ράιχ για να τον δολοφονήσουν στο σπίτι του στην Κερατέα

Πρόσφατα Άρθρα


 

Αποκαλύπτει ο Στέφανος Χίος | Εφημερίδα Δημοκρατία 
Ο 83 στρατηγός της χωροφυλακής εν αποστρατεία, θρυλικό όνομα του ελληνογερμανικού και ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-44 στις οροσειρές της Πίνδου και στα οχυρά του ελληνικού στρατού, Ανδρέας Μαστοράκος, είναι το θύμα της ληστείας μετά φόνου μέσα στο κτήμα του στη Κερατέα, το πρωινό της περασμένης Κυριακής. Η ιστορία για μία ακόμα φορά επιφύλαξε στους ατρόμητους την ίδια τραγική μοίρα. 
Ο Ανδρέας Μαστοράκος κατόρθωσε να επιβιώσει από τα πυρά και το απόσπασμα του γερμανικού Ράιχ και από τις άγριες ενέδρες του εμφυλίου της περιόδου 1944-1949 και όπως δείχνει η άγρια σκηνή του εγκλήματος ξεψύχησε με μια σφαίρα στην καρδιά, πιθανόν από το πιστόλι που φύλαγε μέρα νύχτα κάτω από το μαξιλάρι του.

Η αστυνομία υποψιάζεται πολλά. Συγκεκριμένους αλλοδαπούς που μπήκαν στο σπίτι για να αρπάξουν μέχρι ξεχασμένους «γδικιωμούς» της εμφυλιοπολεμικής περιόδου. Το δεύτερο έχει τις λιγότερες πιθανότητες να ισχύει εαν το μίσος που χώριζε αδέρφια έχει σβηστεί από την λήθη των 62 χρόνων.

 
Ο 83 στρατηγός της χωροφυλακής ζούσε τα τελευταία χρόνια μόνος του στο κτήμα. Τον πρόσεχαν ένα ζευγάρι Αλβανών που με πατρική φροντίδα είχε κοντά του. Και οι δύο έχουν καταθέσει για το αιματηρό συμβάν.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον εκδότη της εφημερίδας «Αδούλωτη Μάνη», Γιώργο Δημακόγιαννη, ο στρατηγός ποτέ δεν έκοψε τον ομφάλιο λώρο που τον συνέδεε με την πατρώα γη, τον Άγιο Δημήτριο, την περιοχή της Μονεμβασίας και την Μάνη, αλλά και κάθε γωνιά της Λακωνικής γης, στον Πάρνωνα και τον Ταΰγετο. 

Συμμετείχε σε πατριωτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και το πρωινό κάθε 28ης Οκτωβρίου ανέβαινε στο μνημείο του «αετού της Πίνδου» Μανιάτη Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη και τελούσε μόνος του τρισάγιο στη μνήμη του. Κάθε πρώτη Κυριακή του Αυγούστου βρισκόταν στο μοναστήρι της Φανερωμένης Δρυάλου (στη Μέσα Μάνη) για το ετήσιο μνημόσυνο των Λακώνων πεσόντων της περιόδου 1940-49.


Εθνική Συμφιλίωση
 
 Ο Ανδρέας Μαστοράκος σαν αξιωματικός της Ελληνικής Χωροφυλακής στον ανταρτοπόλεμο, ενετάχθη στα ένοπλα εκκαθαριστικά σώματα της υπαίθρου. Ήταν αυτόπτης της δολοφονίας του ήρωα λοχαγού του Ελληνικού Στρατού Γρήγορη Αργείτη που σκοτώθηκε στο μοναστήρι της Έλωνας, αλλά και της άγριας δολοφονίας του νομάρχη Αρκαδίας, του Μανιάτη Γιάννη Βουγιουκλάκη, πατέρα της γνωστής ηθοποιού Βουγιουκλάκη. 

Υπήρξαν κατηγορίες στο παρελθόν ότι ενσωματώθηκε στους «Χίτες» και συνήργησε σε δεκάδες ανθρωποκτονίες. Οι ίδιες κατηγορίες όμως για εθνική προδοσία διατυπώθηκαν και από την απέναντι πλευρά-των δικών του-για τους πάνοπλους καπετάνιους του ΕΛΑΣ. Ότι έβαψαν τα χέρια τους με το αίμα αθώων. 

Όμως Μαστοράκος, ο επιτελάρχης της 3ης ηρωικής μεραρχίας του ΔΣΕ, Γιώργος Κονταλώνης και ο Γιάννης Γραμματικάκης (Αστραπόγιαννης), διοικητής λόχου στο 1ο Τάγμα του 8ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Λακωνίας και από τους πρώτους αντάρτες του Πάρνωνα, είχαν καθίσει στο ίδιο τραπέζι της εθνικής συμφιλίωσης μετά από χρόνια και είχαν επουλώσει τις πληγές.
 
olympia

Λάκωνας ευπατρίδης ο δολοφονηθείς 83 στην Κερατέα

“ Ο Ανδρέας Μαστοράκος κάθε πρωί της 28ης Οκτωβρίου τελούσε, μόνος, μνημόσυνο στη Πίνδο… ”

2011 10 03 25

Το κοινωνικό πλέον ζήτημα, ανεξέλεγκτων διαστάσεων, της συνύπαρξης Ελλήνων και απροσάρμοστων αλλοδαπών είναι θέμα πρώτης επικαιρότητας.
Ανασφάλεια και φόβος χαρακτηρίζει την ψυχολογία εκείνων των πολιτών που δεν έχουν τη δύναμη της αυτοπροστασίας αλλά, δυστυχώς, δεν έχουν και την ευτυχία να γερνούν μέσα σε χέρια οικογενειακά.Συνάμα απογοήτευση για το παρόν που επεφύλασσαν οι νεοέλληνες στους ανθρώπους που κάποτες κράτησαν “Θερμοπύλες”.
Ο συνάδελφος δημοσιογράφος Γιώργος Δημακόγιαννης, προσεγγίζει «Λακωνικά» την υπόθεση της δολοφονίας ενός ευπατρίδη Λάκωνα, του Ανδρέα Μαστοράκου και γράφει:
«Ένας αληθινός ευπατρίδης, ο ελληνόψυχος Λάκωνας – Μανιάτης στρατηγός ε.τ. της Χωροφυλακής Ανδρέας Μαστοράκος, ένδοξος τραυματίας του πολέμου 1946-49, είναι ο δολοφονηθείς 83χρονος παππούς «έφηβος», στο σπίτι του στην Κερατέα Αττικής, το ξημέρωμα της Κυριακής 2 Οκτωβρίου, από αδίστακτους αλλοδαπούς –απ’ ότι όλα δείχνουν- εγκληματίες φονιάδες, απ’ αυτούς που λυμαίνονται την πατρίδα μας και έχουν κυριολεκτικά ρημάξει την Ανατολική Αττική, με φόνους, κλοπές και καθημερινές ληστείες. «Κλειδί» στην τραγική υπόθεση της δολοφονίας του Μαστοράκου αποτελεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το ζευγάρι των Αλβανών (“οικιακών βοηθών”) που με πατρική φροντίδα είχε για δεκαετία και πλέον κοντά του.
Ο στρατηγός Ανδρέας Μαστοράκος, με διαρκή προφορά στην Πατρίδα και τον Συνάνθρωπο, ποτέ δεν έκοψε τον ομφάλιο λώρο που τον συνέδεε με την πατρώα γη, τον Άγιο Δημήτριο, την περιοχή της Μονεμβασίας και την αδούλωτη Μάνη, αλλά και κάθε γωνιά της Λακωνικής γης, στον Πάρνωνα και τον Ταϋγετο, συμμετέχοντας σε πατριωτικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις και με τον οβολό του σε πλήθος εξωραϊστικές και πολιτιστικές δράσεις. 
Το πρωινό κάθε 28ης Οκτωβρίου τον έβρισκε κανείς στο μνημείο του αετού της Πίνδου Μανιάτη Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Δαβάκη, να τελεί μόνος τρισάγιο στη μνήμη του. Κάθε πρώτη Κυριακή του Αυγούστου στο μοναστήρι της Φανερωμένης Δρυάλου (στη Μέσα Μάνη) για το ετήσιο μνημόσυνο των Λακώνων εθνικών αγωνιστών 1940-49. Και του Αγίου Ανδρέα, ημέρα της ονομαστικής του εορτής, στο κτήμα του στην Κερατέα, στο λαμπρό εκκλησάκι και το μνημείο για τους συμπολεμιστές που είχε φτιάξει ο ίδιος, κοινή για πλήθος –Λάκωνες και μη, επιφανείς και μη- προσκυνητές…
…Άραγε τώρα που θα συναντήσει στους ουρανούς τους Συμπολεμιστές και φίλους του, Ήρωες και Εθνομάρτυρες, τι θα ‘χει να τους διηγηθεί για τα χάλια της Πατρίδας μας που φαίνεται να ‘χει παραδοθεί στην νέα Κατοχή, στην τρόικα και τους αλλοδαπούς εγκληματίες;…»

notospress.gr
 

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ