Διαχείριση απορριμμάτων μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. : «τα λεφτά είναι πολλά και βιάζονται…»

Πρόσφατα Άρθρα

Με αφορμή τις διαδικασίες που τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα σε Αττική, Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες, Πελοπόννησο, Δυτ. Μακεδονία και έχουμε συνέχεια, εκφράζουμε  για ακόμη μία φορά την πλήρη αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε σκέψη κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων  μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Αρνούμαστε να συνομολογήσουμε στην ιδιωτικοποίηση μιας τόσο σοβαρής για την δημόσια  υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών υπόθεσης. Δεν είναι δυνατόν η διαχείριση  των απορριμμάτων να παραδοθεί στο έλεος της ιδιωτικής κερδοσκοπίας και των ξένων επενδυτών,  που σαν τα όρνεα πέφτουν πάνω στην αυτοδιοίκηση  με την ελληνογερμανική  συνεργασία.

Αρνούμαστε να γίνουμε συνένοχοι στην κατακόρυφη του κόστους των υπηρεσιών, που συνεπάγεται αυτή η επιλογή, αύξηση η οποία θα επιβαρύνει περαιτέρω τον ήδη καθημαγμένο μέσο δημότη αυτής της πόλης.
Το πρόβλημα των απορριμμάτων  είναι υπαρκτό. Το αποδεικνύει η κατάσταση στην Ξερόλακκα και τα γεγονότα  στην Ηλεία. Σχεδιασμοί στα χαρτιά,  βαλτωμένοι επί δεκαετία, αποτυχημένοι στη πράξη. Ωστόσο, η λύση δεν είναι η πολιτική που μας έφτασε ως εδώ,  η οποία και σήμερα θέλει  τους στη γωνία και την τοπική αυτοδιοίκηση να εκτελεί εντολές άνωθεν και να εκφυλίζεται σε ρόλο φοροεισπράκτορα για την εξυπηρέτηση  των επιχειρηματικών συμφερόντων .
Η λύση είναι διαχείριση στερεών αποβλήτων, που στηρίζει την πρόληψη δημιουργίας & μείωση της  παραγωγής αποβλήτων, την ανάκτηση & επαναχρησιμοποίηση υλικών  και τον διαχωρισμό των επικινδύνων  αποβλήτων.
Συνεκτιμά και αξιοποιεί τα  ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά  χαρακτηριστικά  σε  τοπικό και περιφερειακό  επίπεδο, αναγνωρίζει ρόλο και λόγο στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης  επ΄ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, θέσεις εργασίας  και  δεν συνεπάγεται πρόσθετα  οικονομικά  βάρη  για  τους  πολίτες.
Εξασφαλίζει το συντονισμό- του συστήματος διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων όλων των δράσεων σε κάθε επίπεδο, και  την  ανάπτυξη δημόσιου ελεγκτικού μηχανισμού. Δίνουμε προτεραιότητα  στις δράσεις σε επίπεδο δήμου, γειτονιάς, χώρων εργασίας και κατοικίας, με ανάπτυξη τοπικών διαχειριστικών σχεδίων που εντάσσονται στο ευρύτερο περιφερειακό σχέδιο, με σκοπό:  την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση υλικών,  μέσω της διαλογής στη πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης μικρής κλίμακας και της ανάπτυξης δικτύου χωριστής συλλογής των ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. επικίνδυνα).
Απορρίπτουμε τα σχέδια για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ .
Ζητάμε τη στήριξη του δημόσιου χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμμάτων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των απασχολούμενων στους ΟΤΑ.
Ζητάμε την αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης και του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης για τις συσκευασίες, με ενσωμάτωση των δράσεων και των πόρων της ΕΕΑΑ στο σύστημα διαλογής στην πηγή των ΟΤΑ.
Καλούμε τα αυτοδιοικητικά σχήματα Α΄ και Β΄ βαθμού να  αναλάβουν τις   τους για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Όσοι σχεδιάζουν να  πετάξουν στο δρόμο τους εργαζόμενους και ανενόχλητοι να  πλουτίσουν με τα σκουπίδια σε βάρος της κοινωνίας, θα μας  βρουν απέναντι  τους  μαζί με τους πολίτες .
Οκτώβριος 2012                                                                    Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ