Ελλάδα: Από τους χειρότερους μαθητές στην ΕΕ σε θέματα αποβλήτων

Πρόσφατα Άρθρα

Ελλάδα: ο πιο κακός ο μαθητής

Πάνω από το 75% των στερεών αποβλήτων της σε χωματερές ή σε ΧΥΤΑ πετάει η Ελλάδα, διατηρώντας Χώρους Ανεξέλεγκτης Διαχείρισης των Απορριμμάτων.
Την ίδια στιγμή η χώρα δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα που υπάρχουν για διαχείρισης των απορριμμάτων ενώ έχει αποδειχθεί ότι η εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα και η ανακύκλωση μπορεί να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να συνεισφέρουν κατά πολύ στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Η Ελλάδα είναι από τους χειρότερους μαθητές στα θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων – η τελευταία από τα κράτη μέλη”, επεσήμανε ο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων  Πρασίνων, σε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Ο της ΕΕ εξήγησε ότι η task force προσπαθεί να βοηθήσει στην απορρόφηση πόρων στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος. Τόνισε όμως ότι πρέπει να πιάνουν τόπο τα που δαπανώνται. Διαβεβαίωσε ότι δεν προκύπτει από πουθενά ότι η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων κοστίζει ακριβότερα.
Αντιθέτως, η εφαρμογή οικονομικών εργαλείων όπως της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει” και η υιοθέτηση συστημάτων χρέωσης “Πληρώνω Όσο Πετάω”, πληρωμής δηλαδή των τελών καθαριότητας με βάση την ποσότητα που παράγεται, αποδεδειγμένα βοηθούν στην επίτευξη υψηλών ποσοστών μείωσης κι ανακύκλωσης αλλά και στον εξ ορθολογισμό των οικονομικών των Δήμων, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε εποχές οξείας κρίσης, όπως η σημερινή.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανακύκλωσης των δημοτικών αποβλήτων σήμερα είναι 42%, μακριά από τον στόχο για ανακύκλωση 50% του συνόλου των απορριμμάτων, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες τον έχουν μεμονωμένα ξεπεράσει.
Η πλήρης εφαρμογή της πολιτικής για τα απόβλητα μέχρι το 2020, θα είχε ως σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη δημιουργία 400.000 επιπλέον θέσεων εργασίας (από 2 εκατ.  εργαζόμενους το 2008 σε 2.4 εκατ. το 2020), καθώς και την εξοικονόμηση 72 δισ. ευρώ το χρόνο καθώς και επιπλέον ετήσιο κύκλο εργασιών που ξεπερνάει τα 42 δισ. ευρώ στους τομείς της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης (από 145 δισ. ευρώ το 2008 σε 187 δισ. ευρώ το 2020).
greenbusiness.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ