18.2 C
Keratea
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Πωλείται το λιμάνι Λαυρίου

Πρόσφατα Άρθρα

Ένα δεύτερο κύμα πώλησης 10 μεγάλων λιμανιών και παραχώρησης 11 αεροδρομίων εξετάζει η κυβέρνηση δια του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα τουλάχιστον με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας liberal.gr που υπογράφει ο δημοσιογράφος Γ. Φιντικάκης. 


Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα αεροδρόμια και τα λιμάνια αναμένεται να είναι από τις πρώτες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις της νέας χρονιάς για το αφού θεωρούνται από τα περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να προσελκύσουν άμεσα επενδυτικό ενδιαφέρον, και να αποφέρουν σημαντικά έσοδα.

Μεταξύ των δύο «πακέτων» πάντως – λιμάνια από την μια , αεροδρόμια από την άλλη – εκτιμάται ότι το Ταμείο θα καταλήξει σε διαφορετικές «συνταγές» ιδιωτικοποίησης.

Συγκεκριμένα τα λιμάνια θα πωληθούν , κατά το πρότυπο του ΟΛΠ (και όπως αναμένεται να γίνει με τον ΟΛΘ), ενώ για τα αεροδρόμια θα επιλεγεί η διαδικασία της παραχώρησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. 


Τα δέκα μεγαλύτερα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, που θεωρείται ότι μπορούν να προσελκύσουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον είναι η Ηγουμενίτσα, η Αλεξανδρούπολη, το Λαύριο, η Ελευσίνα, η Ραφήνα, η Πάτρα, η Καβάλα, η Κέρκυρα, το και ο Βόλος.

Έχει τη σημασία του ότι το κατέχει το 100% των μετοχών των εταιριών αυτών, οι οποίοι και έχουν την διαχείριση των λιμένων μέχρι το 2042. Τούτο σημαίνει, πάντα κατά το δημοσίευμα, ότι θα μπορούσε να βγει προς πώληση ακόμη και το 100% των μετοχών, και όχι μόνο το 67% όπως συνέβη στις περιπτώσεις και ΟΛΘ.


Στα περισσότερα από τα εν λόγω λιμάνια καταγράφεται αύξηση εσόδων και μείωση στα κόστη, αυτό όμως που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον είναι εκείνο της Αλεξανδρούπολης.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο λιμένας της Αλεξανδρούπολη εξετάζεται να βγει πρώτος εντός του 2017 σε διαγωνισμό. Διότι συγκεντρώνει πολλαπλά πλεονεκτήματα, σύμφωνα με έκθεση που παρέλαβε πρόσφατα το από το σύμβουλο στον οποίο ανάθεσε να αξιολογήσει τις επιλογές αξιοποίησης των παραπάνω λιμένων. Ανάμεσα στα “ατού” της Αλεξανδρούπολης ξεχωρίζουν οι σημαντικές που έχουν γίνει στο λιμάνι τα προηγούμενα χρόνια, η προοπτική σύνδεσής του με την γειτονική Εγνατία Οδό, και το γεγονός ότι η θέση του επιτρέπει στη διεθνή ναυσιπλοΐα να παρακάμπτει το Βόσπορο.


Έπονται χρονικά της Αλεξανδρούπολης, οι διαγωνισμοί για τα τρία λιμάνια της Αττικής (Λαύριο, Ελευσίνα, Ραφήνα), όπου είναι πολλές οι συνέργειες με το αναπτυσσόμενο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αμέσως μετά, θα μπορούσαν να πάρουν σειρά εκείνα της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου.

Σε ότι αφορά στα αεροδρόμια που δεν παραχωρήθηκαν στη Fraport, επί ενός συνόλου 23 πανελλαδικά, επενδυτικό ενδιαφέρον εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν τα 11. Πρόκειται για τα αεροδόμια της Πάρου, της Χίου, της Καλαμάτας, της Νάξου, του Αραξου, της Καρπάθου και της Ικαρίας, ενώ θα παραχωρηθούν με την ίδια μέθοδο, και 4 επιπλέον, δηλαδή των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, των Κυθήρων και της Νέας Αγχιάλου.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω τελούν υπό την αίρεση ενδεχόμενων πολιτικών εξελίξεωνκαι κυρίως τις αντοχές της κυβρνητικής πλειοψηφίας. Αν, δηλαδή, έχουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2017 εκλογές, τότε ο σχεδιασμός επί της ώρας θα μείνει στα χαρτιά. Αλλά και αν δεν υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, όπως επισήμως διατείνεται η κυβέρνηση, θεωρείται μια ιδιαίτερα «ριψοκίνδυνη» πολιτικά κίνηση, αφού οι «κουρασμένοι’ βουλευτές του θα κληθούν να ψηφίσουν ιδιωτικοποιήσεις, που μπορεί να φέρουν μεν έσοδα στο κράτος, τις όποίες όμως μέχρι πρόσφαταακόμη «ξόρκιζαν», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα του Τρίτου Μνημονίου.

portnet.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ