Οπως υποστηρίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών με ποσό άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων, «προς όφελος και μόνον του “εθνικού” εργολάβου», ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην επιστολή της προς τον κ. Ραγκούση γνωστοποιεί ότι: Στις 20 Μαΐου έγινε σύσκεψη στην περιφέρεια Αττικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων-Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ περιφέρειας Αττικής και ΕΣΔΚΝΑ προκειμένου:
* Να κατασκευαστούν τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων, που προβλέπονται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Αττική, οικονομικού αντικειμένου 500 εκατομμυρίων ευρώ.
* Να εκχωρηθεί σε ιδιώτη η εκμετάλλευση της λειτουργίας τους για 25 χρόνια, οικονομικού αντικειμένου περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
* Να πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής τη δημοπράτηση του έργου.
Με ιδιαίτερη σπουδή, μετά και την παρέμβαση της Περιφέρειας Αττικής, η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ στις 19 Μαΐου εξέδωσε πρόσκληση συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου στις 27 Μαΐου. Η εν λόγω συνεδρίαση, υπό τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αναβλήθηκε αρχικά για τις 2 Ιουνίου και ακολούθως για άγνωστη ημερομηνία.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ θεωρεί ότι:
* Η προτεινόμενη προγραμματική σύμβαση είναι παράνομη, γιατί ο ΕΣΔΚΝΑ είναι ο μοναδικός φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Αττική, και συνεπώς ο μοναδικός φορέας που μπορεί να δημοπρατήσει τα έργα.
* Με την προγραμματική σύμβαση προτείνεται να γίνει δημοπράτηση όλων των έργων (συμπεριλαμβανομένων και των ΧΥΤΑ Γραμματικού – Κερατέας) ως ένα έργο, παρά το ότι τα 4 εργοστάσια είναι σε διαφορετικές τοποθεσίες (Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα).
Κατά την ΠΟΕ-ΟΤΑ, η επιλογή αυτή είναι αποτρεπτική για συμμετοχή και άλλων υποψηφίων αναδόχων και ως εκ τούτου καθίσταται «φωτογραφική» για γνωστό ανάδοχο-εργολάβο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καθιστά σαφές ότι σε περίπτωση υλοποίησης της σύμβασης, η αντίδρασή της θα είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα του προβλήματος.
