ΠΟΕ-ΟΤΑ: Δώρο στον «εθνικό» εργολάβο τα απορρίμματα

Πρόσφατα Άρθρα

Την προσπάθεια της Περιφέρειας Αττικής να αφαιρέσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να την εκχωρήσει για 25 χρόνια σε ιδιώτη, με προοπτική αυτό να γίνει σε ολόκληρη τη χώρα, καταγγέλλει με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (-ΟΤΑ).

Οπως υποστηρίζει η -ΟΤΑ, αυτό θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών με ποσό άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων, «προς όφελος και μόνον του “εθνικού” εργολάβου», ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ στην επιστολή της προς τον κ. Ραγκούση γνωστοποιεί ότι: Στις 20 Μαΐου έγινε σύσκεψη στην περιφέρεια Αττικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων-Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), στην οποία συζητήθηκε το προγραμματικής σύμβασης μεταξύ και ΕΣΔΚΝΑ προκειμένου:
* Να κατασκευαστούν τα 4 εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων, που προβλέπονται από τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Αττική, οικονομικού αντικειμένου 500 εκατομμυρίων ευρώ.
* Να εκχωρηθεί σε ιδιώτη η εκμετάλλευση της λειτουργίας τους για 25 χρόνια, οικονομικού αντικειμένου περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.
* Να πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Αττικής τη δημοπράτηση του έργου.
Με ιδιαίτερη σπουδή, μετά και την της Περιφέρειας Αττικής, η διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ στις 19 Μαΐου εξέδωσε πρόσκληση συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου στις 27 Μαΐου. Η εν λόγω συνεδρίαση, υπό τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αναβλήθηκε αρχικά για τις 2 Ιουνίου και ακολούθως για άγνωστη ημερομηνία.
Η -ΟΤΑ θεωρεί ότι:
* Η προτεινόμενη προγραμματική σύμβαση είναι παράνομη, γιατί ο ΕΣΔΚΝΑ είναι ο μοναδικός φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Αττική, και συνεπώς ο μοναδικός φορέας που μπορεί να δημοπρατήσει τα έργα.
* Με την προγραμματική σύμβαση προτείνεται να γίνει δημοπράτηση όλων των έργων (συμπεριλαμβανομένων και των ΧΥΤΑ Γραμματικού – Κερατέας) ως ένα έργο, παρά το ότι τα 4 εργοστάσια είναι σε διαφορετικές τοποθεσίες (Φυλή, Ανω Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα).
Κατά την -ΟΤΑ, η επιλογή αυτή είναι αποτρεπτική για συμμετοχή και άλλων υποψηφίων αναδόχων και ως εκ τούτου καθίσταται «φωτογραφική» για γνωστό ανάδοχο-εργολάβο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καθιστά σαφές ότι σε περίπτωση υλοποίησης της σύμβασης, η αντίδρασή της θα είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα του προβλήματος.

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ