32.7 C
Keratea
Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Παρατείνεται η Προθεσμία για τη Διασύνδεση των Κυκλάδων – Ενδιαφέρον Από Δέκα Οίκους

Πρόσφατα Άρθρα

Αξιόλογο ενδιαφέρον από ξένους, κυρίως, αλλά και ελληνικούς οίκους καταγράφεται μέχρι στιγμής για το έργο σύνδεσης των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα, που προκήρυξε ο ΑΔΜΗΕ. Ήδη, για τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους, ο Διαχειριστής του Συστήματος παρέτεινε για ένα 15μερο την προθεσμία υποβολής προσφορών.

Έως τώρα έχουν εκδηλώσει, καταρχήν, ενδιαφέρον περί τους 10 οίκους, στη συντριπτική πλειοψηφία τους από το εξωτερικό, ενώ υπάρχουν και Έλληνες αντιπρόσωποι ξένων οίκων. Ο αριθμός αυτός, όμως, είναι μικρότερος από αυτόν που συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση του έργου και οι οποίοι ανήλθαν σε 12. Βέβαια, μένει να εκφρασθεί και επίσημα το ενδιαφέρον αυτό, με την κατάθεση προσφορών.

Αρχικά, ο ΑΔΜΗΕ είχε προσδιορίσει την 1η Οκτωβρίου για την υποβολή προσφορών, ημερομηνία που μετατίθεται στις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, τη μετάθεση της προθεσμίας ζήτησαν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, καθώς, όπως αναφέρθηκε, χρειάζονται περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, αφού μεσολάβησε και ο «νεκρός» μήνας Αύγουστος.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα συμπληρωματικά στοιχεία για τη διακήρυξη, που περιλαμβάνουν τεχνικές προδιαγραφές και στην αγγλική γλώσσα, κάτι που δεν έγινε εκ παραδρομής, όπως αναφέρεται, στο αρχικό κείμενο. Δίνονται, επίσης, διευκρινίσεις για τη συμπλήρωση ορισμένων απαραίτητων σημείων, ώστε να είναι εφικτή η υπογραφή του σχετικού συμβολαίου, ενώ παρατίθενται και γεωτεχνικές μελέτες για τους υποσταθμούς Λαυρίου, Σύρου και Μυκόνου, που δε είχαν δοθεί στην αρχική διακήρυξη. Ακόμη, καθορίζεται για τους συμμετέχοντες, ως προϋπόθεση, κύκλος εργασιών, που θα πρέπει να είναι κατά την τελευταία τριετία, 250 εκατ. ευρώ τουλάχιστον για τις ομάδες Α (αφορά στην υπόγεια και υποβρύχια καλωδιακή σύνδεση Λαυρίου-Σύρου, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ) και Β (για τις καλωδιακές διασυνδέσεις Τήνου, Σύρου, Μυκόνου και Πάρου, με προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ) , 100 εκατ. ευρώ για την ομάδα Γ (αφορά στους υποσταθμούς στο Λαύριο και στη Σύρο, , , με προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ) και 30 εκατ. ευρώ για την ομάδα Δ (για το συγκρότημα αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος στη Σύρο, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ).

Οι διαγωνιζόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν προσφορά είτε για µια ομάδα του έργου είτε για περισσότερες, αλλά η προσφορά για κάθε ομάδα θα είναι πλήρης και αυτοτελής. Από τον διαγωνισμό θα προκύψουν τέσσερις μειοδότες και θα συναφθούν ισάριθμες ανεξάρτητες συμβάσεις, µια για κάθε ομάδα έργου. Στην περίπτωση που ένας υποψήφιος μειοδοτήσει σε περισσότερες από µία ομάδες, θα υπάρχει η δυνατότητα να συναφθεί µια σύμβαση για τις ομάδες έργων που θα του ανατεθούν.

Μετά από μια 5ετία εκτιμάται ότι θα γίνει η προκήρυξη της β’ φάσης του έργου, με την οποία θα ολοκληρωθεί επί της ουσίας, προκήρυξη που θα περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις -Νάξος-Μύκονος και την πόντιση δεύτερου καλωδίου που θα συνδέσει το Λαύριο με τη Σύρο.

Διαβάστε σχετικά:
Διαμαρτυρία του συλλόγου οικιστών Πόρτο - Εννέα Κερατέας για την διασύνδεση του δικτύου ΔΕΗ με τα νησιά των ΚυκλάδωνΔιαμαρτυρία του συλλόγου οικιστών Πόρτο – Εννέα Κερατέας για την διασύνδεση του δικτύου ΔΕΗ με τα νησιά των Κυκλάδων

Την έντονη αντίδραση του συλλόγου οικιστών Πόρτο Εννέα Κερατέας αναμένεται να συναντήσουν οι ενδεχόμενες εργασίες και εγκαταστάσεις στον θαλάσσιο χώρο του οικισμού προκειμένου να γίνει η διασύνδεση τ…

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ