Η απάντηση του υφυπουργού κ. Κουκουλόπουλου στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του

Πρόσφατα Άρθρα

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του βουλευτή Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κουκουλόπουλος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
«Έχει κουράσει η αξιωματική αντιπολίτευση και η πολιτική στείρας και λαϊκίστικης δήθεν κριτικής ακολουθεί σε κάθε πρόταση της κυβέρνησης. Έχουν κουράσει οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης 2004 – 2009 να ασκούν δήθεν κριτική στη σημερινή κυβέρνηση για όσα οι ίδιοι έκαναν ή δεν έκαναν και οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.
Το νέο, όμως, στοιχείο φέρνει στην πολιτική ζωή της χώρας με τη χθεσινή του δήλωση ο κ. είναι ότι σε μια χώρα στην οποία όλα αλλάζουν, σε μια κοινωνία που παλεύει να ορθοποδήσει με πρωτοφανείς θυσίες, σε μια περίοδο κατά την οποία η εξοικονόμηση και του τελευταίου ευρώ από τους δημόσιους πόρους είναι απαραίτητη, ο κύριος Μητσοτάκης επιλέγει να υπερασπιστεί τους υφιστάμενους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς και να ταυτιστεί με την σημερινή απαράδεκτη και «τριτοκοσμική» κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τι ακριβώς υπερασπίζεται λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης; Τις χωματερές που η κυβέρνησή του δεν έκλεισε κληροδοτώντας τα πρόστιμα στη σημερινή κυβέρνηση; Τις μονάδες επεξεργασίας των απορριμμάτων που δεν έγιναν οδηγώντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ταφής σε κορεσμό και πλήρη αδιέξοδα; Η μήπως τα χάλια στα οποία οδήγησαν την ανακύκλωση πανελλαδικά ;
Και πραγματικά, είναι απορίας άξιον γιατί άραγε κάποιος επιλέγει να υπερασπιστεί σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων οδηγούν σε συνολικό κόστος επενδύσεων άνω των 2,5 – 3 δις ευρώ με κατασκευές δεκάδων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ελλάδα, ενώ το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με σχεδόν τα μισά χρήματα, σε μια εποχή σαν τη σημερινή; Πιστεύει άραγε ο κ. ότι οι 9 Περιφερειακοί Σχεδιασμοί που έχουν εγκριθεί μέχρι το 2006 δεν χρειάζονται επικαιροποίηση και πρέπει να μείνουν ως έχουν, τη στιγμή που η οδηγία – πλαίσιο 98/2008 επιφέρει πραγματική επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης της διαχείρισης των απορριμμάτων;
Η προσκόλληση στο παρελθόν, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, δεν είναι θέμα ηλικίας αλλά αντίληψης. Εκτός και αν υπάρχει θέμα ενημέρωσης για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας στη διαχείριση των απορριμμάτων, οπότε τον προσκαλούμε σε ενημερωτική συζήτηση στο ΥΠΕΣ έτσι ώστε να καλυφθούν τα σχετικά κενά του.
Σε κάθε περίπτωση, προς ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, η σημερινή κυβέρνηση, με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπουργείων, προχωράει ήδη σε πραγματικές τομές στη διαχείριση των απορριμμάτων:
Πρώτον, έχει δρομολογηθεί ήδη η κατασκευή και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας, έργο για δύο χρόνια είχε βαλτώσει επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις προ-διαγωνιστικές διαδικασίες για τα μεγάλα έργα επεξεργασίας της Αττικής και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ξεκινήσει και η διαγωνιστική διαδικασία. Άμεσα αναμένεται η έναρξη των προ-διαγωνιστικών διαδικασιών και για τα μεγάλα έργα επεξεργασίας της Θεσσαλονίκης, τα οποία αναμένεται να δημοπρατηθούν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, το αργότερο. Αυτά τα τρία έργα και μόνο καλύπτουν σχεδόν το 50% των απορριμμάτων της χώρας.
Και το κυριότερο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση μας διαμορφώνει ένα νέο πρότυπο δημοπράτησης έργων, με πρωτοφανείς διαδικασίες ανοικτής διαβούλευσης και διαφάνειας, με έργα ανοικτά σε όλες τις σύγχρονες τεχνολογικές επιλογές και με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών. Αυτό το πρότυπο θα ακολουθηθεί και σε όλα τα επόμενα έργα επεξεργασίας θα ακολουθηθούν.
Δεύτερον, άμεσα θα ολοκληρωθεί η μελέτη για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης των απορριμμάτων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας οδηγίας – πλαίσιο 98/2008. Θα πρόκειται για πραγματικό Εθνικό Σχεδιασμό, θα αξιοποιεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα δίνει βάρος στις οικονομίες κλίμακας και δεν θα είναι απλό άθροισμα επιμέρους περιφερειακών προσεγγίσεων. Ας το καταλάβουν όλοι, στη σημερινή Ελλάδα δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την πεπατημένη της δημιουργίας δεκάδων μονάδων επεξεργασίας (π.χ. 5 στη Στερεά Ελλάδα, 8 στην Κεντρική Μακεδονία, 3 στη Δυτική Ελλάδα), απαιτείται μια πιο στρατηγική και με ξεκάθαρους στόχους αντίληψη που θα λύσει το πρόβλημα εξοικονομώντας δημόσιους πόρους και εξασφαλίζοντας την ελάχιστη χρέωση των πολιτών.
Τρίτον, αλλάξαμε το καθεστώς του κατακερματισμού και της ασυνεννοησίας στους Φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων, το οποίο άμεσα θα ολοκληρωθεί με την έκδοση της ΥΑ για την Αττική και του Προεδρικού Διατάγματος για τους Φορείς της υπόλοιπης χώρας. Δημιουργούμε νέες, ευέλικτες μονάδες σε κάθε Περιφέρεια οι οποίες θα διασφαλίζουν πραγματική περιφερειακή διαχείριση των απορριμμάτων και εστίαση σε προτεραιότητες και στρατηγικές, με έμφαση στη μείωση του κόστους διαχείρισης και την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με τις παραπάνω τομές, αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια για το κλείσιμο των ΧΑΔΑ για πρώτη φορά γίνεται με ολοκληρωμένη προσέγγιση σε επίπεδο χώρας, η κυβέρνηση μας θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ένα τοπίο απόλυτα εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και πρακτικές, χωρίς τριτοκοσμικές καταστάσεις και με υλοποιημένα έργα που η κυβέρνηση της ΝΔ για πέντε έτη είχε παγώσει, είτε από άγνοια είτε από ανικανότητα. Το αν αυτό το τοπίο ταιριάζει με τα μέτρα και τα κριτήρια της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη, δεν αφορά κανέναν άλλο πέρα από τον κομματικό τους μικρόκοσμο». 
εστάλη από το υπουργείο Εσωτερικών 
διαβάστε σχετικά

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ