Π.Ε.Δ.Α.: Να μείνει στην αρμοδιότητα των δήμων η διαχείριση των απορριμμάτων

Πρόσφατα Άρθρα

Την συμμετοχή δημάρχων στον Ανταγωνιστικό Διάλογο για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, δεδομένου ότι η διαχείριση αποτελεί ζήτημα των δήμων, ζητά η ΠΕΔΑ. Εκφράζει δε την κατηγορηματική θέση της ότι η διαχείριση των απορριμμάτων παραμένει αποκλειστική αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΕΔΑ έχει ως εξής:

H E.E. της ΠΕΔΑ σε συνεδρίαση της την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου συζήτησε το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και αποφάσισε:

1. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτέλεσε την πρώτη αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας και παραμένει αποκλειστική της. Γι’ αυτό πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης αποτελεί ότι ο ΕΔΣΝΑ πρέπει να ανήκει στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιαχείριση. Αυτό άλλωστε ισχύει στις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες της χώρας. Την ίδια πρόταση είχαν καταθέσει η ΠΕΔΑ και η ΚΕΔΕ και κατά τη διαβούλευση του Νόμου «Καλλικράτης» αλλά δεν είχαν εισακουσθεί από την τότε ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.

2. Ο ΕΔΣΝΑ είναι ΝΠΔΔ που όλα τα μέλη του είναι ΟΤΑ, φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, και στο Διοικητικό του Συμβούλιο συμμετέχουν μόνον εκπρόσωποι φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (Τ.Α., Περιφέρεια). Κατά συνέπεια είναι αδικαιολόγητη η μέχρι τώρα άρνηση της ΕΛΣΤΑΤ να ενταχθεί ο ΕΔΣΝΑ στην ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών, ως φορέας της Γενικής Κυβέρνησης. Ζητάμε την ταχεία ένταξη του ΕΔΣΝΑ στην εν λόγω ρύθμιση.

Παράλληλα, η Ε.Ε. της ΠΕΔΑ διαπιστώνει ότι στο θέμα της κατασκευής των 4 εργοστασίων διαχείρισης απορριμμάτων συντελείται σημαντική πρόοδος. Λόγω της μεγάλης κρισιμότητας του θέματος των απορριμμάτων για την Αττική, το οποίο όπως προαναφέραμε αποτελεί αρμοδιότητα των Δήμων, ζητάμε τη συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων της Αττικής στον Ανταγωνιστικό Διάλογο.

Διαβάστε επίσης:

Σχολιασμός του άρθρου

μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: