9.3 C
Keratea
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Το Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας – Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Αξίζει να διαβάσετεΑπό τα δημοσιευμένα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας-Αττικής στις ιστοσελίδες
http://www.asda.gr/elxoroi/garbage.htm
http://www.asda.gr/elxoroi/garbag2.htm
http://www.asda.gr/elxoroi/garbag3.htm
http://www.asda.gr/elxoroi/garbag4.htm
http://www.asda.gr/elxoroi/garbag5.htm#αρχή

για το διάστημα 2003-2010, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

1. Υπάρχει ολιγωρία από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση από το κράτος του ζητήματος των στερεών αποβλήτων κάθε είδους (οικιακών, τοξικών, νοσοκομειακών, μπάζων-εκσκαφών-υλικών κατεδαφίσεων).

2. Η ολιγωρία αυτή οδηγεί αναπόφευκτα

στην υποβολή προστίμων από την ΕΕ πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε εκβιασμούς της κοινής γνώμης, σε ασαφές, μικροπολιτικό και μη αποτελεσματικό πλαίσιο για την ανακύκλωση, σε αντιπαραθέσεις μεταξύ φορέων.

3. Ειδικότερα, ακολουθείται η ίδια πολιτική που έχουμε διαπιστώσει με την άλωση των ελεύθερων χώρων, με τα εξής βήματα:

· Εγκατάλειψη του ελεύθερου χώρου από τον αρμόδιο φορέα,

· δημιουργία κινδύνων από τα σκουπίδια και την αισθητική αθλιότητα,

· δημιουργία κοινωνικών αντιδράσεων για την κατάσταση του ελεύθερου χώρου,

· παρουσίαση ωραίων σχεδίων ανάπλασης από το κράτος ή το δήμο, όπου κυριαρχεί το επιχείρημα «αντί να είναι σε τέτοια κατάσταση ο χώρος, ας τον πάρει ο ιδιώτης για να «αξιοποιηθεί».

· παράδοση του ελεύθερου χώρου σε ιδιωτικά συμφέροντα για εκμετάλλευση. Απώλεια του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα του. Στήσιμο νέας ιδιωτικής χρηματομηχανής για ιδιωτικά κέρδη σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

4. Στην περίπτωση των στερεών αποβλήτων, συστηματικά οι κυβερνήσεις ακολουθούν μια σαφή πολιτική κατεύθυνση προς την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής σκουπιδιών, την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης, την παράδοση τη διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με συμβάσεις παραχώρησης και με ΣΔΙΤ, την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων.

5. Οι πολίτες, που βιώνουν βουνά από σκουπίδια κάθε τόσο έξω από την πόρτα τους καταλήγουν να υποστηρίζουν οποιαδήποτε λύση τους προτείνεται ελπίζοντας ότι θα αρθεί το πρόβλημα. Η κυβέρνηση, με την υποστήριξη των ΜΜΕ προπαγανδίζει την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και κατευθύνει την κοινή γνώμη. Προσπαθεί να δημιουργήσει την κοινωνική απομόνωση των τοπικών κινημάτων που αντιστέκονται, για να επιφέρει το τελικό χτύπημα.

6. Για να επιτευχθεί η ιδιωτικοποίηση πρέπει το κράτος να παραδώσει καθαρές τις εκτάσεις όπου έχει εκδηλωθεί ιδιωτικό ενδιαφέρον. Ακολουθεί η παράκαμψη του ΣτΕ, άλλων δικαστικών αποφάσεων, παράκαμψη της δημόσιας διοίκησης-ιδιαίτερα αν έχει αντίθετη γνώμη (γη υψηλής παραγωγικότητας-Ολυμπιακό Χωριό, αρχαιολογικοί τόποι-Σχινιάς, Γραμματικό, Κερατέα, βιότοποι-Σχινιάς, δασική προστασία-Πάρκο Κύπρου και Πατησίων και πολλές άλλες περιοχές και άλλες πολλές περιπτώσεις. Συχνά προχωράει σε έργα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις (παλιότερα στο Ολυμπιακό χωριό, σήμερα σε Γραμματικό, Κερατέα). Για τα στερεά απόβλητα και τους ΧΥΤΑ γίνονται συγκρούσεις στη Λευκίμμη, στο Γραμματικό, στην Κερατέα με ιδιαίτερη σκληρότητα. Η όλη αντιμετώπιση του ζητήματος των στερεών αποβλήτων γίνεται με τη μέθοδο της δημιουργίας «κρίσιμης κατάστασης» και του εκβιασμού.

7. Σε γενικές γραμμές οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προωθούν περισσότερο τα ιδιωτικά συμφέροντα και λιγότερο ενδιαφέρονται για το δημόσιο συμφέρον. Αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνική ενεργοποίηση για πλήρη ανακύκλωση και ελαχιστοποιημένα ή μηδενικά απόβλητα αντιστρατεύεται την πολιτική της ιδιωτικοποίησης. Ιδιαίτερα, η καύση απαιτεί επαρκή πρώτη ύλη, κάτι που δεν υπάρχει αν γίνεται πλήρης ανακύκλωση. Έτσι ενοχοποιούνται οι κυβερνητικές παλινωδίες και η μη συγκρότηση αποτελεσματικών μηχανισμών ανακύκλωσης για σκοπιμότητα. Δεν είναι ανεπάρκεια ή αφέλεια. Είναι πολιτική κατεύθυνση η μη προώθηση της ανακύκλωσης.

Ακολουθούν συγκεντρωμένα τα δημοσιεύματα του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων Αθήνας για τα στερεά απόβλητα, πάνω στα οποία βασίστηκε η παραπάνω σύνοψη

http://diaxeirisi-skoupidiwn.blogspot.com/2010/12/blog-post_23.html

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα