12.6 C
Keratea
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου, 2021

Δια πυρός και σιδήρου πέρασε το πολυνομοσχέδιο – Εξι διαγραφές στο ΠΑΣΟΚ, μία στη ΝΔ

Πρόσφατα Άρθρα

Με 153 «ναι», 128 «όχι» και 18 «παρών» υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2013 – 2016, μετά από θυελλώδη συνεδρίαση που κράτησε συνολικά 14 ώρες. Εξι διαγραφές από το ΠΑΣΟΚ, μία διαγραφή στη ΝΔ.

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του έθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, τους βουλευτές που ψήφισαν «όχι» και «παρών», δηλαδή τους κ.κ. Κασσή, Γκερέκου, Κουτσούκο, Μπόλαρη, Παραστρατίδη και Σκανδαλίδη.

Επίσης, εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της έθεσε ο Αντώνης Σαμαράς τον βουλευτή Κοζάνης, Γιώργο Κασσαπίδη που ψήφισε «παρών».

«Οχι» στο πολυνομοσχέδιο ψήφισαν συγκεκριμένα ο Θόδωρος Παραστρατίδης και ο Μιχάλης Κασσής, «παρών» ψήφισαν ο Γιώργος Κουτσούκος και ο Μάρκος Μπόλαρης, «παρούσα» ψήφισε και η Αντζελα Γκερέκου, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης απείχε της ψηφοφορίας.

«Ναι» ψήφισε τελικά η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είχε εκφράσει αρχικά επιφυλάξεις.

Παρόντες δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, εκτός από τους Οδυσσέα Βουδούρη και Πάρη Μουτσινά, οι οποίοι καταψήφισαν.

Σαμαράς: Μεγάλο βήμα προς την ανάκαμψη

Ως μεγάλο, αποφασιστικό και αισιόδοξο βήμα προς την ανάπτυξη, χαρακτήρισε την υπερψήφιση των μέτρων ο πρωθυπουργός, βγαίνοντας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας από τη Βουλή.

Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την του και για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013 που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, στην Ολομέλεια της Βουλής και συμπλήρωσε ότι «τα σημαντικότερα είναι από την Δευτέρα και μετά».

«Μοναδικός, αλλά και προσωπικός μου στόχος είναι να δώσουμε το δικαίωμα της ανάπτυξης στον ελληνικό λαό, να του ξαναδώσουμε το χαμόγελο με συντονισμένη δουλειά, με με αποκρατικοποιήσεις και γενικά με κινήσεις που θα δώσουν προς τα μέσα την αλλαγή της ψυχολογίας και προς τα έξω το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σαμαράς.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» ήταν το πρώτο σχόλιο και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, αναμένεται να ξεκινήσει ο αγώνας για την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, καθώς και της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα κρίθηκε το απόγευμα ως συνταγματικό από την Ολομέλεια της Βουλής, με βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ και 47 κατά. Ακολούθησε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

 http://www.ethnos.gr

——————————————————————

Μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση

Με 153 «ναι» το πολυνομοσχέδιο

Μετά από μια άκρως επεισοδιακή συνεδρίαση υπερψηφίστηκε τελικά το πολυνομοσχέδιο που θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση της δόσης του δανείου ύψους 31,5 δισ. ευρώ με 153 από τους συνολικά 176 βουλευτές που υποστηρίζουν την κυβέρνηση να ψηφίσουν υπερ.

Πάντως η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με απώλειες τόσο από το στρατόπεδο του όσο και από της ΝΔ.

Συγκεκριμένα, το τελικό αποτέλεσμα έχει ως εξής:

Ψήφισαν 299 βουλευτές

«Ναι» ψήφισαν 153

«Όχι» 128

«Παρών» 18

Από την διαδικασία απουσίαζε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος με ανακοίνωση είχε φροντίσει να δείξει την αντίθεσή του λέγοντας ότι η «προγραμματική συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραβιάστηκε κατάφωρα».

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαγραφεί από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Επιπροσθέτως, εκτός ΚΟ τέθηκαν οι κ.κ. Γιάννης Κουτσούκος, Αγγελική Γκερέκου, Μάρκος Μπολαρης που ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ» και οι Θεόδωρος Παραστατίδης και Μιχάλης Κασσής που ψήφισαν «Όχι».

Όσο όμως και αν αναμενόταν η τελική στάση των συγκεκριμένων βουλευτών, τόσο αιφνιδιαστικό ήταν το «παρών» από το στρατόπεδο της που εξέφρασε ο κ. Γιώργος Κασαπίδης τον οποίο ο πρωθυπουργός έθεσε εκτός ΚΟ της ΝΔ.

Να σημειωθεί ότι και οι 16 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τήρησαν πιστά την απόφαση που είχαν πάρει τα συλλογικά τους όργανα και ψήφισαν «παρών».

Πλέον η επόμενη ημέρα βρίσκει την ΝΔ με 126 βουλευτές και το με 27.

Νωρίτερα, στην Ολομέλεια είχε επικρατήσει σκηνικό ακραίας πόλωσης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιτίθενται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση (Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό της θυελλώδους συζήτησης εδώ)

Συγκεκριμένα, με την έναρξη της συνεδρίασης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν αίτημα αντισυνταγματικότητας για μια σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου.

Στην συνέχεια αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα της τυπικής ψηφοφορίας με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να προχωρήσει σε ονομαστική ψηφοφορία επί της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα από την μια να καθυστερήσει η διαδικασία επί τρεις ώρες για διαδικαστικά θέματα και από την άλλη να συσπειρωθεί ο χώρος της συμπολίτευσης.

Τελικά με βουλευτές να υποστηρίζουν την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου προχώρησε η επί της ουσίας συζήτηση.

Και ενώ όλα έδειχναν όλα πλέον θα κυλίσουν ομαλά μια προσθήκη της τελευταίας στιγμής που «ακουμπούσε» την μισθολογική κατάσταση των υπαλλήλων της Βουλής λίγο έλλειψε να τινάξει την συνεδρίαση στον αέρα.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο των εργαζομένων προχώρησε σε απεργία ζητώντας να διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο του κοινοβουλίου και με τον τρόπο αυτό η μισθοί τους να καθορίζονται αποκλειστικά από τον Πρόεδρο και όχι την κυβέρνηση. Μπροστά στο εκβιαστικό δίλλημα αλλά και την επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία ο κ. Γιάννης Στουρνάρας οπισθοχώρησε ξεκαθαρίζοντας όμως ότι θα επαναφέρει την διάταξη επισημαίνοντας ότι «δεν είναι επιταγή της τρόικας αλλά καθολική απαίτηση της κοινωνίας».

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για απόσυρση της τροπολογίας, οι υπάλληλοι της Βουλής συνεχίζουν την απεργία τους και σε νεότερη ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «ο εκβιασμός και τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν θα περάσουν».

Πέραν αυτών, η πραγματική πολιτική μάχη δόθηκε πριν την έναρξη της ψηφοφορίας την ώρα δηλαδή των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών.

Συνοπτικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση πως ψηφίζουμε το αν θα μείνουμε στην ευρωζώνη ή όχι».

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας έθεσε εκ νέου ζήτημα άμεσων εκλογών ενώ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος τον κατηγόρησε ότι «επιθυμεί τον θάνατο της Ελλάδας».

Ο κ. Φώτης Κουβέλης εξήγησε για μια ακόμα φορά τους λόγους που τον αναγκάζουν να ψηφίσει «παρών» .

 http://www.protothema.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ