Άρον – άρον αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ

Αξίζει να διαβάσετε

- Advertisement -
%CE%86%CF%81%CE%BF%CE%BD+ +%CE%AC%CF%81%CE%BF%CE%BD+%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CF%84%CF%89%CE%BD+%CE%A0%CE%95%CE%A3%CE%94%CE%91

Με της ΓΓ του ΥΠΕΚΑ κ. Νάντιας Γιαννακοπούλου, με ημερομηνία 1/4/2013, δρομολογείται η εσπευσμένη αναθεώρηση – επικαιροποίηση των περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ). Η κίνηση αιτιολογείται με την «αναγκαιότητα τάχιστης ολοκλήρωσης της προσαρμογής των ΠΕΣΔΑ στις διατάξεις της οδηγίας 2008/98/ΕΚ, εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-20120».

Η απευθύνεται στις περιφέρειες της χώρας και στους περιφερειακούς φορείς διαχείρισης, από τους οποίους ζητείται, μέχρι 7/4/2014 (!), να αποστείλουν στο ΥΠΕΚΑ τα σχετικά σχέδια και χρονοδιαγράμματα, που θα αφορούν στις αναθέσεις μελετών (εφόσον απαιτείται), στη διάρκεια της κατάρτισης των ΠΕΣΔΑ, στο χρονοδιάγραμμα διαδικασίας ΣΠΕ (εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, γνωμοδοτήσεις, διαβούλευση, έγκριση ΣΜΠΕ) και στο χρονοδιάγραμμα οριστικοποίησης και έγκρισης των ΠΕΣΔΑ από τα περιφερειακά συμβούλια. Στην επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ ζητείται να παρθούν υπόψη τα νέα εθνικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, που ακόμη δεν έχουν πάρει την οριστική τους μορφή (!). Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον του 2014.

Στη διαδικασία επικαιροποίησης των ΠΕΣΔΑ καλούνται να συμμετάσχουν και οι περιφέρειες που έχουν αναθεωρήσει, παλιότερα, τους δικούς τους ΠΕΣΔΑ, έστω με την έκδοση συμληρωματικών όρων, «μετά από σχετική γνωμοδότηση από το ΥΠΕΚΑ». Όπου οι περιφερειακοί φορείς διαχείρισης, που είναι αρμόδιοι και για το σχεδιασμό και για την υλοποίησή του, δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν, την επικαιροποίηση των ΠΕΣΔΑ καλούνται να αναλάβουν οι οικείες περιφέρειες, «κατόπιν σχετικής διαπιστωτικής πράξης του ΓΓ αποκεντρωμένης διοίκησης».

- Advertisement -

Τρία σχόλια:

Η διαδικασία της εσπευσμένης αναθεώρησης των ΠΕΣΔΑ φαίνεται ότι συνδέεται (και) με τις ανάγκες σχεδιασμού της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 και, ιδιαίτερα, με τις της προγραμματικής περιόδου. Ασφαλώς, εξυπηρετείται και η ανάγκη της τυπικής εναρμόνισης με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης των αποβλήτων (ν. 4042/2012, ενσωμάτωση της οδηγίας 2008/98/ΕΚ).

Η αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ, παρότι έχει μια αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα, αφυδατώνεται από το ουσιαστικό της περιεχόμενο και μόνο από τον τρόπο με το οποίο υλοποιείται. Αναφερόμαστε και στη μη ολοκλήρωση, με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ, των εθνικών σχεδιασμών και στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα διαμόρφωσης των νέων ΠΕΣΔΑ και των ΣΜΠΕ και της «διαβούλευσης» που προδιαγράφεται.

- Advertisement -

Προϋπόθεση για μια ουσιαστική αναθεώρηση των ΠΕΣΔΑ είναι το «πάγωμα» των διαγωνισμών ΣΔΙΤ, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Διαγωνισμών που αφορούν σε φαραωνικές διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, προϊόντα μιας αντίληψης ασύμβατης με αυτήν την οποία πρέπει να υπηρετήσουν οι νέοι σχεδιασμοί (αν θέλουμε να είναι νέοι).

- Advertisement -

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

- Advertisement -

Σχετικά άρθρα