12.3 C
Keratea
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Ταχύτατοι ρυθμοί για την προώθηση των εντάξεων στα σχέδια της Πόλης

Αξίζει να διαβάσετε

Με ταχύτατους ρυθμούς εργάζεται ο Δήμος Κερατέας για την προώθηση και ολοκλήρωση των εντάξεων στο σχέδιο πόλης των περιοχών εντός της Κερατέας αλλά και των οικισμών, γεγονός που προκαλεί αισιοδοξία σε όλους για την διάσωση της ευρύτερης περιοχής από την άναρχη δόμηση και την αυθαιρεσία αλλά και ελπίδα για ανάπτυξη στη Κερατέα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Μέσα σε δύο χρόνια η νέα διοίκηση του Δήμου Κερατέας έκανε τη μεγάλη διαφορά, αφού κατόρθωσε να προχωρήσει απρόσκοπτα και με μεγαλύτερη ταχύτητα τις μελέτες για την Κερατέα και τις εκτός σχεδίου περιοχές.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη μελέτη επέκτασης-ένταξης στο σχέδιο πρώτης κατοικίας 1200 στρεμμάτων στην πόλη της Κερατέας μετά τη προσφυγή ιδιώτη που μπλόκαρε για δύο χρόνια την διαδικασία, με συντονισμένες και επιτυχημένες ενέργειες, η νέα Δημοτική αρχή ξεμπλόκαρε το σχέδιο και ήδη προχωράει η διαδικασία έγκρισης από το ΣΧΟΠ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μελετών των περιοχών Πανόραμα- Αγ. Μαρίνα- Τουρκολίμανο, Περιγιάλι- Τσονίμα- Τρεχαντιέρα.

Σημειώνουμε ότι γι’ αυτές τις μελέτες παρά το ότι γίνονται με αυτοχρηματοδότηση, η νέα Δημοτική Αρχή αποφάσισε, για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, να πληρώσει πέραν των χρημάτων των οικιστών από έσοδα του Δήμου τους μελετητές, κάτι που έχει αναγνωριστεί ως σημαντική προσφορά από τους οικιστές.

Η παγωμένη από το 1998 μελέτη για το Δασκαλιό (Ελιές, Βένιο, Βίντζι) επιτέλους ξεκόλλησε και προχωρά στην ανάρτηση της Α’ φάσης πολεοδόμησης. Για όλα αυτά επιλύθηκαν σημαντικά προβλήματα με τα δασικά. Μεγάλη ανατροπή έγινε με την πράξη εφαρμογής στην Κακή θάλασσα όπου διαπιστώθηκε αλλοίωση των σχεδίων. Ήδη διορθώθηκαν τα σχέδια και στην φάση αυτή προωθούνται οι εκδικάσεις των εκτάσεων. Με όλα αυτά διορθώθηκαν και αποτελματώθηκαν όσες μελέτες εξελίσσονταν επί χρόνια χωρίς αποτέλεσμα.

Η γνώση, η αποφασιστικότητα και η αποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής στην Κερατέα και ιδίως του Δημάρχου δεν φάνηκε μόνο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των παραπάνω μελετών και προβλημάτων. Φάνηκε στο ότι για τρεις τεράστιες περιοχές (Βγέθι, Βρωμοπούσι και Εννιά) ήδη δημοπρατήθηκαν οι νέες εντάξεις στο σχέδιο με αυτοχρηματοδότηση. Ο Δήμαρχος Κερατέας εξήγγειλε επίσης ότι μέσα στο 2009 ξεκινούν δύο ακόμα περιοχές το Αγιασμόθι και η Σπηλιαζέζα και το τελευταίο τμήμα Κακής Θάλασσας που είναι οι τελευταίες περιοχές για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ένταξης παραθεριστικής ή Β’ κατοικίας 12.000 στρεμμάτων στην Κερατέα, όσων προβλέπονταν από τη ΖΟΕ Λαυρεωτικής το 1998. Έτσι κλείνει ο μεγάλος κύκλος των επιτρεπόμενων εντάξεων.

Αμέσως μετά ξεκινάει επίσημα το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ) της Κερατέας που αποτελεί την μεγάλη ελπίδα για νέες χρήσεις γης και ανάπτυξης στην Κερατέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με μεθοδική εργασία η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κερατέας αναβαθμίστηκε με νέα στελέχη και πλέον έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθεί το τεράστιο αριθμό μελετών αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για μελέτες με ίδια μέσα και με μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων από το Δήμο. Με την πρωτοβουλία αυτή η Κερατέα, που ήταν τελευταία στις εντάξεις στο σχέδιο πόλης πριν λίγα χρόνια, καλύπτει γρήγορα το μεγάλο κενό και ολοκληρώνει τις διαδικασίες εντάξεων στο σχέδιο πόλης μεγάλων περιοχών.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Δήμαρχος Κερατέας κος Σταύρος Ιατρού «Στόχος μας ήταν και είναι η προώθηση των σχεδίων σε όλο το Δήμο που είναι για μας το δεύτερο μεγαλύτερο ζήτημα μετά την αποτροπή δημιουργίας χωματερής στο τόπο μας. Είναι η διαφύλαξή της Κερατέας από την αυθαιρεσία και την άναρχη δόμηση, είναι η αξιοποίηση της ζωής και της περιουσίας όλων των κατοίκων. Δουλεύουμε με επιμονή και γνώση σε αυτή τη κατεύθυνση και πιστεύουμε πως έτσι μόνο μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κάθε μέρα που περνά λύνουμε χρόνια ζητήματα των δημοτών μας και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.» Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα έργα γίνονται είτε με απευθείας χρηματοδότηση από το Δήμο είτε με αυτοχρηματοδότηση των οικιστών, χωρίς καμία συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ ή του Κράτους γενικότερα.Για την συμμετοχή του ΥΠΕΧΩΔΕ ο Δήμαρχος Κερατέας απέστειλε αίτημα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Πίνακας 1. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΦΠΑ ΣΤΑΔΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ
1 «Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Πράξη Εφαρμογής περιοχής «Πανόραμα – Αγ. Μαρίνα – Τουρκολίμανο» 1.385 850.850,00 Β1′ ΣΤΑΔΙΟ
2 Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Πράξη Εφαρμογής περιοχής «Περιγιάλι – Τσονίμα – Τρεχαντιέρα» 2.000 1.413.720,00 Β1′ ΣΤΑΔΙΟ
3 Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Πράξη Εφαρμογής περιοχών Εληές, Βένιο, Βίντζι (Α, Β Γ, Λιμανάκια) Δασκαλειού» 1.100 407.924,28 Β1′ ΣΤΑΔΙΟ
4 «Ολοκλήρωση πράξης εφαρμογής – Κακής Θάλασσας Δήμου Κερατέας» 300 183.345,55 Β’ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΣΥΝΟΛΟ 6.105 2.855.839,83

Πίνακας 2. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΜΕ ΦΠΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
1 Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Πράξη Εφαρμογής περιοχής “ΒΓΕΘΙ 1.200 1.218.109,89 Διαγωνισμός στις 8/12/2008
2 Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Πράξη Εφαρμογής περιοχής “ΒΡΩΜΟΠΟΥΣΙ 1.250 1.122.604,43 Διαγωνισμός στις 15/12/2008
3 Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Πράξη Εφαρμογής περιοχής “ΠΟΡΤΟ ΕΝΝΕΑ 310 396.419,86 Διαγωνισμός στις 6/12/ 2009
ΣΥΝΟΛΟ 2.760 2.737.134,18

Πίνακας 3. ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΟΥΝ
ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΥΜΒΑΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΦΠΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
4 Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Πράξη Εφαρμογής περιοχής “ΣΠΗΛΙΑΖΕΖΑ 750 700.000,00 Εντός του 2009
5 Κτηματογράφηση, Πολεοδόμηση, Πράξη Εφαρμογής περιοχής “ΑΓΙΑΣΜΟΘΙ 600 550.000,00 Εντός του 2009

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα Νέα

Σχετικά άρθρα