Η αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Πιτσικάλη για το πρόβλημα με τους φοίνικες

Πρόσφατα Άρθρα

Συνέντευξη σε τοπικό μέσο ενημέρωσης έδωσε η Αντιδήμαρχος κ. Ιουλία Πιτσικάλη για το ανησυχητικό πρόβλημα με τους κατεστραμμένους φοίνικες στη Λαυρεωτική. 

Στην συνέντευξή της αναφέρει ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και έχει λάβει την μορφή πανδημίας. Παράλληλα επέρριψε την ευθύνη στην προηγούμενη δημοτική αρχή για ελλιπείς ενέργειες, πρόληψης αλλά και ενημέρωσης της νέας δημοτικής αρχής. 
Σύμφωνα με την κυρία Πιτσικάλη έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η δράση του σκαθαριού έχει εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα με αποτέλεσμα η δυνατότητα προστασίας των φοινίκων να είναι περιορισμένη δεδομένου ότι και οι οικονομικές δυνατότητές του δήμου είναι περιορισμένες. 

Επίσης διαβεβαιώνει τους πολίτες της ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για τον περιορισμό στο ελάχιστο δυνατό των ζημιών που προκαλεί το καταστρεπτικό σκαθάρι.

Επιπλέον σε ότι αφορά τους φοίνικες σε ιδιόκτητες αυλές αναφέρει πως οι ιδιώτες έχουν την δική τους ευθύνη. Τέλος δηλώνει ότι θα είναι στη διάθεση των πολιτών, για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

1) Κα Πιτσικάλη γεια σας! Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τη θέση που έχετε στο Δήμο και τις αρμοδιότητές σας.

Ο Δήμαρχος μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί κρίσιμους τομείς στην άσκηση της Δημοτικής Πολιτικής. Τομείς όπως η εξυπηρέτηση των δημοτών μέσω των Κέντρων εξυπηρέτησης Πολιτών, η προστασία και ανάδειξη του φυσικού Περιβάλλοντος Λαυρεωτικής, μέσω της εποπτείας της υπηρεσίας πρασίνου καθώς και οι δράσεις για τα αδέσποτα, συγκροτούν ένα πλέγμα ευθυνών, στο οποίο θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Λαυρεωτικής.

2) Τι συμβαίνει με τους Φοίνικες; Γιατί η κατάσταση έφτασε σε αυτό το σημείο;

Όλοι γνωρίζουμε πως το πρόβλημα εμφανίστηκε το 2004, με την μαζική έλευση φοινικοειδών, για τη διαμόρφωση και τον καλλωπισμό των χώρων που θα φιλοξενούνταν τα ολυμπιακά αθλήματα και οι επισκέπτες των Ολυμπιακών αγώνων.


Τότε δυστυχώς δεν υπήρξε ιδιαίτερη μέριμνα για την πρόληψη εισβολής του κόκκινου σκαθαριού R.Ferrugineus που προσβάλει τα φυτά και λαμβάνει τη μορφή πανδημίας. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό.

To βασικό πρόβλημα ήταν ότι τα φυτουγειονομικά διαβατήρια που έπρεπε απαραιτήτως να συνοδεύουν τα φυτά, σε πολλές περιπτώσεις ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ή δεν ελέχθησαν ενδελεχώς κάτι που έθεσε σε κίνδυνο και τα υγιή φοινικοειδή.


Όταν αναλάβαμε ως δημοτική αρχή στις αρχές του 2011, η μόνη ενημέρωση μας ήταν από συμπολίτες μας, που με μεγάλο ενδιαφέρον και τεράστια αγωνία, μας ενημέρωσαν για την υφιστάμενη κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τότε είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, αφού η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν πήρε τα απαραίτητα πρόληψης πριν το 2009, που το πρόβλημα έγινε εμφανές για τη διάσωση των φυτών και το χειρότερο ΔΕΝ μας ενημέρωσε εμπεριστατωμένα για το μέγεθος του προβλήματος. Οι τους ήταν ελάχιστες έως ελλιπής και δεν είχαν συμβουλευτεί κάποιον ειδικό.

Όταν λοιπόν κληθήκαμε να δώσουμε λύση για να προστατεύσουμε την «κληρονομιά μας», αφού οι φοίνικες είναι σύμβολο για την πόλη του Λαυρίου, ήταν σχεδόν ακατόρθωτο. Είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η δράση του σκαθαριού είχε εξαπλωθεί ανεξέλεγκτα.

Εμείς ξεκινήσαμε μια καταγραφή του προβλήματος και ζητήσαμε την συνεργασία του ΜΠΕΝΑΚΕΙΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ, που είναι ο αρμόδιος φορέας. Αναθέσαμε λοιπόν τη μελέτη σε εκείνους και αφού πήραμε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 28/2/2011 με την υπ’ αριθμ 42/2011, αρχίσαμε τις εφαρμογές, που μας υπεδείχθησαν από την επιβλέπουσα αρχή της Περιφέρειας, με την πολύτιμη συνεργασία εθελοντικής ομάδας.

Σε πρώτη φάση απομακρύναμε τους κατεστραμμένους φοίνικες για να μην είναι εστία μόλυνσης για τα εναπομείναντα φυτά. Αμέσως μετά, εφαρμόσαμε τις τεχνικές που μας είχε υποδείξει το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, όπως παράθυρο επισκόπησης, δενδροχειρουργική αλλά και χρήση φυτοφαρμάκων.

3) Υπάρχει σωτηρία για τους φοίνικες του Λαυρίου και κυρίως για το Φοινικόδασος και τι προτίθεστε να πράξετε για το πρόβλημα;

Όπως σας προανέφερα, εμείς ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες της Περιφέρειας και του ΜΠΕΝΑΚΕΙΟΥ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ. Αρχές Ιουνίου του 2011 δόθηκε κατ’ εξαίρεση έγκριση των φυτοφαρμάκων, τα οποία κρίθηκαν ως τα μόνα ενδεδειγμένα για την καταπολέμηση του σκαθαριού. 

Ο δήμος δέχθηκε πολλές καταγγελίες από τους μελισσοκόμους της περιοχής μας, για την απώλεια πλήθους μελισσιών. Γεγονός που δεν αποδεικνύεται πλην όμως μας έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Αυτός ήταν ο λόγος που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έπαψε να δίνει άδειες φυτοφαρμάκων για πάνω από ένα χρόνο. Μόλις πήραμε την έγκριση για εφαρμογές φυτοφαρμάκων φροντίσαμε να κόψουμε τις ταξιανθίες, στο μέτρο του δυνατού, δε γνωρίζουμε όμως αν και οι ιδιώτες έπραξαν το ίδιο. Εμείς όμως ως δήμος ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών.

Η κοπή των προσβεβλημένων φοινικοειδών ήταν επιβεβλημένη. Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες της ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό και έχοντας ως απώτερο στόχο τον περιορισμό στο ελάχιστο δυνατό των ζημιών που προκαλεί το καταστρεπτικό σκαθάρι.

Προτεραιότητά μας, όπως είναι φυσικό, είναι το Φοινικόδασος, το οποίο έχει ιστορική σημασία για τον τόπο μας. Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι οι οικονομικές δυνατότητές του δήμου είναι περιορισμένες και μάλιστα χωρίς την οικονομική ενίσχυση της Πολιτείας, παρ’ όλες τις συνεχείς επαφές μας τόσο με Περιφερειακούς συμβούλους όσο και με αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) αλλά και με την έγκριση φυτοφαρμάκων.


Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι χωρίς οικονομικούς πόρους και χωρίς σχετικές άδειες, οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες. Παρόλα αυτά παλεύουμε όλοι, με νύχια και με δόντια να διασώσουμε ό,τι δυνατόν μπορούμε και πλέον μας απασχολεί έντονα η αποκατάσταση του χώρου του Φοινικόδασους.

4) Οι Φοίνικες στο άγαλμα του Σερπιέρη δεν έχουν κοπεί. Υπάρχει ελπίδα να ξαναβγάλουν φύλλα;

Να σας πω ότι οι δυο μπροστινοί Φοίνικες στο άγαλμα του Σερπιέρη είναι νεκροί εδώ και 4 χρόνια και τους υπόλοιπους δυο (2) τους χάσαμε πρόσφατα, παρότι έγιναν προσπάθειες δενδροχειρουργικής και παράθυρο επισκόπησης. Έχουμε απευθυνθεί σε φορείς του εξωτερικού για να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των κορμών, όπως αυτό γίνεται σε χώρες του εξωτερικού. Σε περίπτωση που δεν μπορέσουμε να τους αξιοποιήσουμε θα καταφύγουμε στη λύση της εκρίζωσης.


Αυτό που μας δυσκολεύει σε εκείνο το σημείο είναι ότι θα χρειαστεί να βγουν τα κάγκελα, να μην γίνει ζημιά στο άγαλμα αλλά και στο πλακόστρωτο. Η εκρίζωσή τους είναι ένα δύσκολο εγχείρημα.

5) Με τους Φοίνικες σε ιδιόκτητες αυλές τι γίνεται; Είναι ευθύνη του Δήμου; Υπάρχει μέριμνα;

Σε ότι αφορά τους φοίνικες σε ιδιόκτητες αυλές θα ήθελα να σας αναφέρω ότι βάση νόμου, οι ιδιώτες έχουν την δική τους ευθύνη. Εμείς με βάση μια καταγραφή ιδιωτών, που είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή, θεωρήσαμε απαραίτητο να γίνει μια ενημέρωση για το αυτό. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήσαμε Ημερίδα στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, στις 22 Μάιου 2011.


Έπειτα, προσωπικά επισκέφτηκα πολλούς ιδιώτες με σκοπό να τους ενημερώσω κατ’ ιδίαν για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Με έκπληξη βέβαια πληροφορήθηκα μετά από ομολογία των ιδίων, ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή τους είχε διαβεβαιώσει ότι θα κάνει κάποιες για να σώσει τα δέντρα που είχαν στις αυλές τους. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν μπορεί να συμβεί λόγω της σχετικής απαγόρευσης από το Νόμο, ο οποίος ορίζει ρητά ότι την ευθύνη και τη μέριμνα την έχει ο ιδιώτης. Ως εκ τούτου κάθε σχετική δαπάνη θα ήταν «παράνομη» και δεν θα εγκρινόταν από τις προϊστάμενες αρχές. Όπως έχω ήδη αναφέρει το κόστος θεραπείας είναι τεράστιο και ο δήμος είναι υποχρεωμένος πρωταρχικά να ασχοληθεί με τα φοινικοειδή που βρίσκονται σε δημοτικούς χώρους, πάρκα κλπ.

Παρόλα αυτά εμείς ως Δημοτική αρχή αλλά κι εγώ προσωπικά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

6) Υπάρχει κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας στο Δήμο όπου κάποιος μπορεί να απευθυνθεί για ερωτήσεις ή καταγγελίες για το πρόβλημα;

Είμαι στη διάθεση των πολιτών, για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση θέλουν σχετικά με το θέμα αυτό, μπορούν να καλούν στο 22923 20114.

Σας ευχαριστούμε πολύ! Καλή επιτυχία στο έργο σας!

Πηγή ενημέρωσης:

Σχολιασμός του άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ