17.8 C
Keratea
Τρίτη, 19 Οκτωβρίου, 2021

Αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων με χαμηλό τίμημα

Πρόσφατα Άρθρα

assets LARGE t 420 55273467 type13145

Η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα μειώνεται το ποσό εξαγοράς της γης καλλιεργείται, φαίνεται πως είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τις αγροτικές γαίες που εμφανίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες ως δασικές ή αναδασωτέες, εγείροντας θέματα επιστροφής ή διακοπής αγροτικών επιδοτήσεων. 

Ουσιαστικά πρόκειται για τροποποίηση στον ισχύοντα νόμο ορίζει ότι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εξαγοράσει τη γη που καλλιεργεί στο 1/3 της αντικειμενικής της αξίας, ποσό που υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρείται απαγορευτικό από πολλούς ενδιαφερόμενους. 

Για τους δασικούς χάρτες πραγματοποιήθηκε χθες διυπουργική συνάντηση στο Μαξίμου, στην οποία αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για:

– Την εξαίρεση από τις ευρείες αναδασωτέες περιοχές εκτάσεων νομίμως είχαν άλλη χρήση κατά την κήρυξη της αναδάσωσης από τα Δασαρχεία (για παράδειγμα νόμιμη αγροτική χρήση, που εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως αναδασωτέες, ενώ υπήρχε λεκτική τους εξαίρεση από την απόφαση αναδάσωσης).

– Τη συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες με βάση το νομικό πλαίσιο και τις συνταγματικές προβλέψεις.

Οι αντιδράσεις για τις καλλιέργειες είναι έντονες, με την Ενωση Περιφερειών να έχει ήδη ζητήσει την αναστολή των διαδικασιών για το χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί μέχρι να λυθούν τα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει: «Δεν ζητάμε να μην προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες, ούτε να αγνοηθούν οι περιπτώσεις καταπατήσεων, αλλά χρόνο ώστε να λυθούν τα προβλήματα» λέει στο «Εθνος» ο της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως εξηγεί ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης: «Τα 3/4 του Νομού Ιωαννίνων εμφανίζονται ως δάσος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην περιοχή της Ζίτσας με τα κρασιά από 27 στρέμματα αμπέλι, αναγνωρίζονται ως αγροτικά μόνο τα 3. Το ίδιο και σε άλλα χωριά. Επρεπε να προηγηθεί συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και αυτό δεν έγινε ποτέ» σημειώνει.

Ζητήματα με αγροτικές εκτάσεις προκύπτουν και στον Νομό Μεσσηνίας. Το 3% των εκτάσεων εμφανίζονται ως δασικές, δηλαδή περισσότερα από 90. στρέμματα, έχουν αλλάξει χρήση. Υπολογίζεται ότι μόνο τα 20.000 από αυτά διαθέτουν παραχωρητήρια. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στην κατηγορία των αναδασωτέων εκτάσεων της πυρκαγιάς του 2007, στις οποίες έχουν υπαχθεί περίπου 150.000-200.000 στρέμματα αγροτικής γης σε σύνολο 500.000 στρεμμάτων, καθώς δεν είχε προηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια ο διαχωρισμός των αγροτικών από τις αναδασωτέες.

Οι χάρτες και το ζήτημα των επιδοτήσεων

Η αποτύπωση αγροτικών εκτάσεων στις αναδασωτέες δεν εγείρει κατ΄ανάγκη ζήτημα επιδοτήσεων, σύμφωνα με τον διευθυντή δασών Μεσσηνίας, Γ. Σωτηρόπουλο: «Αν ίσχυε αυτό θα έπρεπε να είχαν κοπεί οι επιδοτήσεις από το 2007 κηρύχθηκαν επίσημα ως αναδασωτέες οι περιοχές αυτές. Αντιθέτως, οι δικαιούχοι τις λάμβαναν κανονικά με έγγραφο που τις εξαιρούσε ως “ανέκαθεν γεωργικές”» λέει.

ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
http://www.ethnos.gr

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ