37.6 C
Keratea
Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Πεσόντες Πολεμικής Αεροπορίας της Περιοχής των Μεσογείων

Πρόσφατα Άρθρα


Σαββάτο 8 Νοεμβρίου, Ημέρα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η αεροπορία μας που εκτός από την χρηστική της αξία ως το υπέρτατο όπλο, μας προτρέπει να «κοιτάξουμε ψηλά» με διττή σημασία. Ωστόσο σήμερα επιλέξαμε να μιλήσουμε για τους Πεσόντες Αεροπόρους των Μεσογείων.Ο Επίκτητος (Εγχειρίδιο λβ’3) λέει: “Όταν δει συγκινδυνεύσαι φίλω ή πατρίδι, μη μαντεύεσθαι ει συγκινδυνευτέον”  (Όταν πρέπει να κινδυνέψεις μαζί μ’ έναν φίλο σου ή για την πατρίδα, δεν είναι ανάγκη να ρωτάς και το μαντείο αν πρέπει να συνκινδυνέψεις).


Εάν και η ανάμνηση τους είναι πολύ κοντινή, εάν και στα αυτιά μας βουίζουν ακόμη οι κινητήρες των αεροπλάνων τους, στην καρδιά μας όμως έχουν πάρει θέση κοντά στο Λεωνίδα, στον Παλαιολόγο, στο Διάκο, στον Κανάρη. Όλους αυτούς τους ένδοξους και αθάνατους νεκρούς, που «έπεσαν» για το καθήκον, το μεγαλείο της Ελλάδας και την πρόοδο της Αεροπορίας, έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να τιμάμε και να αποθανατίζουμε, γιατί μόνο έτσι η θυσία τους δεν θα είναι μόνο ζωντανή ανάμνηση σε μας αλλά και παράδειγμα για τις επόμενες γενιές που θα τις φωτίζει για την πραγμάτωση έργων σπουδαίων και την προάσπιση αξιών υψηλών.
Παρακάτω απαριθμούνται οι πεσόντες αεροπόροι των Μεσογείων μαζί με σύντομο βιογραφικό.


  1. ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του Γεωργίου
Ο σμηναγός Φιλίππου Χρήστος του Γεωργίου γεννήθηκε το 1941 στα Καλύβια Θορικού Αττικής. Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας το Σεπτέμβριο του 1960 και αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 1963 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού. Σκοτώθηκε στις 31 Ιουλίου 1972, στη Νεραϊδοράχη Ηλείας, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης εκπαιδευτικής πτήσεως, όταν το αεροσκάφος TF-104G, της 336 Μοίρας Κρούσεως προσέκρουσε στο έδαφος, κατά τη φάση εκτελέσεως ασκήσεως ακροβατικών, και καταστράφηκε.


  1. ΛΥΓΚΟΣ ΛΟΥΚΑΣ του Σωτηρίου
Ο Ίκαρος Λύγκος Λουκάς του Σωτηρίου γεννήθηκε το 1946 στα Αττικής.  Τον Οκτώβριο του 1966 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας. Σκοτώθηκε τριτοετής Ίκαρος, στις 10 Ιανουαρίου 1969, στην περιοχή του αεροδρομίου Ελευσίνας, λόγω πτώσεως του αεροσκάφους Τ-33Α, στο οποίο επέβαινε ως χειριστής, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης εκπαιδευτικής πτήσεως.


  1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Θεμιστοκλέους
Ο Ανθυποσμηναγός Παναγιωταράκος Ευάγγελος του Θεμιστοκλέους γεννήθηκε το 1934 στην Κερατέα Αττικής. Τον Απρίλιο του 1954 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας (τμήμα εφέδρων χειριστών) και αποφοίτησε το Νοέμβριο του 1955 με το βαθμό του εφέδρου ανθυποσμηναγού. Σκοτώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1959 στο ΚΕΠ Λιβαδειάς Βοιωτίας, εξαιτίας αεροπορικού ατυχήματος κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως με αεροσκάφος Harvard της Σχολής Αεροπορίας, το οποίο κατέπεσε και συνετρίβη.


  1. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΟΘΩΝ του Κωνσταντίνου
Ο Υποσμηναγός Παπαδημητρίου Οθωνας του Κωνσταντίνου γεννήθηκε το 1928 στο Κορωπί Αττικής. Τον Μάρτιο του 1948 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας. Τελειώνοντας την εκπαίδευσή του, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος έγινε στις , τον Ιούνιο του 1949 ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός και τοποθετήθηκε στην 336η Μοίρα Διώξεως. Στις 14 Αυγούστου 1949 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Άργους Ορεστικού με αεροσκάφος Spitfire για εκτέλεση αποστολής επιθετικής αναγνωρίσεως στην περιοχή Λαιμού Πρεσπών. Την ίδια ημέρα το αεροσκάφος του, πιθανόν χτυπημένο από πυρά εδάφους, κατέπεσε και συνετρίβη με αποτέλεσμα τον θάνατο του χειριστή.


  1. ΜΠΕΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Σταύρου
Ο Ανθυποσμηναγός Μπέκας Νικόλαος του Σταύρου γεννήθηκε το 1934 στα Σπάτα Αττικής. Το Σεπτέμβριο του 1953 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας και αποφοίτησε τον Οκτώβριο του 1956 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού. Σκοτώθηκε στις 12 Αυγούστου 1958, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους του F-84F στη θαλάσσια περιοχή του αεροδρομίου της 111 Πτέρυγας Μάχης και σε απόσταση 150 μέτρων από την ακτή.


  1. ΔΑΒΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου
Ο Ανθυποσμηναγός Δάβαρης Γεώργιος του Βασιλείου γεννήθηκε το 1941 με καταβολές από το Κορωπί. Τον Οκτώβριο του 1959 εισήλθε στη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας και αποφοίτησε το Σεπτέμβριο του 1961 με το βαθμό του σμηνία και ειδικότητα μηχανοσυνθέτη. Σκοτώθηκε στις 22 Ιουλίου 1974, όταν το αεροσκάφος Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, στο οποίο επέβαινε ως πλήρωμα κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής στην Κύπρο, καταρρίφθηκε κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.


  1. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ του Χρήστου
O Επισμηνίας Νικολάου Χαράλαμπος του Χρήστου γεννήθηκε το 1924 στο Μαρκόπουλο Αττικής. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου κατατάχθηκε στην Ελληνική Αεροπορία (Μοίρα Συντηρήσεως Γάζας) με τον βαθμό του Σμηνίτη. Αργότερα εκπαιδεύτηκε στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Τμήμα Νότιας Ροδεσίας ως χειριστής. Παίρνοντας το πτυχίο του, τον Απρίλιο του 1945, ονομάστηκε έφεδρος Σμηνίας. Βρήκε τον θάνατο στις 27 Ιουλίου 1945 λόγω πτώσεως του αεροσκάφους του Harvard στη θάλασσα, 5 μίλια έξω από τη Μαθάνια Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως.


Ας είναι αιώνια η μνήμη τους.
«Για μια θυσία που κάνεις, επιβάλλεται σιγή» Ευριπίδης.


Πηγές
Πανελλήνιος Σύλλογος Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων
Λεύκωμα πεσόντων αεροπόρων


εστάλη από αναγνώστη

Διαβάστε επίσης:

Σχολιασμός του άρθρου

Ενημέρωση μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του forkeratea.com

Ενημερωθείτε καθημερινά από την ιστοσελίδα forkeratea.com επιλέγοντας να λαμβάνετε το ηλεκτρονικό newsletter. Γράψτε παρακάτω το email σας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρόμοια Αρθρα

ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε επίσης: